Новият Нисан Кашкай: Cash Cow

Първото поколение на Quashqai беше мултиплатинен хит. Проектиран и произведен във Великобритания, тиражът му е впечатляващите 1,2 млн. бройки. Рецептата за този успех е проста – по-компактен от Ford Focus, на цената на VW Golf и с възможностите на кросоувър автомобил. Как да не го харесаш? Този успех обаче вдига високо летвата пред второто поколение на Nissan Quasqai.

Cash Cow е бизнес идиом, който в английския език се използва за доходен продукт, услуга или начинание, печалбите от които са много повече от парите, необходими за създавнето им. Освен това се произнася почти като Quashqai, който по едно чисто съвпадение е cash cow за Nissan.

Първото поколение на Quashqai беше мултиплатинен хит. Проектиран и произведен във Великобритания, тиражът му е впечатляващите 1,2 млн. бройки. Рецептата за този успех е проста – по-компактен от Ford Focus, на цената на VW Golf и с възможностите на кросоувър автомобил. Как да не го харесаш? Този успех обаче вдига високо летвата пред второто поколение на Nissan Quasqai.

Отвън

Новата кола отговаря на предизвикателството с малко по-широк и по-дълъг, но по-нисък силует. Някак ръбатите, но определено симпатични форми на предишния модел отстъпват пред остри и стремителни линии в новия Кашкай. Но този дизайнерски подход е ширпотреба при повечето азиатски марки и Кашкай не успява да изпъкне особено. Характерна обаче е V-образната решетка отпред, в която е разположена емблемата на Nissan.

Отвътре

Малко повече простор, по-модерни линии, един или два цветни дисплея (в зависимост от нивото на оборудване) и по-удобни седалки. Платът на тяхната тапицерия обаче търпи критики заради твърде синтетичното усещане при допир. Приятна изненада обаче е много добрият обзор назад, което прави колата лесна за паркиране.

Технологиите

Nissan имат богато досие в свръхупотребата на електроника в своите коли и това е една от причините да ги харесваме. Японската марка отдавна предлага парктроник с камера (справка – последната Primera P12) в моделите си, но с новия Qashqai надскача стандартите на класа. Стартираме с електронния паркинг асистент, който сам върти волана, докато водачът контролира движението напред и назад. Продължаваме с новата мултимедийна навигация Nissan Connect, към която вървят и смартфон приложения. Чрез тяхна помощ ще можете да планирате пътуването от дивана в дневната и с функцията Send To Car да вкарате маршрута в навигацията без досадно бройкане на букви, цифри и адреси.

Новият Qashqai идва с възможност за автоматично превключване на къси и дълги светлини, система за разпознаване на пътните знаци, система за разпознаване на умората у водача, система за предупреждение при пресичане на хоризонтална маркировка без подаден мигач, система за контрол на шасито, която може да симулира работата на блокируем диференциал и система за предупреждение за удар, която активира спирачките, ако се наложи.

Към това добавяме и възможността за настройка на сервото на волана, който в режим Sport е по-директен и двубуталните амортисьори, които са достъпната алтернатива на адаптивното окачване.

Задвижването

Колата може да бъде екипирана с два бензинови и два дизелови двигателя. Малкият бензин е с работен обем от едва 1200 см3 и те са наистина малко. Но 115-те к.с., които турбината успява да изцеди от тях са напълно достатъчни, за да се движиш с нужната динамика както в града, така и на магистралата. Средният разход по каталог е 5,6 л./100 км, но реалните стойности са над 7. Големият бензинов двигател все още не се предлага, но за него се знае, че е дефорсирана до 163 к.с. версия на същия 1,6 литров мотор, на който разчита Nissan Juke.

По-интересни в България са дизелите, които също са два – с работен обем от 1,5 и 1,6 литра. Малкият dCi двигател е познат от други модели на Renault и Dacia генерира 110 к.с. с комбиниран разход на гориво (по каталог) от 3,8 литра дизел. В реални условия, а по-големия се отчита със 130 к.с. и каталожен разход от 4,6 л. Твърде хубаво, за да е истина – делничният живот не включва идеалните условия, при които тези стойности могат да бъдат постигнати.

4х4 задвижване и безстепенна CVT трансмисия могат да се поръчат само за 1,6 литровия дизел, но двете не могат да бъдат комбинирани. Тъжните вести продължават с информацията, че Qashqai + 2 не се очаква, т.е. моделите с данъчен кредит отиват в миналото, освен ако не се появи версия с N1 сертификат.

На пътя

В реалния живот Qashqai се представя много добре. Започваме с обезшумяването, което е на много добро ниво. В цифри това означава 62 децибела в купето при движение с 80 км/час. Трябва да седнеш в X5 или S-Class, за да получиш нещо по-добро, а Bentley Flying Spur е с децибел по-шумен.

Приятните изненади продължават с ходовата част, която върши страхотна работа при обирането на неравностите. Автомобилът е много уверен в завой и е наистина трудно да изгубиш сцепление на суха настилка. Също като в предишното поколение на Qashqai, окачването е макферсън отпред и торсион отзад, като при 4х4 версиите се използва мултилинк.

Динамиката обаче е далеч от ентусиазма. 1,2 литровия DIG-T бензинов двигател ускорява Qashqai от 0 – 100 км/час за 10,9 сек., което откъдето и да го погледнеш е бавно. Малкият дизел се нуждае от още една секунда, за да се справи със същата задача, а шампионът е големият дизел с 9,9 сек.

Плюсовете

На първо място е съблазнителната стартова цена (32 хил. лв. с ДДС за малък бензин с предно предаване), следвана от изобилието от технологии и асистиращи системи. В комбинация със силния бранд на Nissan, новият Qashqai отново е в групата на съблазнителните оферти.

Минусите

Дизайнът е предмет на субективна преценка, но в случая няма характерна интрига. Качеството на текстилната тапицерия е ОК за Dacia, но не и за Nissan. Движението върху гладките като гърба на крокодил български магистрали е съпроводено с видими вибрации в предния капак, което не е особено приемливо.

Става или не?

Категорично да. Не защото са малко автомобилите, които предлагат толкова много съдържание в този ценови диапазон. А защото новият Qashqai ще върши чудесна работа както в града, така и извън него. А ако се наложи, ще излезе и извън пътя. А с интелигентната ALL MODE 4х4 система, ще може да се върне обратно.

точките

0
More from Бранимир Николов
За мръсния въздух в градовете ни
Мръсният въздух не е майтап, уважаеми. Нито за хората, не би трябвало...
Read More