BMW 1 M vs. Renault Megane RS 265 Trophy

Откъдето и да го гледаме, няма разумни аргументи, които да спасят реномето на RenaultSport и техния сигнално лимонен Megane пред ядрената димка BMW 1 M. С изключение на един – фактите. А те са много интересни...

Предно срещу задно? Или Мюнхен срещу как-се-казваше-селото-на-RenaultSport …

Малката ядрена димка BMW 1 M и възтлъстият турбиниран лимон Renault Megane RS 265 Trophy изглеждат … несравними. Те действително са много различни. Седан с размерите на куршумче срещу присъствен хеч. Немски срещу френски автомобил. Предно срещу задно предаване. 335 к.с. срещу 265 к.с. BMW срещу Renault, ако щете … Имаме перфектното обречено противопоставяне.

Откъдето и да го гледаме, няма разумни аргументи, които да спасят реномето на RenaultSport и техния сигнално лимонен Megane пред ядрената димка BMW 1 M. С изключение на един – фактите.

А фактите сочат следното – Renault Megane RS 265 Trophy е по-бърз на Нордшлайфе от BMW 1 M. С много. С унизително много. Френския хот хеч навърта обиколката за феноменалните 8:08 мин., а швабското оръдие се нуждае от още 7 секунди до резултат 8:15 мин. Момент на объркване и минути разочарование. Това ли са „радостта” и „ефективната динамика”? Това ли е задното предаване днес? Толкова ли могат най-балансираните шасита на пазара? Какво става с непоклатимата вяра в BMW на всички тунери от панелните гета и събратята им баровци от тухлените предградия?

ОК, зад успеха на французите стоят целенасочените усилия да бъде подобрен рекорда на Нюрбургринг за автомобил с предно предаване. Trophy изданието на Megan RS добавя 15 к.с. до общо 265 от двулитровия турбо двигател. Естествено имаме внимателна настройка на окачването и още по-внимателен избор на гуми, вероятно сликове. BMW 1 M е тествано от колегите в немското списание Sport Auto и също като френския хеч е в заводско изпълнение. Но за разлика от него (най-вероятно) е с гумите от магазина (Michelin Pilot Sport) и с универсални настройки за окачването. Французите вероятно са използвали и много добър пилот, което ни кара да приемем, че BMW-то и неговите 335 к.с. не са били управлявани оптимално.

Но разликата е от цели 7 секунди! Това означава, че на всяка минутка на Нордшлайфе, BMW 1 М изостава с нова 1 секунда от Megane RS Trophy. Опс … Сори Мюнхен, френските селяни отново бият. Казваме отново, за да може BMW да си спомнят за Формула 1 и злощастното си напускане. В момента Red Bull с двигатели на Renault унижават легенди като Ferrari и доказани играчи като McLaren и Williams. Французите взимат първата си победа в Льо Ман двайсетина години преди BMW да се разпишат. Ако завъртим лентата назад, баварците губят пред Renault, сякаш в момента не са производителите на най-продаваните и най-харесваните премиум автомобили в света. И сякаш рендетата правят нещо много повече от грандиозно количество пластмасови малолитражки.

Впечатляващо е, когато скромен мъник с минало изскочи от ъгъла и ошамари големите и актуалните днес. Също като саморазправата на RenaultSport с М дивизията на BMW и AMG марката на Mercedes. Точно така, това е саморазправа. Чудовищните немски машини със задно предаване и много-стотин-коне се оказаха по-слаби от един „горещ” френски хеч с предно. Парадоксално!

More from Бранимир Николов
Ford Puma: Вероятно най-добрият малък кросоувър. Засега
Първият опит на Ford при малките всъдеходи беше неуспешен. Ecosport стана първото...
Read More