Италианска афера

„Чарли, на света има два вида крадци. Едните крадат, за да са богати в живота, а другите крадат, за да дефинират живота си. Не бъди от вторите. Те пропускат истински важните неща в живота.”

Това казва Доналд Съдърланд на Марк Уолбърг, след като героите им във филма „Италианска афера” са отмъкнали $35 млн. в златни кюлчета при ювелирен обир, разигран по каналите на Венеция. След което в компанията на твърде красивата Чарлийз Терон се впускат в нов обир на същите тези кюлчета. В поддържащите роли са три Mini Cooper S, с които филмовите герои се промъкват през тунелите на метрото, в тръбите на канализацията и в градското задръстване.

„Италианска афера” е един от най-готините обирджийски екшъни, заедно с „Мисия невъзможна” и „Оушън 11”. Но само „аферата” предлага спиращо дъха преследване с автомобили. Което ни накара още повече да искаме едно от тези Mini-та. Малки, мощни, бързи и маневрени. Перфектните улични хулигани.

Но всеки, който е карал Mini знае, че интериорът на този карт с покрив е твърде пластмасов за една изключителна кола, каквато е всеки Mini Cooper. Тук студио Vilner се включват особено успешно в проекта „Италианска афера”. Те трябва да докажат, че пластмасовия кафез на Mini може да се превърне в истински луксозен салон. И дискретно да подчертават дизайна на малкия Cooper, за да го превърнат в актьор, готов за поддържащата роля в следващия римейк на „Италианска афера”.

За да инжектират лукс в интериора, Vilner се спират на кафява напа, същата, с която работят и във фабриката на Bentley в английското графство Чешир. Да, вътрешността на тази кола ухае на същата скъпа кожа, с която се тапицират салоните на модерните Бентлита. С нея и сръчността на майсторите от Vilner, интериорът на това Mini получава цвят и текстура. Те са постигнати с атрактивна комбинация между кафявата напа и два цвята високотехнологична алкантара.

Основният фигурален мотив в салона са ромбовете. Абсолютно същите, като тези, които посрещат всеки собственик на Bentley. Виждаме ги върху седалките, както и във вратите. Мотивът с ромбовете продължава и под формата на арка, разсичаща покрития с алкантара таван. Вратите са се сдобили с елементи от гладка черна кожа, а оригиналната пластмаса е пръсната в искрящо сиво. Запомнете този цвят, по-късно отново ще се срещнем с него!

Макар и изградено предимно от твърда пластмаса, таблото е един от най-характерните елементи в днешните Mini-та. Фънки усещането е предадено с пъзел от различни форми, преливащи от една в друга. Всяко едно парче от този пъзел е получило индивидуално внимание под формата на нова облицовка. Само за него, специалистите на студио Vilner са ползвали общо 4 вида материи – двуцветна комбинация от класическа напа и алкантара, инкрустирани с бели шевове. Внимание получава дори огледалото за обратно виждане, което също изпъква с нова облицовка от кафявата комбинация от кожа и алкантара.

Отвън, нашата „Италианска афера” лови окото, както всяка филмова звезда с бъдеще. Ефектът е постигнат с комбинация от сив лак, покрит с матиращо фолио с перлен ефект и черен мат. Тази игра с покритията и цветовете се допълва от двойка рейсърски ивици, разсичащи средата на купето. Всички блестящи в хром елементи на стандартното Mini (капачката на резервоара, ринговете около фаровете и стоповете, дръжките на вратите, 18 цоловите джанти) са матирани в черен цвят, за да подчертаят хулиганския облик на този мъник.

Цялата тази композиция от майсторство, сръчност и характерен стил се допълва от един ненатрапчив, но определено забележим номер върху вратите. 01. За да подскаже на недосетливите кой, все пак, е №1.

Бранимир Николов

Търси автомобилни истории и разказва за хората зад тях