Автомобил на годината: Номинации и прогнози

Автомобил на годината в България е твърде компрометирано с годините събитие. Не участват всички вносители. Не участват всички журналисти. Не участват всички нови модели. Този конкурс се превърна в нещо като сделка с отворен финал, която се опитва да балансира между максимално много интереси.

Пресавтоклуб България обяви номинациите си за автомобил на годината. В първата петица попадат: BMW 1, Форд Фокус, Хюндай i40, Шевролет Авео, Пежо 508. До нея обаче не успяха да се докопат Ситроен С4, BMW 6, Тойота Ярис, Рено Латитюд и Мини купе.

Коментар: Новият Шеви Авео (обилно гримирано издание на старата) има повече потенциал от Ярис или С4? Колеги, сигурни ли сте, че не гласувате за таксиметров автомобил на годината в България!?!

Прогноза за победител: Хюндай i40

В категориите „Ван на годината” и „4х4 на годината” има цифром и словом по двама претенденти. Това са Мазда 5 и Шевролет Орландо за ван и Рейндж Роувър Евок и Шевролет Каптива за 4х4.

Коментар:
Международен турнир с по двама участници в категория е нещо изключително близо до определението срам.

Прогноза за победител: Рейндж Роувър Евок при 4х4 и Шевролет Орландо при вановете.

И тази година имаме вълнуващата категория „Зелен автомобил на годината”. Той е с 4-ма претенденти, които всъщност са двама. Тризнаците Mitsubishi i-MIEV, Citroen c-Zero и Peugeot iOn от една страна и Lexus CT 200h.

Коментар: Това сериозно ли е? Най-добрият зелен автомобил за пазар, на който са продадени 5 електромобила и 10 хибрида?

Прогноза за победител: Lexus CT 200h.

Автомобил на годината в България е твърде компрометирано с годините събитие. Не участват всички вносители. Не участват всички журналисти. Не участват всички нови модели.

Този конкурс се превърна в нещо като сделка с отворен финал, която се опитва да балансира между максимално много интереси.

Това е отвратително. Още по-отвратителни са връзките по интереси от двете страни (оценявани продукти и оценяващи журналисти). Но за тях – друг път.

More from Бранимир Николов
Детройт 2013: Най-интересното от автосалона
Автошоуто в Детройт е категорично в Топ 5 на автосалоните по света...
Read More