Топ 5: Моторни песни

Нелина възпява белия Мерцедес, който я преследвал в живота и неизменно след нея вървял. И дефинира представата за благополучие на провинциалните моми и девойки. Евалата за което, така разликата между наши и ваши стана още по-очевидна.

публикувано в сп. Penthouse

Видеоклиповете определено подписаха смъртаната присъда на радиозвездите, но за сметка на това помогнаха на автомобилите. И ги превърнаха в ключова част от попкултурата. Гъргорещите V8-ци, яркочервените Ферарита, баунсващите Кадилаци, стречнатите лимузини и ретрокабриолетите скочиха в арсенала на режисьорите на клипове. За да допълнят сугестията на пайетите, косматите шапки, бутилишъс задниците и фрики цайсите.

Фамозното БГ попкомпозиторче Крум Георгиев, което прекарва 2/3 от живота си в зяпане на клипове, а останалата 1/3 в производството им, обобщава трите допирни точки между колата и муцзикалното видео:

  • Последни модели гъзаритетни суперавтомобили. Използват се основно от комплексирани от бедността изпълнители от хип-хоп музиката, поп-фолка и денс еднодневнките. Инкрустират джантите с диаманти.
  • Ретроколи, с които понякога кичозното видео иска да изкрещи в ухото ти думата „Стил”.
  • Футуристични и всякакви други нетрадиционни МПС-та, чиято цел е да подчертаят екстраординерност и авангардност.

Крум обаче не знае, че началото на флирта между музикалната индустрия и автомобилите е някъде в средата на миналия век. Тогава Елвис изплува от мизерията, за да кацне с белите си впити панталонки в розов Кадилак с размерите на речна баржа. Така, кичът в музиката получава своята дефиниция много преди Димитровград да пръкне Пайнер. Розовият кадилак обаче се докопва до стилова реабилитация с осемедесетарското парче Pink Cadillac на Натали Коул, няма начин да не си го чувал.

Още преди раждането на музикалното видео, през 1965-та г. чартовете са сцепени от песента Baby You Can Drive My Car на Бийтълс. Тя е вдъхновена от разкошния Mercedes 600 SL Pullman на Джон Ленън. Този удължен Бенц е бил любимото возило на диктатори от цял свят, бай Тошо също е кътал един в гаража на УБО. А Джон Ленън неразумно го е обещавал на сладурести бамбини, но в крайна сметка ги изментил всичките и го продал на Джордж Харисън. Добре, че Йоко се появява доста по-късно, в противен случай Пулманът да е заминал за части.

Малко по-късно, изгрява звездата на Джанис Джоплин, за да предложи музикантската дефиниция на пленяващия коктейл от уиски и хероин, който в крайна сметка я завлича в гроба. Преди да си отиде от този свят, тя пее култовото парче Mercedes-Benz. Дрезгавият й глас моли Господ да й подари един Мерцедес, тъй като всичките й френдове търкалят Поршета…

Едва 40 години по-късно, БГ музиката се сеща за трилъчата звезда на бенцовете. Нелина възпява белия Мерцедес, който я преследвал в живота и неизменно след нея вървял. И дефинира представата за благополучие на провинциалните моми и девойки. Евалата за което, така разликата между наши и ваши стана още по-очевидна.

Трабант в турнето Zoo TV на U2

В началото на 90-те г., улавият Боно и останалите гамени от U2 пускат албума Achtung Baby, един от най-успешните им проекти. Той маркира падането на Берлинската стена и запознава света отвъд желязната завеса с двутактовото картонено чудо в лицето на Трабантит. Пръдливите Хансове са част от сцената на цялото турне, наречено Zoo TV. Но поради рок предназначението им са боядисани в ярки цветове. Едно от U2 трабитата може да бъде видяно днес в берлинското Хард-рок кафе.

Лоурайдърите в клипа Still D.R.E на Dr. Dre и Snoop Dog

Един от най-влиятелните хип хопъри Д-р Дре, по паспорт Андре Йънг маркира завръщането си в комерсиалната музика през 2001 г. с платинен албум. Любовта на Д-р Дре към лоурайдърите е документирана богато. За разлика от стандартния негърски клип, до лъскавите коли няма сочни афроамериканки. Фокусът е единствено върху хидравличните подскоци на щатски коли от 60-те и 70-те години.

Хот родът в клипа Gimme All You Lovin на ZZ Top

Брадатите старци разбойници от Тексас имат едни от най-знаковите китарни сола в музиката си. И един от най-знаковите автомобили в клипа на Gimme All You Lovin. Няма начин да не си забелязал пимпнатата червената ретро кола. Тя се нарича „Елиминаторът” и е модифициран Форд от 1933 г. Превърната е в хот род – малко ретро купе със съвременен двигател, чиито задни колелета оставят мъгла от задушлив дим.

Москвич 408 в клипа 3 в 1 на Ъпсурт

Този автомобил осигури движението на развития социализъм в България. Износил е компоти, буркани и всякаква друга зимнина и земеделска продукция, достатъчна за изхранването на един народ в продължение на 20-на години. Ъпсурт избиха рибата с това парче, след като вкараха в него Милен Цветков, едно прасе на каишка, Галка от Каризма, култовия въпрос „А още пушиш ли козче?” и вече споменатия московец. Както казваше Спиро от филма „Два диоптъра далекогледство” – Ако някой ти каже лоша дума за Москвича, да знайш – от завист е!

Най-доброто от суперавтомобилите в клипа на Cosmic Girl на Jamiroquai

Фронтменът на групата, Джей Кей е сред богатите и известните с бензин в кръвта. Може да бъде засечен да се разхожда с черното си Ферари Енцо из цяла Европа. Когато Джеръми Кларксън от Топ Гиър го моли да му заеме черното Енце, Джей Кей казва: „ОК, давам ти го срещу дъщеря ти”. През 97-ма година Jamiroquai вадят видеото на Cosmic Girl, в което няма нито едно момиче, но за сметка на това в него скиваме Ferrari F355, Ferrari F40, Lamborghini Diablo

More from Бранимир Николов
Peugeot 508 RXH: Мнозина ще я харесат, малцина ще я купят
Хибридите може да са страхотна идея, но нека бъдем честни – те...
Read More