BMW 125d M Sport: Брилянтен компромис

Първата серия на BMW е баварската заявка за запазена маса в толкова обичания ресторант на премиум хечовете. Първото издание представляваше грозна кола, непростимо тясна отзад, струваше твърде много, но пък вървеше като дявол. Сега имаме достъп до второто поколение на BMW 1 серия. Дали новият модел е по-красив и дали върви като дявол? Отговорът в този тест-драйв.

Здравейте и добре дошли в GTI сериала с горещите хечове на БГ Автоблог. Досега продуцентите работиха върху MINI Coupe JCW, Ford Focus ST и Renault Twingo RS 133. 4-и епизод е със специалното участие на BMW 125d M-Sport.

Информация в аванс: Голямо чудене падна относно кастинга на BMW 125d M-Sport за роля в хот хеч сериала на БГ Автоблог. Все пак носи гените на нафтовата печка, чиято идея е икономичност и ефективност. Но казусът бе решен с помощ от VW, които още през `82-а пускат първия Golf GTD. Така, че компактното триврато BMW-це с 215-те си дизелови конски сили се нарежда съвсем достойно сред тайфата от горещи хечове!

Първата серия на BMW е баварската заявка за запазена маса в толкова обичания ресторант на премиум хечовете. Първото издание представляваше грозна кола, непростимо тясна отзад, струваше твърде много, но пък вървеше като дявол.

Няколко години по-късно идва ред на второто поколение на BMW 1. То вече е любимец на онази специфична категория момичета, чиито момчета обожават … BMW. Както и на всички, които мечтаят за наистина хубава тройка, но стотинките им не достигат.

Без значение какви етикети получава 125d M Sport, тази кола преди всичко ни казва колко напред са стигнали дизеловите технологии през последните години. Тя ускорява точно толкова бързо, колкото и бензиновият VW Golf GTI (6,5 сек. от 0 – 100 км/час) и е почти толкова мощна (215 к.с.) Но е доста по-икономична. И с доста по-голям въртящ момент – 450 Нм, достъпни още при 1500 об./мин.

Отвън

Лови окото, без да е красавец. BMW са правили (E9) и правят (F10) много добър автомобилен дизайн. Но и с второто си поколение, серия 1 (F21) не влиза в тази категория. От друга страна, с тривратия си хеч силует, 125d M-Sport внушава младежка безгрижност и нашепва спортни нотки. В подкрепа на последното твърдение се включват и 17 цоловите джанти (предните и задните гуми са с различен размер), М-аеродинамичен пакет (прагове, спойлери отпред и отзад).

Това, което не се вижда от пръв поглед са спортните М-спирачки (сини) срещу 1183 лв., адаптивното М-шаси (вози твърдо, вози меко – както пожелаеш – 1499 лв.) и спортната автоматична трансмисия за 4576 лв., която (о, изненада) не е „М”.

Отвътре

Бюргерска утилитарност. Изчистено, подредено и прегледно. Формите са симпатични, без да фамилиарничат. Резултатът е удобно и просторно купе, но без охолства в пространството. Новата 1 серия отчасти е решила проблема с пространството за пътуващите на задната седалка (стопаджийките Ина и Мария, които качихме на АМ Тракия ни казаха „супер е”), но едно по-продължително пътуване със сигурност ще бъде свързан с известен дискомфорт, който би липсвал при (малко или повече) конкурентния Golf GTD.

По отношение на луксовете и закачките, трябва да отбележим наличието на алкантара в тапицерията, алуминиеви декорации и личния ни фаворит в лицето на разточителния панорамен люк (1993 лв.) Би било чудесно да получим повече от багажника, който е с обем от 360 литра (с възможност за увеличаване до 1200 литра при сваляне на задните седалки), но доколкото BMW 1 серия е повече лайфстайл, отколкото утилитарен автомобил – това е простимо.

На пътя

Както вече споменахме, първата единичка беше грозна, но за сметка на това вървеше като дявол. Сега можем най-отговорно да заявим – новата единичка (и в конфигурация с двойно турбинирания 2-литров дизел)  изглежда далеч по-добре от предшественика си и върви като още по-голям дявол. Чисто и просто като къпан милицонер.

Зад това обаче стоят (вероятно) милиони човекочасове инженерна работа. Теглото на новата 1 серия е малко по-ниско от това на конкурентната А-класа на Mercedes-Benz. Нещо повече, балансът на масите между предния и задния мост е по-добър в сравнение с този при компактния бенц. Към това добавяме и активното окачване (амортисьори с променливи настройки), което може да предложи по-мека или по-твърда возия в зависимост от избрания режим на управление. В крайна сметка, новата 1 серия се усеща с една идея по-комфортна от предишното издание на модела и стои на пътя повече от солидно.

Въпреки, че дизеловият двигател (винаги) тежи, малкият BMW хеч чертае скоростните завои с нескрита увереност, а задното предаване може да направи нещата много по-вълнуващи. Ако изберете режим Sport (с по-толерантна ESP система) или Sport Plus (без ESP), задната част може да стане повече или по-малко палава.

Двигателят

Първата дизелова лека кола се появява през `33 г. на миналия век с емблемата на Citroen (модел 7U Rosalie). А Mercedes Benz направиха дизела популярен. FIAT го усъвършенстваха с високоефективната Common-Rail система. Peugeot-Citroen успяха да убедят половин Европа в нейните предимства.

А BMW? Те просто правят най-добрите дизели. Техните двигатели са като открит урок по динамика и ефективност. Нагледно помагало за постиженията на днешните дизелови технологии.

Двулитровият дизел е с 4-цилиндъра и два турбокомпресора. Те са достатъчни за 215 к.с. и въртящ момент от 450 Нм, достъпни още от 1500 об./мин. Това превръща изпреварването с тази кола в чисто удоволствие. Заедно с 8-степенната автоматична трансмисия този двигател създава перфектен тандем. Той е способен да ускори тежкото 1400 кг. купе от 0 – 100 км./час за 6,5 сек. Точно колкото постига и бензиновият Golf GTI. Но скоростта, с която изпразват резервоара е съвсем различна.

Ефективността

BWM 125d M-Sport е най-икономичният спортен дизел, правен досега. Суперлативно, но факт. Постигнатият по време на теста среден разход на гориво е на стойност 6,6 литра дизел за 100 км. Този резултат е сравним с реалното постижение на близо два пъти по-слаби нафтови мотори, които се продават и в момента. Но BMW инвестират наистина много в тази посока. Освен 8 степенната автоматична трансмисия (тя дава по-нисък разход от конфигурацията с 6-степенна механична скоростна кутия), регенерация на спирачната енергия (зарежда акумулатора), старт-стоп система и последен по ред, но не и по значение – режимът ECO Pro. При него всичко е насочено към максимум ефективност – чувствителността на педала на газта и превключването на предавките са оптимизирани, а климатикът и парното се адаптират, за да постигнат максимум ефект с минимум енергия.

Хубавото

BMW 125d M-Sport e блестящо балансиран автомобил. Малка лайфстайл дизелова машина, на която може да се разчита. Върви не по-зле от бензиновата 135i, но пък е много по-скромна, когато стигне до бензиностанцията.

Лошото

Цената. Тя стартира от 63 400 лв. без ДДС за базовата конфигурация от 3-врата 125d. Още 10-20 хил. лв. могат бързо да отлетят за важни екстри, като М-окачване, автоматична трансмисия, люк на покрива и т.н. Така тоталът с ДДС може спокойно да възлезе на 96 хил. лв. Приблизително толкова струват един клас по-големи автомобили от Lexus (IS) и Infiniti (G37), които още с базовата си цена идват натоварени с почти всички екстри.

Става или не?

Да! Тази кола е брилянтен компромис между спортно усещане и икономичност. Всъщност не е компромис – тя е прекрасен автомобил. Но струва повече от разумното.

More from Бранимир Николов
Врътката на Ferrari
Британският журналист Крис Харис развенчава митовете около Ferrari, грижливо създавани от самите...
Read More