Топ 6: Най-секси ретро автомобила според сп. Playboy

Рядко свързваме списание Playboy с нещо за четене, но между страниците със звездни цици и засукани плеймейтки изпадат страшни материали. Като този със 6-те най-секси ретро автомобила. Никакви забележки към подбора на класики от средата на миналия век, а цветните графики на колите направо отнасят глави.

BMW 507 Roadster
$720 000

Автомобил повече за показване, отколкото за настъпване, 507 Роудстър е най-скъпата кола в селекцията. Тя се е произвеждала едва 3 години, продадена е в само 254 екземпляра, от които днес са останали 240. Цената му от 9 хил. долара е била равна на два кадилака. А дизайнът му е на граф Албрехт Гьортц, нарисувал и легендата Nissan/Datsun 240Z. Освен това, БМВ 507 Роудстър е първият сериен автомобил с V8 двигател с алуминиеви блок и глави.

Jaguar E-Type Coupe
$65 000

Е-Тайп катапултира Ягуар под светлината на прожекторите и то малко преди Beatles. Може да се каже, че тази кола стартира британската културна инвазия от 60-те години на миналия век. С безумно красива каросерия, за нея авторите на сп. Car and Driver казват, че „най-много биха искали да притежават от всички, които са тествали”. Междувременно, Ню Йоркският музей на модерното икуство си купи една такава и я изложи в залата за дизайн. И днес, Ягуар нямат по-красив модел от този Е-Тайп.

Pontiac Tempest Le Mans GTO
$60 000

Когато звездата на Понтиак Джон Де Лореан трансплантира огромен V8 двигател в компактния (за щатските разбирания) Темпест, той прескача правилата на GM за работния обем в автомобилите, които произвежда. GTO се появява през `64-та, в годината на дебюта на Mustang. Тези две машини са първите muscle cars на Съединените щати. С 4-те си карбуратора и 325 к.с. е бил подходящ за силов тунинг и когато един такъв Tempest GTO регистрира ускорение от 0-100 км/час за под 5 секунди, продажбите скачат нагоре.

Chevrolet Bel Air Nomad
$100 500

Двувратото комби на многотиражния Бел Еър е истински щатски култ. Двуврат товарен автомобил със спортни възможности е манджата с грозде, която американците обожават. 234 к.с. от V8 двигател и тристепенен автомат с къси предавателни числа са били интригуващи между `55 и `57 г. След това Шевролет произвеждат Номад във версия с 4 врати – кофти новина за ентусиастите, добра новина за колекционерите.

Ferrari Dino 264 GT
$100 000

С котешката си осанка, малкото 264 Dino никога не е носило емблемата на Ferrari. Носеща името на малкия син на Енцо Ферари, колата е била продавана и рекламирана като „почти Ферари”. Тя обаче е печелила точки със средно разположен двигател, монтиран напречно. Мощността е била 195 к.с. и е идвала от 2,4 литров V6 двигател, а трансмисията е 5 степенна, със синхронизатори на всички предавки. Купето е изключително красиво и в момента може да се намери за около 100 хил., 50% по-висока е цената за кабриото GTS.

Chevrolet Corvette Sting Ray
$55 000

Това е най-лъстивият Корвет правен някога. Инжекционът в комплект с V8 двигателя превръщат малкото купе от булеварден автомобил в истинска спортна машина. Уникалният заден прозорец, разсечен на две части живее само една производствена година, поради което тези издания днес са истински ценни.

От Playboy

Бранимир Николов

Търси автомобилни истории и разказва за хората зад тях