Рено Каптур: Кросоувър, но не точно …

Има един автомобил, който отвън прилича на кросоувър, отвътре е подобен на миниван, а усещането зад волана е като при малолитражен хеч. Запознайте се с Renault Captur. Може да го наричате още и Clio на стероиди.

Има един автомобил, който отвън прилича на кросоувър, отвътре е подобен на миниван, а усещането зад волана е като при малолитражен хеч. Запознайте се с Renault Captur. Може да го наричате още и Clio на стероиди.

reno2_2022
Captur е предложението на Renault в бързо нарастващия сегмент на компактните кросоувъри. Ако през миналата година от тях бяха продадени над 250 хил. бройки само в ЕС, то за 2013 г. аналитиците очакват над половин милион продажби. Това е равно на около 14% от общия брой продажби в компактния В сегмент и повярвайте, това е наистина добър бизнес за автомобилните производители във времена на стагниращ пазар.

Тази е колата, която Renault вадят, за да посрещнат конкуренцията на хитовия Франкенщайн в лицето на Nissan Juke и по-новите му конкуренти като Opel Mokka, Chevrolet Trax и Peugeot 2008. Този сегмент очаква и още играчи – Ford EcoSport е компактен кросоувър, базиран върху популярната Fiesta, който ще дебютира догодина. Можем да се обзаложим и, че Audi работят върху Q1, който ще е базиран върху платформата на А1 и VW Polo.

Отвън

Какво да облека? Вероятно това е въпросът, който измъчва милиони, ако не и милиарди жени по света… Ако можеше да говори, Renault Captur също би го задал. Пред него стоят възможностите за 8 различни цветове за каросерията, 3 цвята за покрива и 3 стилови линии за интериора. Това са поне 50-на комбинации, без да броим различните декоративни стикери, които могат да кацнат върху покрива. Renault се усетиха, че безкрайните опции за персонализация се оказват особено популярни и бързо нагазиха на територията на MINI и Citroen с техния DS3.

Дизайнът на компактния кросоувър е определено различен, но не бихме го нарекли с думата „вдъхновяващ”. За сметка на това се вписва отлично в градската среда, за която всъщност този кросоувър е предназначен.

Отвътре

Отпечатъкът на Clio си казва думата и тук. Таблото и волана на Captur са почти идентични с тези на неговия донор. Компактният кросоувър обаче добавя много повече практичност. Жабката е епична с вместимост от 11 литра и възможността да побере малък лаптоп. Още бонус точки отиват към нишите в предните врати, които събират бутилка от 1,5 литра (толкова удобно и толкова рядко в модерните коли), както и към тапицериите с цип, които лесно могат да бъдат свалени, за да бъдат изкъпани в пералнята.

Задните седалки са окачени върху релса и могат да се движат напред или назад, като в най-лошия случай багажникът е с обем от 377 литра. Толкова, колкото ще получите от стандартен VW Golf. За практичността допринася делимата в съотношение 1/3 задна седалка, но истинския хит в тази посока е двойния под на багажника, чиято височина може да бъде променяна.

Задвижването

Да кажем „здрасти” на истината в очите. Renault Captur е достатъчно смел, за да се пакетира като кросоувър с предно предаване. Само и единствено. Без 4х4 опция, която значително ще оскъпи машината и която ще бъде поръчвана от малцина. Тази смелост предизвиква един резонен въпрос и той е дали (все пак) Captur е истински кросоувър или e просто повдигната версия на Clio?

Очаквано, механизацията е позната от Clio и на първо време включва три турбо двигателя. Малкият 900 кубиков, 3-цилиндров бензинов мотор предлага мощност от 90 к.с. 4-цилиндровият бензин все още не се предлага в България. Той е с работен обем от 1200 см3 и предлага 119 к.с. Най-популярният двигател обаче ще е добре познатия в гамата на Renault и Dacia 1,5 литров дизел с мощност от 90 к.с.

Истината е, че с нито един от тези двигатели Captur не може да мине за динамична кола. Без значение с кой от трите двигателя е оборудван, малкият кросоувър набира от 0-100 км./час за повече от 10 секунди.

На пътя

Меко, плавно и балансирано. Почти като в Renault Clio. Captur е с около 100 кг. по-тежък от технологичния си донор, оборудван с идентичен мотор. Очаква се, че по-високата каросерия ще води до по-голям наклон в завой, но това не е съвсем така. Captur е с по-широка следа и това запазва центъра на тежест ниско долу. Механичната скоростна кутия е само с 5 предавки, но си обясняваме този факт с желанието на Renault да поддържат достъпна цена.

Плюсът в този автомобил е в непосредственото управление чрез волана. Минусът е подчертаната липса на динамика. Но пък философията на Captur не е в тази посока.

Хубавото

Фънки-пънки цветове и десени, изобилие от практичност и гъвкавост са сред ключовите плюсове на Renault Captur. Освен това цената му ще спести минимум почивка за двама в чужбина пред оферта за Nissan Juke. Към това добавяме и най-важното за кросоувърите – те са по-високи.

Лошото

Не е истински кросоувър. Това е чисто и просто по-високо Clio с други одежди. Без 4х4 опция и без блокаж на предния диференциал това е градска кола, която може да бъде паркирана върху по-висок бордюр.

Става или не?

Да. С уговорката, че не е автомобил за всеки. Като цяло Renault Captur не е кола, която ще те сграбчи за гърлото. Но пък и нейната цел не е тази. Тази машина е фокусирана върху стила, свежестта и стойността. А по тези показатели тя е особено силна.

More from Бранимир Николов
За Ланчия, за “двумисъл” и за маскарадните костюми
Това е готин маркетинг, базиран на кампания в полза на обществото. Ланчия...
Read More