MINI Cooper S Bayswater: Брит поп от Лондон

Bayswater е последната версия на отиващия си модел. Всички възможни грешки и пропуски отсъстват от тази кола. Специалното издание е фрашкано и със специални екстри. Всъщност изданието Bayswater на MINI е най-най-доброто, което R56 може да предложи. Казваме го най-отговорно ...

Северно от Темза, срещу перфектно подстриганите ливади на Хайд парк е сгушен един от най-приятните квартали на Лондон. Добре дошли в Бейсуотър – доволно престижен район и в същото време салата от култури. Многообразието за Бейсуотър е точно толкова естествено, колкото двуетажните автобуси за Лондон.

Кварталът е известен с големия си брой емигранти и с гръцката църква на ул. Москва. Архитектурата е впечатляваща, вижте я във филма Frenzy на Хичкок. В Бейсуотър са и домовете на антипарвенютата сред богатите и известните. Малко вероятно е да засечете Кийра Найтли или Стела Макартни в кварталните бакалии, но те живеят точно там. Също като Стинг през 70-те години, който е държал под наем апартамент на площад Ленстър. А през една врата е било жилището на симпатичната актриса Труди, която днес е негова съпруга.

Безспорно Бейсуотър е чудесно местенце в една от най-космополитните локации на планетата. А MINI Bayswater е една от симпатичните припомнянки в тази посока. Родено от партньорството между MINI и организаторите на Олимпиадата в Лондон през 2012 г., това специално издание предлага (почти) всичко от арсенала на марката. Бутикови джанти и боя, характерни стикери върху предния капак, специална тапицерия и изобилие от екстри.

Освен това, Bayswater е последната версия на отиващия си модел. Това прави клишето „с един куршум два заека” особено приложимо в този случай. Известно е, че в края на жизнения цикъл на един продукт, той напуска завода в перфектна форма. Всички възможни грешки и пропуски вече са отстранени. От друга страна, специалното издание е фрашкано със специални опции, при това на отлична цена. Всъщност изданието Bayswater на MINI е най-най-доброто, което R56 може да предложи.

Отвън

Уникалната синя боя в комбинация с графитените джанти и лентите в светло синьо и сиво върху предния капак ловят окото и обръщат глави. Може да се спори дали това съчетание е повече момичешко, повече момчешко или по-скоро унисекс, но нашата разходка с MINI Bayswater го доказа категорично. Този британски симпатяга обръща главите, както на момчета, така и на момичета.

Отвътре

Разликите със стандартното MINI включват седалки, тапицирани с два типа кожа и сини шевове, синьо-сиви акценти върху капака на жабката (повторение на темата от предния капак) и амбиентно осветление в син цвят. Всичко останало в това MINI е такова каквото го познаваме. Два сенника за шофьора (характерният профил на стъклото ги изисква), (почти) микроскопичен багажник, гигантски кръгъл прибор, който побира мултимедията и гигантския километраж са сред вече познатите елементи.

Задвижването

Да хвърлиш скокливо турбо бензиново моторче в малка кола е добре. Но да я оборудваш с автоматик е на ръба на обидата.

В същото време, комбинацията от 1,6 литровия мотор на Cooper S със 184 к.с. и 6-степенения Aisin автоматик в MINI Bayswater е приятна изненада. Защото с тази трансмисия, тази кола може да бъде рязка и наистина пъргава. А активирането на микроскопичния Sport бутон сякаш инжектира двойно късо кафе във вените на колата.

Единственото, от което автоматикът ще те лиши е грижата покрай съединителя (консуматив) и моторната спирачка в реалните й възможности.

На пътя

Тази кола е като двуликия Янус. От една страна, MINI Bayswater може да бъде малка синя торпилка. Под благовидната си външност, специалното издание на Cooper S крие яростно характерче. То може да те нарита с TwinScroll шутове, но само ако ти си стоварил своята обувка върху педала на газта. От друга страна, при едно спокойно шофиране яростта в Bayswater е забележимо отсъстваща.

MINI е легендарен кеф в завоите и Bayswater не прави изключение. Това е пряк резултат от ниското тегло, чудесния турбодвигател и максималното възможно междуосие за тази каросерия. След последния фейслифт на това поколение (R56), MINI получава отвори за охлаждане на предните спирачки и това ги прави още по-добри. Не с много, но все пак има значение.

Инженерните магии дават на 1,6 литровия двигател повече мощност срещу по-нисък разход на гориво. Чудесна сделка – по каталог смесеният разход е 6,9 л./100 км., практиката показва 8,7 л. при агресивна експлоатация. Припомняне – говорим за турбо бензинов автоматик със 184 к.с.

Плюсове

Тази кола е като залепена за пътя, а воланът е директен като Чърчил по време на война, но за разлика от него е доста по-отзивчив. Стабилността в завой е чутовна, купето почти не се накланя, а разходът на гориво е приемлив. По-силовите изпълнения изискват малко над 10 л./100 км., спокойното шофиране се отблагодарява с 2 л. по-малко.

Минуси

Различния интериор има своята цена и тя е се плаща в ергономията. Горната част на оборотомера е завинаги скрита за по-високите шофьори, а бутоните за ел. стъклата са все така върху централната конзола. Отзад мястото е малко, багажникът – достатъчен само за делнични покупки. Типично за MINI, цената е сравнително висока.

Става или не?

Това е учудващо добър автомобил, въпреки автоматичната си скоростна кутия. Или може би – заради нея… Хората му се радват, но ти ще му се радваш повече. Гаранция.

More from Бранимир Николов
Защо новите глоби на КАТ са смешка
Може и да си пропуснал, но вчера депутатите приеха поправки в Закона...
Read More