Лада Гранта: Ну, Заяц, погоди!

Тъй като новите модели на Лада са сравнително рядко явление (без да броим факта, че когато се случат имат навика да останат в производство за 20-30 години), при всички случаи си струва да насочим поглед към новата Лада Гранта. Последният път, в който го направихме (тогавашният) руски премиер Владимир Путин имаше сериозни проблеми с един от първите екземпляри.

Тя е разработена с инженерната подкрепа и методика на Renault, които притежават 25% от АвтоВАЗ. Лада Гранта е базирана върху хечбека Лада Калина и ще замени както нея, така и седанът Самара. С базова цена от около $7500, купувачите ще получат стоманени джанти и прозорци с ръчка. По-високото ниво на оборудване включва серво на волана, централно заключване и ел. стъкла, както и ABS система. Тази модификация ще струва около $8500. В списъка с екстрите ще бъдат GPS система, ESP, както и странични въздушни възглавници.

Двигателят ще бъде 1,6 литров с 8 клапана, трансмисията ще е ръчна с 5 предавки. По-късно се очаква по-модерен бензинов мотор с работен обем от 1,4 л. и (най-накрая) 16 клапана. Дизелът не е атрактивен за руския пазар, т.е. Гранта едва ли ще се появи с някой симпатичен и икономичен Common Rail двигател.

Руснаците планират участие на новата Лада Гранта в световния шампионат за туристически автомобили (WTCC), където АвтоВАЗ досега участваше със Самара.

Бранимир Николов

Търси автомобилни истории и разказва за хората зад тях