BMW 435i Cabrio: Миг поспри!

рейтинг

Последните капки от летния дъжд се изпаряват бързо от предния капак. През току що свалените прозорци нахлуват милиарди молекули озон. И миризма на цъфнала липа. Градът се представя в най-добрата си форма – топъл, свеж и зелен. Говорим за един от онези 17 момента годишно, заради които си струва да имаш кабрио.

Ако кабриото е BMW 435i Cabrio, в комплект с гореописаните изживявания получаваш кола, която впечатлява и предизвиква точното количество завист. Освен това, в нейния багажник живее отбор от хидравлични роботи, които правят истинско шоу с трисекционния покрив. И превръщат един от онези не повече от 17 момента годишно в един от тези, заради които Гьоте е казал:

„О, миг поспри! Ти си тъй прекрасен…”

photocredit I Вихрен Томов

Отвън

Без значение дали сгъваемият метален покрив е свален или вдигнат, автомобилът изглежда много добре. Много от модерните купе/кабриолети с двусекционни покриви страдат от несъразмерно големи задници, пардон – багажници, които трябва да поберат металната конструкция. Също като при отишлата си (изглжда завинаги) 3-та серия кабрио, новата 4-ка се фука с трисекционен покрив. Това много помага да се запази класическия BMW силует.

И тук е мястото за малко ерес – дали пък 4 кабрио не изглежда по-добре с вдигнат покрив от 4 купе, което има доста дълга и преливаща във фастбек С колона.

Отвътре

Същото високо качество и същия изчистен дизайн, на които се натъкнахме в 4 купе. Тестовото кабрио блесна с червен кожен салон и червено табло. Звучи прекалено, но за всъщност не е. Мястото отзад не е в изобилие, но е възможно постигането на приемлив компромис при игра с позицията на предните седалки.

Така получаваме класически 4 местен кабриолет, в който могат да пътуват 4 души, а не двама възрастни и двойка пекинези.

За разлика от много други открити автомобили, 435i Cabrio може да се похвали с феноменален обзор назад при вдигнат покрив. Задното стъкло предлага панорама, на която дори и комбитата биха завидели. Към екстрите добавяме и учудващо ефективните калорифери в подглавниците на предните седалки. С тях, сваленият покрив и хладната вечер не си пречат.

На пътя

3 литровият турбиниран 6-цилиндров двигател на BMW с 306 к.с. е все така пъргав, но теглото на металния покрив се усеща осезаемо. 230-те допълнителни килограма лишават кабриото от скокливостта на купето. И дори задницата не е чак толкова палава.

1730 килограма (без течностите) са солидно постижение на кантара за всеки автомобил. Естествено, това се отразява и на разхода на гориво. Ако с купе версията можеш безпроблемно да постигнеш смесен разход от под 10 л. бензин на 100 км пробег, то кабриото изисква с около литър повече.

Кабриото

bmw-435-i-convertible-droptop

От Мюнхен споделят, че устойчивостта на усукване на шасито е увеличена с 40% в сравнение с предходния модел. Действително, 435i не се гъне като кабаретна танцьорка, нито скърца по ставите. При това положение, съвсем спокойно можеш да свалиш покрива и да опънеш дефлектора за вятър, който се поставя зад предните седалки и да литнеш по магистралата без дамата до теб да се притеснява за прическата си.

Както вече споделихме, в багажника на 435i Cabrio живее отбор от хидравлични роботи, които се грижат за прецизното движение на конструкцията. Това е малко притеснително, защото като нови механизмите вършат работата си безотказно, но с течение на времето могат да бъдат истински капризни.

Ако при свален покрив отворите багажника ще се натъкнете не просто на ограничено пространство, но и на труден достъп до него. Тук се намесва едно много дискретно копче, което може да вдигне цялата конструкция с 30-на сантиметра, които ще позволят безпроблемното складиране на делничните покупки.

Плюсовете

Макар и да е открит автомобил, BMW 435i Cabrio е автомобил за 4 сезона. Обикновено кабриолетите са втори (или дори трети) автомобил в домакинството, но тази може да бъде соло и нищо няма да липсва. Изглежда добре и лови окото. Освен това има 4 пълноразмерни места.

Минусите

Цените на BMW от години са в космоса, но хубавите неща никога не са стрували евтино. Високото тегло успява да парира турбо-шута на 3 литровия двигател, който със сигурност получавате в по-лека каросерия.

Мисли за тази кола като за …

… една от практичните и елегантни възможности да усещаш природата, когато пътуваш.

точките

Бранимир Николов

Търси автомобилни истории и разказва за хората зад тях