Топ 5 автомобилни събития, които ти пожелаваме да посетиш

По света има хиляди автомобилни събития, които си струва да бъдат уважени. Всички те ще зарадват всеки с поне мъничко бензин в кръвта. Но в този блог-пост ще намерите 5-те най-добри. Едни са безплатни, а други са безумно скъпи. Някои са съвсем наблизо, а други са отвъд океана. БГ Автоблог искрено ти пожелава да имаш шанса и късмета да посетиш поне едно от тях...

От GT Magazine

5. Tourist Trophy на остров Ман

Какво? Състезание с мотоциклети на обществени пътища
Кога? Края на май или началото на юни
Къде? Остров Ман, Британски острови
Колко? От безплатно до 225 британски паунда

Остров Ман е известен с две неща. С изумителните си данъчни закони и мотоциклетните състезания. Едното превръща това късче земя в Ирландско море в приятен микс между офшорка и данъчен рай. А другото превръща острова в храм на мотоциклетния спорт.

Tourist Trophy е състезание по планинско трасе с дължина от 61 километра, което опасва целия остров. Безумните изкачвания и спускания на моторите брули лицата на публиката по-добре и от здраво ски спускане. Смелостта на участниците в това състезание е изключителна. Всяка грешка на това трасе и със скорост от 300 км./час може да бъде фатална. Там няма зони за сигурност, чакъл или празно пространство. Отсечката е опасана от дървета, къщи и бетонни стени. По тази причина през 1976 г. ФИА изтри остров Ман от календара на Световния шампионат по мотоциклетизъм. Но истинските байкъри не се лишават от едно мъжко каране.

Виж още на http://www.iomtt.com/

4. Рали Финландия

Какво? Скорост, поднасяне и зрелищни скокове. В гората
Кога? Всеки юли
Къде? Централна Финландия
Колко? 50 евро

Всички състезания във WRC са впечатляващи, но палмата на първенството е за рали Финландия, известно още като рали 1000 езера. Първо – Финландия е родината на рали спорта. Второ – това е най-бързото рали в целия календар, средната скорост е над 130 км./час. Трето – тук се правят най-големите скокове. Все пак, при останалите автомобилни спортове моментите, в които колата е във въздуха са заради контакт с препятствие или друг автомобил. Освен това, рали Финландия може да предложи на зрители и участници дори и заснежена настилка.

Виж още на http://www.nesteoilrallyfinland.fi/en/

3. Ф1 на Монца

Какво? Най-доброто шоу във Ф1
Кога? Септември
Къде? Autodomo Nazionale di Monza, близо до Милано
Колко? Между 79 евро за еднодневен билет и 3443 евро за тридневен пропуск за падока

Монако може да е домакин на най-бляскавото Ф1 събитие, но състезанието за Голямата награда на Италия е най-вълнуващият спектакъл. Монца е една от най-бързите и зрелищни писти, а състезанието е в края на сезона, когато всички отбори дават най-доброто от себе си. Освен това Милано е наблизо, което прави посещението относително достъпно. Това е и домашното състезание на Ferrari, което събира хиляди от техните тифози.

На Монца публиката вижда болиди минаващи старт-финалната права със скорост от почти 340 км./час, които спират плашещо късно, за да се гмурнат в завоите Лесмо със странично ускорение от 4 G. На това състезание, пилотите взимат 80% от обиколката на пълна газ. Изпреварванията са трудни, а изпитанието за двигателите и скоростните кутии е огромно.

Виж още на http://www.monzanet.it/

2. Конкурсът за елегантност в Пебъл бийч, Калифорния

Какво? Най-доброто от най-скъпото
Кога? Третата събота от август
Къде? Голф игрището на Пебъл бийч, Калифорния
Колко? $150 в аванс и $175 за самото шоу, плюс мегаскъпи хотели и ресторанти

Сбирката на Пебъл бийч е годишната среща на богатите и известните в комплект с ултра редките и скъпите им класически автомобили. Шоуто е изключително, шампанското се лее, а шикозните капели са повече отколкото на прием на британската кралица. Всички марки с претенции показват тук прототипи или нови модели. BMW, Aston Martin, Bugatti, Porsche, Alfa Romeo и кой ли още не искат да се отъркат в изключителността на тази проява. А тя наистина си струва! Конкурсът за елегантност в Пебъл бийч е с 60 години история и акцентът почти винаги пада върху класиките преди Втората световна война. Тук могат да се видят истински екзотики, произведени в десетина екземпляра, от които са останали само два. Почти всеки път Ралф Лорен показва части от легендарната си колекция, а случайността може да те сблъска с хора като Джей Лено.

Виж още на http://www.pebblebeachconcours.net/

1. 24-те часа на Льо Ман

Какво? Най-голямото предизвикателство за човек и машина
Кога? През юни
Къде? Льо Ман, североизточна Франция
Колко? От 75 евро нагоре

Льо Ман е епично състезание. Ако не вярвате, можете да отворите брой 4 на GT Magazine и да прочетете страшната статия на Аспарух Минчев. Ако го нямате под ръка, потърсете го в нашия уебсайт. Ако нямате достъп до уеб точно в момента, ще ви дадем само един откъс от „Експрес към ада”. „Представяте ли си какво е да забучите педала в пода в продължение на 5000 километра (Москва – Владивосток) цяло денонощие, в дъжд и пек, залез, нощ, фарове, чистачки, спирачки, рев на мотори, истерично преследване, поднасяния, катастрофи, злоба, глад, жажда, сън, кафе, дефекти, крясъци на нервни механици, смяна на пилоти, гуми, бензин, течове на масло и антифриз, педалът в пода, изгрев, пот, нерви, пълна газ, финал, флаг, шампанско … но не за Вас.”
Това е 24-.те часа на Льо Ман. По-голямо дори от истеричната машина за пари на Бърни Екълстън, наречена Ф1. Да се знае!

Виж още на http://www.lemans.org/en/

More from Бранимир Николов
Тежка вечер за BMW-истите в София: BMW X5 и BMW Bullshark на Vilner
Четвъртъкът се оказа натоварен за любителите на BMW в София. Новият Х5...
Read More