Топ 6: Най-глупавите автоаксесоари

6. Калъф за волан
Не сме 100% сигурни, но с висока степен на вероятност предполагаме, че това е автомобилния еквивалент на найлончето, в което българския еснаф държи дистанционното на телевизора. Интересното в този аксесоар е, че той винаги успява да е неприятен. Без значение дали е от изкуствена кожа, мъхната булана или е изрисуван с фалшиви пламъци. Ако имаш такова нещо в колата си, трябва да знаеш, че това е най-посредственият начин да „предпазиш” волана от вредното влияние на атмосферата и най-сигурният да изгубиш реален контакт с автомобила. Какъвто вероятно никога не си имал.

5. Алуминиеви капачки за винтили
Магазините за мъниста предлагат точно толкова многообразие, колкото и производителите на алуминиеви капачки за винтили. Всички възможни цветове, като преобладават металик изпълненията. Освен, че са грозни, алуминиевите капачки за винтили имат неприятното свойство да се окисляват. Така само за няколко дъждовни дни може да се окаже, че капачките на винтилите могат да се развият само с клещи. Евентуално.

 

4. Спойлер за чистачките
В случай, че претендираш за мощност от 500 к.с. и нагоре и имаш нужда от още прилепяне към пътя и дъската за гладене върху багажника е недостатъчна – решението е само едно. Спойлер за чистачките. Тези плоскости се монтират върху металните рамена, вероятно с идеята за по-добра аеродинамика. Смехът става съвсем истински, когато върху тях открием вълнуващ надпис като Type R или пък ги намерим с блещукащи лампички. Прекрасно.

 

3. Фалшива антена
Няма логика, просто няма логика в „окичването” на колата с фалшива антена. Още повече, ако е тип „перка на акула”, с каквито разполагат модерните BMW-та. Фалшивата антена е автомобилната версия на поговорката „На свинче – звънче”. Неработещо, смешно и излишно. Кой би се впечатлил от подобна украса? Какво би му казала тя? Едва ли ще са само хубави работи.

 

2. Хромирани елементи
Без значение колко пари си похарчил, за да накичиш безценната си кола с хромирани протектори за вратите, хромирани рамки на прозорците, хромирано всичко – те ще направят автомобила ти да изглежда по-евтин, отколкото е в действителност. Съгласи се, че дори и в ромските гета вече не разчитат на фалшивите хромирани лайсни, за да превърнат колите си в блестящи моторни коне.

 

1. Фалшиви спирачни дискове
Това ни оставя без дъх. Да скриеш малките си дискчета зад гигантски перфорирани тенекиени тарелки с идеята да демонстрираш „егати-яките-спирачки” е безапелационното дъно в асортимента на магазините за автоаксесоари. Толкова долнопробно и евтино отричане на очевидното може да предложи единствено политик в предизборна кампания. Категорично, фалшивите спирачни дискове са най-глупавото нещо, което някой може да причини на колата си.

Бранимир Николов

Търси автомобилни истории и разказва за хората зад тях