BMW 330d Touring: Тройка с гарнитура

Новото BMW 330d Touring е изключително добър автомобил. Вълнуващ, практичен и перфектно балансиран, без нищо прекалено. Освен цената. Психологическата бариера от 100 хиляди лева може неусетно да бъде прескочена с добавянето на пакети от допълнително оборудване и екстри.

Интро

Ако искате да отворите магазин, той трябва да отговаря на три ключови условия: 1. мястото, 2. мястото и 3. мястото. Най-важното в търговията на дребно е локацията. Но ако искате да превземете пазара с нов продукт, задачата става малко по-комплексна. За да бъде успешен, вашият нов продукт трябва да отговаря на конкретни потребителски нужди, които към момента не са били задоволени.

Малко (пред) история

Моментът е 1975 година, отраженията от петролната криза все още се усещат. Светът се нуждае от представителна и в същото време икономична кола. Перфектният момент за дебюта на автомобил като компактното BMW Е21. Това е първото издание на легендарната 3-та серия на баварските моторни заводи.

Тогава колата се произвежда само като двуврат седан, а при специална поръчка е можело да бъде доставена и като кабриолет, произведен от каросерийното ателие Baur. Успехът на първата 3-ка на BMW е колосален. Този автомобил увеличава продажбите на марката с близо 100% в рамките на само три години.

BMW F30 факти

Днес 3-та серия e «хлябът и маслото» за BMW. Около половината от колите, които баварците продават в момента са от този модел. В пет различни каросерии (седан, купе, кабрио, комби и очакваното GT), от 12 различни завода, с 8 различни двигателя. И повечето от тези комбинации са наистина привлекателни. Ключово място сред тях получава новото BMW 330d Touring. Компактното спортно комби с двойно турбиниран дизелов шестак, който се развърта с мекотата на кадифе.

BMW 330d Touring е една от най-вълнуващите конфигурации за новата 3-та серия. От една страна имаме превъзходния 6-цилиндров дизелов мотор, който носи титлата „Двигател на годината” за 2011 г. А от друга стои утилитарната каросерия с пет врати и елегантнен силует.

Двигателят

Мощността на новото 330d Touring възлиза на вълнуващите 258 к.с. Въртящият момент е 560 Нм, резултат идентичен с този на Porsche 996 Turbo. Трилитровият дизел разчита на една twin scroll турбина, а не на (две каскадни турбини, като по-малката се активира при ниските обороти, а по-голямата се включва веднага след нея). Тази технология се справя много по-добре с разпределението на изходящите въздушни потоци, което в крайна сметка води до повече ефективност. Много по-добро е и представянето на двигателя при високите обороти, където (както знаем) дизелите не се чувстват особено комфортно. Като всичко това е изпълнено от меката работа на 6-те цилиндъра.

Трансмисията

Този блестящ механизъм е комбиниран с иновативната 8-степенна автоматична трансмисия на ZF 8НР, на която разчитат много по-ексклузивни машини като Rolls Royce Ghost, Bentley Mulsanne, Range Rover и Jaguar XF. Тя е малко технологично чудо сред модерните автомати, което може да се комбинира със Start-Stop система. Това означава 6% по-нисък градски разход на гориво, което е ключово важно за „Ефективната динамика” по начина по който я разбират в BMW.

Динамиката

Комбинацията от двигател и трансмисия предлага много добра динамика. Ускорението от 0-100 км/час, което това комби постига е доста под 6-те секунди (5,6). Това практически се усеща като силно прилепяне към седалките. Впечатляващ резултат за много автомобили със спортни амбиции. Постигнат с лекота от дизелово комби като 330d Touring …

Чудесното представяне продължава и на пътя, където перфектното разпределение на масите от 50/50 между предния и задния мост осигурява легендарния за BMW почерк в пътното поведение. Това е равно на уверено изписване на завоите и изключителна предвидимост. Която може да те накара да бъдеш смел с педала на газта. Като можеш да избираш между спортния режим, който държи активна електронната програма за стабилност. Изборът на режима Sport Plus изключва и нея.

Нека дрифтирането започне сега…

Интерорът на комбито е идентичен с този на седана F30. Това означава ниски седалки, които успешно изразяват спортната нагласа на BMW-то, но остават леко неудобни за по-високи пасажери. Задната седалка се дели 40/20/40 и може да събере трима души. Но удобството им при дълго пътуване са под въпрос. Обемът на багажника е увеличен с 35 литра и вече възлиза на 495 литра и 1500 литра при свалени задни седалки. Баварците твърдят, че това е най-доброто постижение в класа.

Десетки в категория „практичност” отбелязва комбинацията от възможности да вдигнеш само стъклото на багажника, да го отвориш дистанционно с ключа, както и с движение на крака под задната броня. Крайно удобно, когато ръцете ти са фрашкани с неща и ровенето за ключа в чантата/джобовете означава да разтовариш преди да натовариш.

Става или не?

Новото BMW 330d Touring е изключително добър автомобил. Вълнуващ, практичен и перфектно балансиран, без нищо прекалено. Освен цената.

Струва ли си?

По-скоро не. BMW продават ефективната динамика наистина скъпо. Стартовата цена на BMW 330d Touring е близо 90 хил. лв. с ДДС. Психологическата бариера от 100 хиляди лева може лесно да бъде прескочена с добавянето на пакети от допълнително оборудване и екстри. Към това прибавяме факта, че всички (искат да) имат 3-та серия, което е най-малкото досадно. И в същото време, BMW все още не успяват да бъдат истински убедителни в спортния си дух поради отсъствието на истинска спортна програма. От друга страна, перфектният имидж и технологичната прецизност на съвременните BMW-та обещават изумително бавно обезценяване, особено за върхово изпълнение каквото е 330d Touring.

More from Бранимир Николов
Арабският Бойко Борисов построи най-големия Jeep
Да притежаваш най-големия Dodge в света вероятно не е било достатъчно за...
Read More