Opel Insignia Sports Tourer 2.0 CDTI BiTurbo: Големият кораб минава

Неееее, това няма да е е текст за новата форма на фаровете, стоповете и броните, както и за двете нови тапицерии, макар обновената Insignia да може да се похвали и с това. Това е история за дизелово комби с близо 200 к.с., което силно впечатлява. Ето как.

Добрата стара Insignia беше истинско чудо, когато се появи преди четири, пардон пет години. Тя беше толкова различна от излизащата в пенсия Vectra, че предизвика малка революция. Последва титлата „Автомобил на годината в Европа 2009”, година по-късно (защото в БГ нещата се случват по-късно) Opel Insignia получи същото отличие и в България.

Оттогава обаче мина доста време и някога прекрасната Insignia започна да се задъхва пред по-млади лъвчета като Mazda 6, Peugeot 508 и Hyundai i40. По тази причина, модели с възрастта на Insignia се подлагат на фейслифт. Процедурата е известна като малката пластична операция, която ще освежи продажбите.

Неееее, това няма да е е текст за новата форма на фаровете, стоповете и броните, както и за двете нови тапицерии, макар обновената Insignia да може да се похвали и с това. Това е история за дизелово комби с близо 200 к.с., което силно впечатлява. Ето как.

Отвън

Ще познаете обновения Opel Insignia по новите фарове, предрадиаторна решетка и стопове. Ние обаче се разхождаме с Bi-Turbo дизелово комби, а то се познава по едноименна емблема и по 20 цоловите джанти (опция за 1995 лв.), с които може трябва да бъде оборудван. Добавяме един OPC оптичен пакет (опция за 2150 лв.) и този Sports Tourer вече изглежда покъртително добре.

Отвътре

Тук е доста по-сложно. Първо – забравете за немската строгост и утилитарност. Тази Insignia е закачлива и разточителна. Формите са флуидни, а изобилието от бутони, клавиатури и дисплеи е огромно. Само копчетата върху волана са цифром и словом 18 (осемнадесет) на брой. До бутона за електрическата ръчна спирачка добавете и тъчпад, подобен на тези в лаптопите, за който трябва да знаем, че може да чете ръкописния ви почерк. Включително и на кирилица. На този фон гласовите команди изглеждат тоооолкова старомодни.

Всъщност тъчпада е новост, която ще виждаме все по-често и е приятна изненада, че я намираме в машина като Insignia. BMW също използват тази технология в новата Х5-ца, за която знаем, че е с доста по-големи претенции от нашето дизелово комби. А върху тъчпада изписваш с пръст първата буква на търсеното име или функция и от там браузването е много по-лесно.

Отвътре Insignia е все така просторна и удобна и спокойно побира 5-ма души. Ако изберете премиум кожен салон (опция за 5475 лв.) в цвят Бренди ще получите интериор на нивото на Mercedes, BMW или Audi.

Новото

Вече изброихме новостите отвън, но пропуснахме подобрената аеродинамика, както и активните прегради пред радиатора. Те се отварят и затварят в зависимост от потребностите на охлаждането, с което допринасят за по-добрата обтекаемост.

Най-атрактивен отвътре е 8 инчовия дисплей разположен между оборотомера и бензиномера. Този екран показва километража, докато предходните два уреда са с класически аналогови стрелки. В интериора са вкарани още две нови тапицерии, включително кожен салон от напа, 4 нови материала са използвани при изработката на детайли от интериора. Нови са и InteliLink системата, отоплението на волана, по-тихото и по-меко окачване, както и настройките на сервото на волана.

На пътя

Силата на този Opel е в дългите магистрални трипове. По тази причина той получава и адаптивен круиз контрол, с който Insignia поддържа избрана дистанция с автомобила отпред. Opel остават верни на себе си и предлагат безброй други електронни асистенти, включително автоматично измерване на мястото за паркиране.

Под предния капак живее истинско дизелово чудовище с 400 Nm въртящ момент и максимална мощност от 195 к.с. Битурбо Insignia изпреварва с безапелационна лекота, а ако те мързи безкрайно много би могъл и да не сваляш предавка, разчитайки на гигантския въртящ момент. Ускорението от 0-100 км/час става за 8,8 сек., което не е плашещо бързо, но пък е напълно достатъчно.

И тук идва най-интересното. Очевидно, 2 литровият CDTI дизелов битурбо двигател е щедър на мощност и въртящ момент, но е пестелив като скъперник с нафтата. Каталожният разход на гориво е скандално нисък (4,2 л./100 км извънградско, 4,9 смесено и 6,1 л. градско), но пък реалният може да бъде държан  около 7 л./100 в зависимост от темпото. Което при тази мощност и тегло е чудесен резултат.

Воланът е достатъчно директен, но сервото го прави някак дистанциран от това, което се случва на пътя. Колата е доста тежка (1,8 тона) и стои на пътя по същия начин. 170 км/час не са кой знае колко висока скорост, но и не са много колите, които ще я поддържат комфортно и без напрежение. Тази Insignia е от тях.

Епичните 20 цолови гуми са наистина ефектни, но доколко са практични? Толкова тънки гуми би трябвало да дават по-нисък комфорт на возене, но обновената Insignia се справя повече от добре. Остава проблемът с бордовете на джантите, които неминуемо ще пострадат в делничната борба с дупки и бордюри. Но това не трябва да възпрепятства красотата… Нали?

Плюсовете

Изглежда страхотно, ускорява по същия начин, внушава солидност, удобна и характерна машина.

Минусите

Потребителският интерфейс е претрупан, тактилните контроли на климатроника са недостатъчно чувствителни, Insignia BiTurbo може да бъде скъпа (над 70 хил. лв. с ДДС за тествания екземпляр), тежка е.

Става или не?

Отличен семеен или бизнес круизър, с който многото километри ще бъдат удоволствие. Не е претенциозен, но в същото време хваща окото. С всички звънчета и камбанки, които могат да кацнат в обновената Insignia Sports Tourer се получава много солиден, да го кажем директно – премиум автомобил. Който е по-готин от безнадеждно остарелия Passat, има по-добра мултимедия от Mazda 6 и може да приюти повече електронни асистенти от Peugeot 508 (ако това последното е предимство).

С две ръце „за”!

0
More from Бранимир Николов
Уличен боец: Един от петте Кюбела на Стефан
Изваждаме умрялото телефонче на БГ Автоблог и щракаме задължителните 4 кадъра. От...
Read More