Когато президентът се вози на автобус

Малко след като американският президент Барак Обама встъпи в длъжност през 2009 г., Сикрет сървиз му осигуриха чисто нова лимузина. Малко преди кампанията за президентски избори през 2012 г., президентът Обама получава … автобус.

Рейсът e построен от известната отвъд Атлантика канадска фирма Prevost. Интериорът е на нешвилската компания Hemphill Brothers, като стойността на поръчката към тях е $1,1 млн. долара. С бюджета на Сикрет сървиз за бронирани превозни средства са платени два такива автобуса, като втория ще се ползва в предизборната кампания от кандидата за президент на републиканците. Според американските служби, тази инвестиция е много по-малък разход от наемането и оборудването на автобус за всяка предизборна кампания.

Засега няма детайлна информация за оборудването на автобуса, но можем да предположим, че то е поне на нивото на президентската лимузина. А тя предлага защита от химически атаки и бомбени експлозии, собствена кислородна среда, както и банки кръв от кръвната група на президента.

За интериора на най-бронирания автобус в САЩ се знае малко, тъй като само най-близкото обкръжение на президента Барак Обама има достъп до вътрешността му. АВС News съобщава, че спалнята е трансформирана в малка зала за срещи, където държавния глава може да работи с екипа си.

Източник: Autoblog.com

Бранимир Николов

Търси автомобилни истории и разказва за хората зад тях