Mitsubishi i-MiEV: Малко, яйцевидно и без ауспух. То е бъдещето днес

С цена от 29 900 евро без ДДС Mitsubishi i-MiEV е далеч от това, което ще ни накара да инвестираме в подобна машина. Но тази кола е утрешната технология днес. Виж първата такава, влязла в среийно производство и мисли за нея като за мобилните телефони от началото на 90-те, когато бяха скъпи и ненужни ...

Възможно е да сте чули, но може и все още да не знаете, че България я очаква наводнение от електромобили. Е, това ще е така за кратък период от време, в рамките на конференция за електромобилите, която ще се проведе в столичния хотел Хилтън. Това е поводът да се засечем по-рано от очакваното с Mitsubishi i-MiEV – първият изцяло електрически автомобил, влязъл в серийно производство.

Като много от великите срещи в историята и тази беше дело на случайността. Българската премиера на яйцевидното електромобилче на Mitsubishi е планирана за лятото на тази година, но по-свободният график на демо автомобила около конференцията в четвъртък и петък (10 – 11 февруари) ни даде възможност да направим едно кръгче. Което беше като една малка разходка в бъдещето.

i-MiEV е елктрифицирана версия на японското Mitsubishi i, което играе в класа на японските т.нар. кей карс – микроавтомобили с двигател до 660 см3. Батериите на електромобила, инвертора и електродвигателя са разположени върху пода и задния мост. Това дава много нисък център на тежестта и съответната стабилност в завой. Учудващо, колата се пали със стандартен ключ, но завъртането му не активира стартер. Усещането е странно, защото шофьорският рефлекс изисква някакво (макар и минимално) разтрисане. То изцяло отсъства, някак нереално е. Също като въртящият момент, който е 100% наличен при първия оборот на електродвигателя. Ускорението от 0 – 100 км/час е цели 16 сек., но в първите 50 метра на светофара, това автомобилче ще унижи доста дебели лимузини. Със сигурност!

Батериите са литиево-йонни, подобни на тези, които имаме в мобилните телефони и преносимите компютри. Зареждат се за 6 часа, като 80% заряд може да се постигне само за 30 минути. Според изчисления на Mitsubishi, цената за километър пробег с електрическия i-MiEV е с 2/3 по-ниска от тази със стандартен бензинов автомобил със същата каросерия.

Мартин Заимов

Помните го, беше усмихнатият кандидат за кмет на сините в София. Известен е както в политическия живот, така и в сферата на финансите и банковото дело. Като ентусиаст на електрическата мобилнст (Мартин Заимов беше сред първите българи разходили Segway в столицата) и чрез мястото си в общинския съвет той успява да накара администрацията да мисли в посоката на електромобилите.

Присъствието му на събирането по повод неофициалната среща с Mitsubishi i-MiEV инжектира доза електрически ентусиазъм. Неговите прогнози са, че в края на 2013 г. в България ще има 10 хил. електрически превозни средства (автомобили, мотопеди и велосипеди). Смело, дано да е прав. Което всъщност не е невъзможно с ниските цени на китайските електрически мотопеди (1400 лв.), с местното производството на електрифициран велосипед (Drag eMotion WDC за около 2500 лв.) и желанието на все повече състоятелни българи да бъдат част от екологичните технологии.

Електромобилите

С цена от 29 900 евро без ДДС Mitsubishi i-MiEV е далеч от това, което ще ни накара да инвестираме в подобна машина. Но тази кола е утрешната технология днес. Тя е нещо като мобилните телефони от началото на 90-те. Огромни и скъпи. За да може само 10 години по-късно да превземат цивилизования свят. Буквално. Дали това ще е съдбата на електромобилите? Нищо чудно …

More from Бранимир Николов
TeST: Форд Фиеста и Фокус ST
ST линията на Ford е синоним на достъпния спортен кеф при компактните...
Read More