Лица: Неописуемият Ленард Янкелович от DARTZ

Той е няма-такъв-образ в автомобилния бизнес. Тотално неописуема личност, поради което си струва да опитаме с няколко щриха. Основател, акционер и RFE (Responsible For Everything) в DARTZ Prombron, латвийско-естонската компания, която произвежда най-скъпата и луксозна бронирана кола в света. Чувал си за нея. Включително от БГ Автоблог...

Той е няма-такъв-образ в автомобилния бизнес. Тотално неописуема личност, поради което си струва да опитаме с няколко щриха.

Той е Ленард Янкелович.

Почитател на колите, жените и водката. Основател, акционер и RFE (Responsible For Everything) в DARTZ, латвийско-естонската компания, която произвежда най-скъпата и луксозна бронирана кола в света. Чувал си за нея. Включително от БГ Автоблог. Това е машината, която придоби международна известност с възможността да си я поръчаш със седалки, тапицирани с кожа от пенис на кит, черни диаманти на покрива и рубини в емблемата.

Идеологът на тази кретения (и още много други, повярвайте) прилича на чичко, гмурнал се дълбоко в кризата на средната възраст. С невзрачен външен вид, който включва цайси и плешиво теме, Ленард Янкелович демонстрира открит афинитет към разголени перхидролки, чифтета и оръжия от всякакъв калибър и (изненада) към … водката. Дотолкова, че е създал музей на водката в родната му Рига. Чутовно!

Историята далеч не е толкова кичозна, колкото звучи на първо четене. Компанията DARTZ е приемник на Russo-Balt. Така се е наричал Вагоно-ремонтния завод в Рига, в края на ХІХ и началото на ХХ век. Вярвате или не, те са били известни и с производството си на автомобили, които за времето си са били достоен конкурент на Rolls-Royce. Били са особено добри в бронировките и са работили както за царския гараж, така и за Ленин.

Завъртаме лентата с около 90 години напред, за да стигнем до перестройката на Горбачов, която позволява частната инициатива. Нашият приятел Ленард Янкелович и тайфа негови съмишленици основават DARTZ, която придобива останките от продадения за скрап Вагоно-ремонтен завод, плюс търговските му марки.

Начело на инженерния екип на DARTZ е Дмитри Парфенов, който създава най-квадратната кола на света. Т-98 е директна закачка с руските танкове и в чест на истината прилича на такъв. Интересното обаче започва с модела Prombron, който е свръх луксозната еволюция на Т-98. Както вече споменахме, едно от неговите ексклузивни издания можеше да бъде поръчано със седалки, произведени от кожата от онази работа на кит. Не се шегуваме! Бриджит Бардо проспа събитието, но Памела Андерсън изригна публично срещу този варварски план, с което го направи световно известен. Така, кака Пам накара целия свят да говори за DARTZ и епичния им пост-соц джип, който покрива изискванията на всеки уважаващ себе си олигарх.

Междувремено DARTZ Prombron се появи в няколко специфични модификации, една от които вървеше с епично рядка водка, в епично скъпа кристална гарафа, която изобразява предрадиаторната решетка на Russo-Balt. Закачката е, че говорим за най-скъпата водка в света с цена от над 1 млн. долара, която върви и с един брониран джип. Бронировката може да бъде от ниво В2 до ниво В7, като последното може да устои на минометна атака.

Ленард Янкелович обаче удря десетката с участието на негови коли във филма „Диктаторът” на Саша Барон Коен. Поредната смехотевица от автора на Борат помогна на бронирания многоъгълник на колела да получи нова доза международна известност. Която се оказва достатъчна, за да накара холивудската двойка Кение Уест и Ким Кардашиян да инвестира $2,4 млн. в два бронирани всъдехода на DARTZ. Поне така твърдят таблоидите…

More from Бранимир Николов
Alfa Romeo 4C Concept: Червен мат
Тази кола прескача шаха, тя директно ти казва „мат”. Червен мат, който...
Read More