Rendezvous в HD. Страхотен повод да го гледаш отново

Ако някой се доближи до теб и започне да ти разказва за филмите на Клод ЛьоЛуш вероятно ще го изгледаш с презрителен поглед и ще избягаш с „благи“ мисли по адрес на френско-виетнамските копродукции.

Но не би трябвало. Освен много добър разказвач на докосващи истории (Roman de Gare – силна препоръка) французина с претенциозното име е автор на автомобилно вълнуващия късометражен филм Rendezvous.

В продължение на по-малко от 10 минути, камера монтирана на сантиметри от земята показва скоростна атака на парижките улици рано сутрин. Червеният светофар не означава нищо, високата скорост е всичко. Авангардното за 1976 г. кино предизвиква скандал, дори се появяват гласове за забрана на Rendezvous. Но Интернет го превръща във вероятно първия, а може би и най-въздействащ автомобилен видео клип. Настроението, което носи не може да се разкаже, то трябва да се усети. Джеръми Кларксън от Top Gear казва за Rendezvous, че в сравненение с него Bullit прилича на детско филмче.

Името на шофьора, както и автомобилът, с който късометражката е заснета остават мистерия 36 години по-късно. Митологията е толкова силна, че днес Rendezvous от 1976 г. получава дори любителски римейк с Lamborghini.

Както и ремастерирано в HD Blu-ray издание, специално за кинофестивала Spirit Level във Великобритания. А зрителите му – възможност да получат Ferrari за почивните дни. Струва си да се види, дори и без Ferrari-то.

 

Rendezvous in HD from Spirit Level Film on Vimeo.

Бранимир Николов

Търси автомобилни истории и разказва за хората зад тях