BMW 640d Gran Coupe xDrive: Голям, бърз, солиден

рейтинг

Единственият начин да направиш добро първо впечатление, ако закъснееш гръмовно за купон е да изглеждаш перфектно. Ако след това извадиш най-добрите истории и вицове… Вечерта ще бъде твоя. Без да я крадеш.

Да кажем „здрасти” на BMW 640d Gran Coupe. Което закъсня гръмовно за купона на четиривратите купета. Но за сметка на това изглежда перфектно. И ни разказа невероятни истории…

Отвън

Тази кола изглежда дяволски добре. Цялата 6 серия на BMW (купе, кабриолет и седан с 4 врати) е безспорна естетика, но Gran Coupe каросерията е като изваяна скулптура. Възхитителна и респектираща. Каквито са и погледите, които минувачите й хвърлят.

Без капчица притеснение декларираме, че BMW 6 Gran Coupe е едно от най-добре изглеждащите BMW-та, правени някога. Баварците са надминали себе си с тази каросерия. Успели са да използват екстра разстоянието в междуосието за постигането на една много елегантна линия на покрива и един много красив силует. Отлична работа.

Отвътре

Интериорът на тази кола изцяло допълва усещането от това, което си видял отвън. Изобилие от стилни и чисти линии, ергономична подредба на контролите и перфектна изработка. Да докоснеш нещо различно от кожа, алуминий и/или фурнир е трудно. Текстилът и пластмасата са по-скоро рядкост. А при палене на двигателя, като в миниспектакъл, от таблото изниква пищялката на аудио системата Bang & Olufsen (опция за 9763 лв.). Да, баварската дефиниция за премиум в този случай е без забележки.

Шофьорът и пътника до него се радват на интериор, идентичен с този на купето и кабриолета на 6 серия. Еднакви са и техните седалки, като коланите са оставени в тях. Даваш си сметка за това, когато ги потърсиш инстинктивно на В-колоната. Съществената разлика между купето и голямото купе на 6 серия е при пасажерите отзад. Те получават лъвския пай от по-голямото междуосие. Към това добавяме и линията на покрива, която осигурява достатъчно пространство за главата, а удобството е поверено на две пълноразмерни кресла.

Обаче коланите на задната седалка са три на брой. При нужда, 6 серия Gran Coupe може да настани и пети човек, като се ангажира и с неговата сигурност. Той обаче ще трябва да обязди тунела на трансмисията, който разсича интериора на автомобила. Допускаме, че усещането няма да е точно като при казармено върху двигателя на армейската УАЗ-ка, но схемата е идентична.

Задвижването

TwinPower турбо дизел, 8-степенен автоматик и перманентно задвижване на четирите колела. Това са елементите, които превръщат BMW 640d Gran Coupe xDrive във впечатляваща машина.

За BMW, 6-цилиндровият, редови мотор е като специалитетът на майстора в добър ресторант. Визитна картичка. Дизелът със заводски индекс N57 е с работен обем от 2993 см3 и разчита на две турбини с променлива геометрия. Благодарение на каскадното свръхпълнене, цилиндрите получават точното количество въздух в точния момент. Така се постига оптималния баланс между мощност и ефективност. 313 к.с., 630 Nm и разход на гориво от 7,4 л./100 км (8,4 за теста).

8-степенната автоматична трансмисия на ZF в 640d xDrive е известна и от други модели на BMW, където върши същата перфектна работа. В комбинация с този двигател, тя осигурява най-линейното ускорение, което парите могат да купят в момента. Да държиш мотора в зоната на максималната тяга (630 Nm между 1500 и 2500 об./мин.) с тази трансмисия е лесно като детска игра. Но е много по-вълнуващо.

С xDrive, BMW 640d Gran Coupe получава и перманентно задвижване на 4-те колела. Системата има програмирани модели за работа при различни ситуации – от сняг и лед, през спускане по наклон, ускорение с пълна тяга до динамично шофиране в завой. Интелигентната xDrive е подготвена за всичко. И ако се наложи, може да изпрати до 100% от тягата към предния или задния мост. Звучи перфектно и се държи така. Технологично разчита на многодисков съединител, който позволява променливото разпределение на тягата между предния и задния мост. Блокирането на превъртащо колело става не чрез блокаж на диференциала, а чрез интелигентно управление на спирачките.

На пътя

Голямо, бързо и солидно. BMW 640d Gran Coupe е един много приятен баланс между спортно усещане и комфортно пътуване. Този баланс може да бъде управляван чрез Driving Dynamics Control системата, която позволява на водача да избира между цифром и словом 5 (пет) режима. Comfort +, Comfort, Sport, Sport + и Eco Pro са настройките, които могат да бъдат избрани с натискането на един бутон. Той не управлява само окачването, волана, работата на трансмисията или на двигателя, а комбинира оптималните режими за тях. Ако към това добавим и завиващия с ъгъл до 3° заден мост (познат от 5 и 7 серия), нещата стават просто брилянтни.

Казано накратко, xDrive системата прави колата по-бърза като междувременно осигурява допълнителна управляемост при хлъзгави настилки. Какво повече?

Дизелът е толкова мек, че лесно може да бъде сгрешен с бензинов мотор. Впечатляващо тихо развъртане, вероятно, за да усетиш свистенето на турбините. Но над 3000 об./мин., звукът придобива яростни нотки и получаваме възможността да си организираме естетски трилър. Като, например, забодем тази акулска предница в най-лявата лента на магистралата. Където BMW 640d Gran Coupe се движи като милион долара на цяло. С ускорение от 0 – 100 км./час за 5,3 сек. и от 0 – 200 км/час за 22,9 сек. това не е особено трудно, повярвайте.

Хубавото

Изключително красив автомобил, с великолепен двигател и отлична трансмисия, стилен интериор и спортен дух, като в същото време е впечатляващо скромен на бензиностанцията.

Лошото

Трябва много да се постараеш, за да намериш слаби моменти в BMW 640d Gran Coupe xDrive. Ние опитахме. И намерихме. Един. В момента, в който Start/Stop системата пали двигателя и силата на звука е над 50 – 60%, басите заглъхват за секунда. А, и пепелникът е подходящ повече за пури, отколкото за цигари. Но това май не е лошо …

Става или не

Един ден, тази кола ще има стойност за ентусиастите, каквато днес притежава Е30. BMW 640d Gran Coupe е бъдеща класика, това е вън от съмнение. С дизеловия мотор и xDrive задвижването, тази кола ще бъде и сред шампионите по бавно обезценяване. Което при цена от 240 167 лв. с ДДС (за тествания автомобил) е важно.

точките

Бранимир Николов

Търси автомобилни истории и разказва за хората зад тях