Mercedes-Benz GLK: Малкият всъдеходен хулиган

 

Малкото кубче на Mercedes-Benz дискретно се вмъква в групичката на автомобилите, за които от пръв поглед не можеш да кажеш дали са грозни или красиви. Колкото и интензивно да се чешеш по темето се убеждаваш, че на снимка изглеждат по един начин, на живо по друг, а в движение – картинката е съвсем различна. Ъгловатото всъдеходче е подчертано ръбесто и в същото време разхожда някак стремителен силует. Не страда от изтумбване в името на по-големите размери. Нито пък е твърде хилав, за да го обвиниш в невзрачност.

 

GLK е наистина интересна машинка. Ако пуснете цял клас първолаци на паркинга, със сигурност половината ще се залепят за него. Вероятно защото им прилича на една голяма играчка, каквато всъщност е… Ъгловат като вагонетка и надъхан като спринтьор, малкият всъдеходен хулиган се опитва да се хареса най-вече на дамите. Заявката за това беше дадена с появата му в пълнометражната версия на сериала „Сексът и градът”, където GLK бе каран от устатата Саманта. Всички шансове, защото е малък, различен, грабва окото и най-важното – той е от семейството на Mercedes-Benz.

Чисто номинално GLK е компактен всъдеход, базиран върху техниката на многотиражен компактен модел. Въпреки това, този автомобил е изключителен по собствен начин. Защото носи има собствена индивидуалност, и за разлика от Tiguan не му се налага да се разхожда с табелка в стил „аз съм мелез между Golf и Tuareg, ама повече съм Golf”.

Отвътре GLK е точно толкова ръбест колкото и отвън. Някак грубоватите форми издават всъдеходното нахалство на малкия хулиган. И като всеки истински Mercedes детайлите в интериора могат да те съсипят с почти натрапващо се съвършенство. Движението на пепелника, щракването на жабката, звукът от духалките на климатика са на ръба на чистата поезия.

Когато го подкараш се оказва, че той е доста по-компактен, отколкото ти се струва и шмугването и промъкването в наситена градска среда е съвсем по неговите възможности. Ъгълът, под който е поставено челното стъкло е огромен и отвътре дава усещане, че караш истински офроудър. Но за разлика от него, GLK не се клатушка, харчи разумно и не друса злобно.

Топизпълнението гали с изумителни екстри в състав: „Гласови команди”, „Навигация с вграден 80 GB твърд диск”, „Камера за задно виждане” и „Монитори в подглавниците на предните седалки със самостоятелен DVD плейър”. Досега повечето от тези опции бяха валидни при луксозни всъдеходи и лимузини. Днес са на линия с малкия всъдеходен хулиган.

На пътя GLK събира одобрителни погледи като чифт крака с мрежести чорапи. Когато спреш на бензиностанция, за да попиташ за посоката, получаваш доста по-любезни и изчерпателни инструкции от обичайното. Като всяка хубава кола и тази неусетно ти помага да скъсиш дистанцията…

На магистрала GLK се държи чудесно, като изключим звукът от търкалянето на гумите и обтичането на каросерията с въздух. Но при толкова много ръбове и толкова тих двигател (V6 320 CDI) това е напълно в реда на нещата. 7-степенната скоростна кутия е магьосническият автомат на Mercedes-Benz познат от големите им автомобили. За щастие, това е единствената трансмисия, с която GLK може да бъде притежаван. Интригата обаче не е в нея, а в двойното предаване. То е перманентно 4×4, което разпределя мощността в съотношение 45:55 между предния и задния мост. Вместо да подрусва понижаващи предавки и блокиращи диференциали, 4 MATIC системата разчита на електроника, която предава най-много тяга на колелото с най-малко сцепление. Теоретично, само една от гумите да има тракция, автомобилът може да бъде изваден от тоталната гмеж, в която е бил набутан от задволанното устройство.

Тази способност беше изпробвана и ние в БГ Автоблог можем да потвърдим – работи и то отлично. Това, което отличава GLK от една малко по-способна машина извън пътя е ниският клиренс, подходящ за шосеен автомобил. Дори и без въздушно окачване, малкият всъдеходен хулиган може да гази кал, сняг и дупки, но силата му далеч не е там.

Тя е в градската среда. Пред модните клубове и в ски курортите.

 

МАРКА

Mercedes-Benz

МОДЕЛ

GLK

ГОДИНА НА ПРОИЗВОДСТВО

2009

ГОРИВО

Дизел

БРОЙ ЦИЛИНДРИ

V6

МАКСИМАЛНА МОЩНОСТ

224 к.с.

ОБЕМ НА ДВИГАТЕЛЯ

2987 см3

СКОРОСТНА КУТИЯ

7-степенна, автоматична

УСКОРЕНИЕ ДО 100 км/ч

7,9

МАКСИМАЛНА СКОРОСТ

220 км./час

РАЗХОД НА ГОРИВО

 

– смесен

7,9 л./100 км

ВРЕДНИ ЕМИСИИ

209 гр./км

БАЗОВА ЦЕНА

93 896 лв.

 

 

ОЦЕНКА НА АВТОМОБИЛА

ВИЗУАЛИЗИРА СЕ ПОД ФОРМАТА НА ОЦЕНКИ ОТ 1 ДО 10

НАДЕЖДНОСТ

7

РАЗХОД НА ГОРИВО

6

ПРОСТРАНСТВО

5

ВИДИМОСТ

6

СЪОТНОШЕНИЕ ЦЕНА – КАЧЕСТВО

7

КАЧЕСТВО НА МАТЕРИАЛИТЕ В КУПЕТО

8

УДОВОЛСТВИЕ ОТ ШОФИРАНЕТО

9

УСКОРЕНИЕ ОТ 0 ДО 100

8

БЕЗОПАСНОСТ

9

 

От 1 – 3 точки: Територията на голямата мъка. Вероятно тук стои единствено ЗАЗ 968. Тук ритаме, блъскаме и установяваме, че чистачките са от вътрешната страна на предното стъкло, за да почистим по-лесно, когато го наплюем.

 

От 4 – 6 точки. Приемливо. Би могло да бъде на ръба на пренебрежението, но ние сме свестни момчета и сме относително внимателни към детайла. В този диапазон попадат децата, които са обречени да не бъдат добри ученици, но винаги завършват учебната година.

 

7 – 9 точки. Изключително. Върхът на сладоледа, крем де ла крем, черешката на тортата или както там му казвате. Най-добрите се открояват в тази група. Тук са най-добрите. Тези, след които се обръщаш. Не се прави, видяхме те!

 

10 точки. Не се присъждат, освен срещу подкуп 🙂  Безплатно се дават само на заслужили майстори на спорта. Тук е територията на недостижимото. Някой го е направил сега, следващият вероятно ще бъде след 20 години. Нещо като рекорда на Стефка Костадинова.

More from Бранимир Николов
Защо плановете да привлечем автомобилно производство в БГ са почти обречени?
Бившият президент Росен Плевнелиев обяви, че ще стартира роудшоу в компанията на...
Read More