Ford Focus ST: Практичният спортяга

Тъй като от представителството на Ford в България нямат тестов Focus ST, който журналистите безгрижно да юркат, докато се правят че работят, се наложи един приятел да си купи такъв. След това му се наложи да понесе Skype и телефонен тормоз, докато успея да демонстрирам невероятните си шофьорски умения с ново-новеничкото му ST. Всичко казано дотук с изключение на последното изречение е вярно.

Здравейте и добре дошли в сериала с горещите хечове на БГ Автоблог. Първият епизод беше с участието на MINI Coupe JCW, а сега бръкни в купата с чипс и се приготви за втория. Звездата днес е Ford Focus ST. В състезателно червено…

Информация в аванс: Тъй като от представителството на Ford в България нямат тестов Focus ST, който журналистите безгрижно да юркат, докато се правят че работят, се наложи един приятел да си купи такъв. След това му се наложи да понесе Skype и телефонен тормоз, докато успея да демонстрирам невероятните си шофьорски умения с ново-новеничкото му ST. Всичко казано дотук с изключение на последното изречение  е вярно.


Ford изминаха дълъг и труден път от годините, през които се твърдеше, че най-добрият Ford e продаденият до днес. Когато дишат във врата на Toyota по брой продажби на леки автомобили. Но както тогава, така и сега, Ford винаги са имали горещи оферти за своите делнични малолитражки. Нещо жизнено и игриво, с което да можеш да си поиграеш, когато ти се … доиграе. И да свършиш работа, когато … просто трябва да я свършиш.

Отвън

Ford Focus ST е безспорен хубавеляга. Лепи окото с 18 цолови графитени джанти (опция), присъствен спойлер върху багажника, спортни прагове, агресивни брони отпред и отзад, както и сдвоените накрайници на ауспусите в … изумителна петоъгълна форма. Това са фактическите разлики в екстериора между стандартен Focus и спортното ST изпълнение. Нищо изключително, но успешно преобразява делничната малолитражка в надъхан градски хеч. Освен в състезателно червено, тази кола може да бъде поръчана в кобалтово синьо или ярко жълто (злополучно наречено мандаринен крясък / tangerine scream).

Отвътре

Също като отвън – стандартен Focus с няколко секси екстри. Като седалките Recaro (опция) и турбометъра в горната част на таблото. Този уред всъщност събира индикаторите за температурата на антифриза, налягането на маслото и налягането в турбото, но истински голямо значение отдаваме единствено на (каква изненада)… турбото. Спортните седалки са чудесни и постигат перфектния баланс между странична опора, комфорт и удобство. Но ако природата или фитнес тренировките са те дарили с  по-широк гръб, със сигурност ще ги намериш за възтесни.

Една от готините джаджи в новия Focus ST е клапанът, който вкарва звука на двигателя директно в купето. В нормален режим на работа, този клапан е затворен и шофьорът и неговите пасажери получават достъп до доста тихо и комфортно пътуване. Но ако десния крак сгази педала на газта, клапанът се отваря и в купето нахлува турбо – грохот. Чудесно!

Динамиката

Произведеният в испанския град Валенсия Ford Focus ST получава 2 литровия EcoBoost мотор. Той е идентичен с този, който се инсталира в някои от щатските Ford Taurus, Explorer и Escape. В това си издание, Focus ST губи един цилиндър (старият Focus ST разчиташе на 5-цилиндров мотор от Volvo, новият ползва 4-цилиндров агрегат), но пък печели тяга, мощност и икономичност. Всъщност, сензацията се крие не толкова в 250-те к.с., които двигателят може да произведе, а в тягата – максималният въртящ момент е 339 Нм. И те са достъпни в диапазона между 2 и 4 хил. об./мин. Практически, това означава, че ако искаш да тръгнеш нормално при малко по-прашна или мокра настилка, не можеш да го направиш без гумите да направят леко превъртане. Упс, извинете – беше без да искам, просто колата е такава…

Това се дължи до голяма степен на двата независими един от друг разпределителни вала, всеки от които вариативно отваря и затваря клапаните в търсене на оптималните работни режими. Във Ford наричат тази технология Ti-VCT, към нея добавят и директно впръскване на горивото в цилиндрите (по-ефективно изгаряне и повече мощност), интеркулер (за оптимална температура на нагнетения въздух), както и вече споменатото турбо (още повече мощност). Компресорът е с overboost функция, което означава, че в рамките на няколко секунди може да добави още мъничко мощност, за която знаем – никога не е излишна. Това е сигнал към всички тунинг фенове, че във Focus ST има неизползван потенциал.

Зад волана

При делнична употреба, новият Ford Focus ST се държи повече от прилично. Не е свръх нервен, нито рязък, лесно е да свикнеш с него. Но истинската магия на тази кола се разкрива в завоите. И тя се състои в семплия факт, че новият Focus ST няма поведението на кола с предно предаване. Каквато всъщност е!

Практически това означава, че (почти) можеш да дрифтираш с нея, можеш да забравиш и за (почти) задължителното недозавиване при колите с преден двигателен мост. Как става това? Основният виновник е т.нар. Torque Vectoring Control – това е система, която в завоя изпраща повече мощност към колелото, което има повече сцепление (външното към завоя). Ако влезеш бързо в кривата и натиснеш смело газта, колата няма да продължи направо, както предвижда комбинацията от физични и механични закони при този тип автомобили. Напротив, усещането е като за законтряне около центъра на колата, предния мост влиза още по-остро в завоя, а задния сякаш леко се мести навън. Не е като при 4х4 машини, не е като кола с предно предаване, още по-малко като такава със заден двигателен мост. Но е страшно ефективно. И забавно!

Пуристите ще кажат, че тъй като не може да бъде изключена (за разлика от ESP напр.), eTVC системата ограничава естественото поведение на автомобила. Но нека не забравяме, че това не е брутално спортна кола. Тя е много бърз градски хеч, който НЕ иска да те убие в първия завой.

Ефективността

Както винаги, каталожните данни за разхода на гориво са доволно смели. Декларираният градски разход от 9,9 л./100 км. е трудно постижим. Като коректна цифра ще посочим стойност от около 12 л./100 и по-малко. В зависимост от персоналния стил на шофиране и по-скоро дали той изисква турбо работа. Тогава моментният разход подскача съществено. Цифрите за извънградски и смесен цикъл са съответно 5,6 л./100 и 7,2 л./100 км. Факт е, че тази кола може да постигне среден разход под 8 л./100 км. Също така е факт, че е по-вероятно той да бъде около и над 10-те литра.

Хубавото

На първо място е цената. Това е най-достъпният горещ хеч в този клас. Можете да го притежавате за по-малко от 50 хил. лв. с ДДС. Всички други предложения, като VW Golf GTi, Opel Astra OPC и Renault Megane RS са доста по-скъпи. На второ е неговата съвместимост с градската среда, където ще бъде използван най-често. Макар и спортна кола, тя все още е комфортна, удобна и практична. Плюс това, можете да я притежавате с комби каросерия. Да, точно така – спортно комби!

Лошото

Recaro седалките могат да са неудобни за по-едри пасажери. Не е налична в каросерия с 2 врати. Но новия Focus като цяло не е наличен в тази форма.

Става или не?

Бихме ли платили 50К в левове за този автомобил? Бихме ли дали още малко за някои екстри като джанти и седалки? Категорично ДА! Все пак толкова струва един добре екипиран хеч или седан от по-големия сегмент. А в този има интрига. И то каква!

More from Бранимир Николов
Peugeot 508 RXH: Мнозина ще я харесат, малцина ще я купят
Хибридите може да са страхотна идея, но нека бъдем честни – те...
Read More