Honda CR-Z: Виртуалният спортист

Карането в икономичен режим изисква изключително здрава психика. Тогава Honda CR-Z сякаш е принудително спъната и изпреварването на междуградски двупосочен път граничи с авантюра или изисква липса на насрещно движение. Предимството на този режим е при градско каране. Тогава в действие влиза и автоматичната “старт/стоп” система. Така цялата комбинация от нови технологии гарантира безпроблемно покриване на еконормите Евро 5 (около 5 л/100 км среден разход и 117 г./км СО2).

Преди повече от година се зачудихме доколко е възможно един хибрид да има спортно сърце. Все пак връзката между мощните спортни коли и екологията е колкото между Саддам Хюсеин и оръжията за масово унищожение. Т.е. никаква. Един от приятелите на БГ Автоблог – Петър Петров от сп. Мотоклуб внася яснота по въпроса.

Агресивното купе е забило предната си част в асфалта, а нагло вирнатата му задница би могла да дразни доста шофьори, изчезвайки пред тях на хоризонта. Би могла…, но по-нататък. Ако под полегатия преден капак се разположи някой от познатите R, или S-type агрегати на японците. Сега автомобилът е подчинен на екологията, а съвършените му форми са известна компенсация за липсата на динамика. Всъщност и това не е съвсем вярно. Общата мощност 124 к.с., получена от 1.5-литровия бензинов агрегат (114 к.с.)  i-VTEC и куплирания към главното предаване 10 кВт електромотор е напълно достатъчна да се чувствате комфортно на пътя. Комфортно, като обикновен участник в движението. Но не се опитвайте да показвате зъби на нароилите се 10 и повече годишни “тунинг” машини с разнообразна конфигурация прозрачни стопове. Ако не искате вманиачените им собственици да ви гледат присмехулно в огледалата си за обратно виждане.

Honda CR-Z не е правен за това. Вълнуващото аеродинамично купе има за цел да ви пренесе от точка “А” до точка “В” с много стил и с малко гориво. Системата IME (Integrated Motor Assist) предлага три режима на движение – икономичен, нормален и спортен, които предлагат по нещо за всеки вкус. При всеки един от тях е различно осветяването на контролните прибори – зелен, син и червен. Нямам нищо против природата, дори много обичам да ходя пеша по планините и винаги прибирам употребяваните си носни кърпички в джоба, но да си призная, и аз не се удържах и през повечето време управлявах автомобила с малиново червени прибори. Тогава автомобилът предлага известна тръпка, звукът му приятно гали слуха, а 174-те Нм са на разположение още при 1500 об./мин и са в състояние да ви изпратят от място до 100 км/ч миг преди да са изтекли 10 секунди. Иначе карането в икономичен режим изисква изключително здрава психика. Тогава автомобилът сякаш е принудително спънат и изпреварването на междуградски двупосочен път граничи с авантюра или изисква липса на насрещно движение. Предимството на този режим е при градско каране. Тогава в действие влиза и автоматичната “старт/стоп” система. Цялата комбинация от иновации гарантира безпроблемно покриване на еконормите Евро 5 (около 5 л/100 км среден разход и 117 г./км емисии на СО2). Освен мекото хибридно задвижване, друго уникално в колата е съчетаната с него 6-степенна механична трансмисия.

Какво е усещането в колата? Седнал почти на асфалта, човек се чувства като зад кормилото на супер-модерна електронна игра. По всяко време цветовете на таблото са поне три. Пиктограмите са толкова много, че в първия момент изобщо не знаеш дали ще се оправиш сред толкова листенца, цветенца, кое кога и защо се появява и дали забавянето му не означава, че вече сте направили нещо не както трябва. Така обаче е само в началото. Достатъчни са десетина километра за да се почувствате напълно комфортно и да започнете да се забавлявате с пътуването. И ако не очаквате от автомобила си да се държи на пътя като WRC, забавлението е гарантирано.

Още за създаването на Honda CRZ от мениджъра на този проект Норио Томобе и един от главните му инженери Терукацу Торикай във видеото:

Tags from the story
, , , ,
More from Бранимир Николов
Инциденти с мотокари
Малко е вероятно да сте пропуснали епичното клипче с мотокар в руски...
Read More