Lancia Ypsilon: Градското dolce vita на порасналото момиче

Дали е еманципация или нещо друго, но прави ли ви впечатление, че чисто дамските автомобили са рядкост? Повечето коли днес са унисекс, защото трябва да се продават на максимално широк кръг от клиенти и това включва както мъже, така и жени. Друга част са изцяло мъжки - говорим за коли с размерите на речен шлеп или пък с мощността на малък ТЕЦ. Остава много малък брой женски автомобили. Днес офертата е за разходка с една такава – Lancia Ypsilon.

Дали е еманципация или нещо друго, но прави ли ви впечатление, че чисто дамските автомобили са рядкост? Повечето коли днес са унисекс, защото трябва да се продават на максимално широк кръг от клиенти и това включва както мъже, така и жени. Друга част са изцяло мъжки – говорим за коли с размерите на речен шлеп или пък с мощността на малък ТЕЦ. Остава много малък брой женски автомобили. Днес офертата е за разходка с една такава – Lancia Ypsilon.

Допускаме, че еволюцията е намерила подходящ начин да информира успешно по-красивата част от човечеството, че мъжките играчки всъщност са по-готините. Ако изключим перхидролено-силиконовото цуци, което юрка S-класа или Audi R8, мацките зад волана на мъжките коли провокират по интересен начин и предизвикват смес от насмешка и любопитство. От своя страна, дамските коли информират за жена, която се наслаждава да бъде такава. Тя е истинска мацка и за разлика от полу развлечената офроудърка е много близка със загадъчните деколтета, голите гърбове и полите, почти рядкост в делничен ден.

Нашата Lancia Ypsilon говори на един език точно с такива жени. Тя е като бижу, което не се натрапва, но който трябва винаги ще я отбележи от добрата страна в списъка с „това е ОК; това не е”. В нея има много от градското dolce vita на порасналото момиче. Ypsilon има всичко необходимо да осигури усещането за него, дори малко повече. Плюс няколко много добри намигвания.

Дизайнът е объл и тумбест, сякаш колата има форма на пудриера. Дори цветът е в този десен, бежова перла. Нашето Ипси е в средното изпълнение Oro, което изключва единствено стъкления покрив със звучното име „гранлуче” и двуцветната кожена тапицерия. След фейслифта през 2006 г., Lancia Ypsilon обажда готини бели стопове, леко променен дизайн на предната и задната брони, както и на маската пред радиатора. Тогава беше добавена и суперхитрата система Blue&Me, разработена от FIAT и Microsoft, която безпроблемно свързва стереото с Bluetooth и USB.

На пътя колата е приятна, клати се по-малко отколкото се очаква от автомобил, при който височината и широчината не са кой знае колко различни. При ниска скорост е изключително тиха, шуми повечко при бързо движение по неравна настилка. Седалките почти не предлагат странична опора, за сметка на това ходовата част се отплаща с добра стабилност в завой. Бензиновият двигател 1,4 с 95 к.с. е нежен и мек в ниските обороти, но може да оживи машинката след 3500 об./мин. Разходът на гориво може да бъде държан около 7/100 за градско шофиране.

Плюсовете

Blue&Me системата, както и просторният отпред интериор са сред безспорните плюсове на тази кола. Към тях добавяме особено ценния за дамите DualDrive, който дава различна твърдост на волана. Така в режим „city” паркирането не винаги е малък кошмар. Не, че суперлекият волан ще я превърне в по-добър шофьор, но тя винаги ще се чувства по-добре, щом знае, че го има. Към това се добавят меко тапицираните панели върху таблото, както и хоризонталното местенце за вещи върху таблото. Особено подходящо за мобилен телефон, цигари и дъвки. Или пък за плюшени играчки и саксийки с изкуствени цветя, ако говорим за VW New Beetle. Атрибутите на късния пубертет са доста чужди за Ypsilon. Седалките са тапицирани в две материи – плат и кожа, подобна на естествен велур. Очакванията на БГ Автоблог бяха за алкантара, тъй като правнучката на тази кола, нощното шкафче Lancia Y10 е записана в автомобилната история като първата кола със серийна алкантара в салона.

Минусите

Най-официално молим Lancia, FIAT и Alfa Romeo, веднъж завинаги да разкарат отвратителната гланцирана пластмаса, която боядисват в сиво и слагат върху централните конзоли на таблото. Те са а) грозни и б) драскат се. Търсен по този начин, алуминиевият ефект е пълно фиаско. Когато говорим за малък автомобил, барабанните спирачки отзад са приемливи от техническа гледна точка, но от гледна точка на марката Lancia те са категорично „не”. Минус получават и мегатвърдите пластмаси по вратите и таблото, които рязко контрастират с приятната декоративна тапицерия по тях. Все едно магазин за алкохол да разположи на един рафт евтина мастика и добро уиски, посредствено е. Багажникът е изключително малък, 215 литра. Т.е. с тази кола не можеш да направиш месечното пазаруване в Метро за 4 членно семейство, нито да хукнеш спокойно към морето. Но за всекидневния шопинг е повече от достатъчно.

More from Бранимир Николов
SAAB 9-5: Теория на предизвикателството
Изключително красива кола с мого силно присъствие. С 19 цоловите Turbine джанти...
Read More