Renault Clio RS: Златният куршум

Забравете за златната есен навън, за златното руно от гръцката митология и за златното око на Тина Търнър и Джеймс Бонд. Пред нас е златният куршум на Renault. Новото Clio Renault Sport пристига с 200 к.с., автоматична трансмисия и потресаващ жълт цвят, който помним с името „течно злато”.

Здравейте и добре дошли в поредния епизод от GTI сапунката на БГ Автоблог. Досега в хот-хеч сериала осигурихме главни роли за MINI Coupe JCW, Ford Focus ST, Renault Twingo RS 133, BMW 125d M-Sport и Peugeot 208 GTi. Кажете здрасти на Renault Clio RS 200 EDC. Най-новата оферта на Renault Sport.

Информация в аванс: Имахме възможност да караме предишното поколение на Clio RSИ се влюбихме в него. То беше с 3 врати, 6-степенна ръчка и атмосферен двигател, влюбен в оборотите. 4 години по-късно заставаме в неговия наследник. И не намираме нищо от това …

Забравете за златната есен навън, за златното руно от гръцката митология и за златното око на Тина Търнър и Джеймс Бонд. Пред нас е златният куршум на Renault. Новото Clio Renault Sport пристига с 200 к.с., автоматична трансмисия и потресаващ жълт цвят, който помним с името „течно злато”.

Отвън

Сядали сме зад волана на много коли, но единици от тях събират толкова внимание, колкото това Clio. Черните 18-цолови джанти и червените спирачки под тях са сред многото причини, поради които срещаш любопитните погледи на шофьорите. А по устните на минувачите прочиташ думите „Страхотна е!”. Жълтият цвят също помага. В комбинация с различна светлина, тази боя произвежда с феноменални отенъци, вариращи между медено червено и блещукащо зелено. За да се постигне този ефект, тя се нанася два пъти и цената й възлиза на баснословните 2500 лв. И всяко левче от тях си струва.

Всички харесват дизайна на това Renault и ние ги разбираме. Погледнете я в профил. Та тя прилича на куршум! Въпреки това, страдаме тихо по липсата на триврата каросерия (моделът Clio IV не се произвежда с такова купе), но пък приемаме компенсация под формата на аеродинамичен пакет отпред и отзад, който удивително напмня на спойлерите, които имаше старото Clio RS.

Отвътре

Тук нещата не са толкова слънчеви, колкото отвън. Стандартният Clio интериор не търпи особени RS корекции, с изключение на седалките, чиято странична опора (естествено) е доста по-стабилна. Хоризонталната им част обаче е все така къса.

Renault Sport са добавили и червен пойнтер на волана, зад който надничат пластмасови перца за смяна на предавките. Формата им е същата като както в Nissan GT-R, само че за целта японците използват магнезий, а не пластмаса. От програмата за персонализация на стандартното Clio върху таблото и централната конзола на новото Clio RS са останали оранжеви акценти, които изглеждат категорично нелепо на фона на кърваво червените предпазни колани.

Задвижването

Тук имаме две големи промени в сравнение с предишното Clio RS. Старата кола, разчиташе на атмосферен 2-литров мотор, докато новото Clio RS залага на 1,6 литров двигател, идентичен с този на щатския Nissan Sentra. От Renault Sport обаче му добавят турбина, която повишава мощността му близо два пъти. Скромните 109 к.с. се превръщат във вълнуващите 200. Колкото бяха при старото Clio RS. Но пък по-малкия турбо мотор дава максималната си тяга при много по-ниски обороти в сравнение с голямата въздухарка.

Другата голяма промяна е в скоростната кутия. При старата кола имахме 6-степенна механична трансмисия, тук получаваме 6-степенна с двоен съединител. И не може да имаме „ръчка”. Точно така, горещият хеч Clio RS се разделя с прекъсвачите и съединителя… Срещу това получава компютризирана скоростна кутия с два съединителя на Getrag. Същата като в Renault Fluance, но със софтуер от Renault Sport. Упс!

На пътя

Тестовото Clio RS беше оборудвано с Cup шаси (опция за 1800 лв.), което включва с 15% по-твърдо окачване и с 3 мм по-ниска стойка. Cup шасито идва с т. нар. система за хидравличен контрол на налягането в амортисьорите. Нейната идея е да вкара втори, по-малък амортисьор в тялото на големия и така да обира неравностите много по-добре. Получава се, твърдото Cup шаси ни се струва прекалено меко.

Натискаме старт/стоп бутона, за да чуем събуждането на 1,6 литровото турбозверче. То се случва със звучно подскачане на оборотомера до 1500, последвано от почти нулевите вибрации на празния ход. Приятна изненада за нервен, по дефиниция, автомобил.

Скоростният лост влиза в позиция D и потегляме. Получаваме достъп до вълшебен звук и контролирано изобилие от мощност. Не излишък. Изобилие. Скоростната кутия сменя предавките за 150 милисекунди, но усещането е за доста повече време. Истината е, че тя в голяма степен ще цивилизова всеки опит за здраво каране. Диващината е приемлива само чрез сгушения до ръчната спирачка RS бутон, който деактивира ESP системата. И нека плъзгането започне сега!

Новото Clio RS е с 2 десети от секундата по-бързо в спринта от 0 – 100 км/час в сравнение с предходното поколение и спира хронометъра на 6,7 сек. За това помага и електронния лаунч контрол, който не позволява да вдигнеш оборотите над 3000. Електрониката успешно пунтира и блокаж на диференциала на предния мост чрез интелигентно управление на спирачките. Чисто практически това означава много бързина и стабилност в завоите, както и позиция, която е с една стъпка по-близо до истински спортните коли.

Ефективността

Малкият работен обем, турбо компресорът и автоматизираната скоростна кутия с двоен съединител са причините да имаме икономичен градски автомобил. По дяволите, тази кола харчи под 9 литра бензин за 100 километра здраво натискане на газта. При подобна експлоатация, старото Clio RS правеше разход от над 14 л./100.

Това е огрооооооомен напредък.

Хубавото

Двигателят. Цветът. Окачването. Звукът. Външният вид. Икономичността. Практичността. Всички те са с оценка 10 от 10.

Лошото

Изумително е как в толкова добър автомобил могат да бъдат сгрешени толкова ключови елементи. Скоростната кутия, оранжевите акценти в интериора, някак тлъстия волан, червената боя върху предните спирачки, парчета от която падат след многобройните цикли на прегряване и охлаждане.

Цената

Стартовата цена от 47 990 лв. е доста висока – за 50 хил. лв. ще получите Ford Focus ST, който е А) доста по-голям и Б) с 50 к.с. повече. Но пък Clio RS идва с доста богато оборудване. Можете да доплатите единствено за Cup шасито в комплект с 18 цоловите джанти и уникалния жълт цвят.

Става или не

Категорично да. Върви страхотно, изглежда страхотно и се кара страхотно. Струва малко повече, но пък ще получите истински забавен и готин автомобил. Хората ще му се радват точното толкова, колкото и вие. Забележете, ще му се радват. Няма да ви завиждат.

За съжаление, душите на пуристите (ние включително) ще се чувстват предадени от решението за автоматичната скоростна кутия. Според Renault Sport, GTI духът поема в друга посока. Допускаме, че е така. Но не сме сигурни, че сме съгласни.

 

точките

0
More from Бранимир Николов
Renault: Връзки със сръбските клиенти
Dear Mr. Popovic D. We have received and analyzed your complain letter...
Read More