BMW 435i Cabrio: Миг поспри!

Последните капки от летния дъжд се изпаряват бързо от предния капак. През току що свалените прозорци нахлуват милиарди молекули озон. И миризма на цъфнала липа. Градът се представя в най-добрата си форма – топъл, свеж и зелен. Говорим за един от онези 17 момента годишно, заради които си струва да имаш кабрио...

Последните капки от летния дъжд се изпаряват бързо от предния капак. През току що свалените прозорци нахлуват милиарди молекули озон. И миризма на цъфнала липа. Градът се представя в най-добрата си форма – топъл, свеж и зелен. Говорим за един от онези 17 момента годишно, заради които си струва да имаш кабрио.

Ако кабриото е BMW 435i Cabrio, в комплект с гореописаните изживявания получаваш кола, която впечатлява и предизвиква точното количество завист. Освен това, в нейния багажник живее отбор от хидравлични роботи, които правят истинско шоу с трисекционния покрив. И превръщат един от онези не повече от 17 момента годишно в един от тези, заради които Гьоте е казал:

„О, миг поспри! Ти си тъй прекрасен…”

photocredit I Вихрен Томов

Отвън

Без значение дали сгъваемият метален покрив е свален или вдигнат, автомобилът изглежда много добре. Много от модерните купе/кабриолети с двусекционни покриви страдат от несъразмерно големи задници, пардон – багажници, които трябва да поберат металната конструкция. Също като при отишлата си (изглжда завинаги) 3-та серия кабрио, новата 4-ка се фука с трисекционен покрив. Това много помага да се запази класическия BMW силует.

И тук е мястото за малко ерес – дали пък 4 кабрио не изглежда по-добре с вдигнат покрив от 4 купе, което има доста дълга и преливаща във фастбек С колона.

Отвътре

Същото високо качество и същия изчистен дизайн, на които се натъкнахме в 4 купе. Тестовото кабрио блесна с червен кожен салон и червено табло. Звучи прекалено, но за всъщност не е. Мястото отзад не е в изобилие, но е възможно постигането на приемлив компромис при игра с позицията на предните седалки.

Така получаваме класически 4 местен кабриолет, в който могат да пътуват 4 души, а не двама възрастни и двойка пекинези.

За разлика от много други открити автомобили, 435i Cabrio може да се похвали с феноменален обзор назад при вдигнат покрив. Задното стъкло предлага панорама, на която дори и комбитата биха завидели. Към екстрите добавяме и учудващо ефективните калорифери в подглавниците на предните седалки. С тях, сваленият покрив и хладната вечер не си пречат.

На пътя

3 литровият турбиниран 6-цилиндров двигател на BMW с 306 к.с. е все така пъргав, но теглото на металния покрив се усеща осезаемо. 230-те допълнителни килограма лишават кабриото от скокливостта на купето. И дори задницата не е чак толкова палава.

1730 килограма (без течностите) са солидно постижение на кантара за всеки автомобил. Естествено, това се отразява и на разхода на гориво. Ако с купе версията можеш безпроблемно да постигнеш смесен разход от под 10 л. бензин на 100 км пробег, то кабриото изисква с около литър повече.

Кабриото

bmw-435-i-convertible-droptop

От Мюнхен споделят, че устойчивостта на усукване на шасито е увеличена с 40% в сравнение с предходния модел. Действително, 435i не се гъне като кабаретна танцьорка, нито скърца по ставите. При това положение, съвсем спокойно можеш да свалиш покрива и да опънеш дефлектора за вятър, който се поставя зад предните седалки и да литнеш по магистралата без дамата до теб да се притеснява за прическата си.

Както вече споделихме, в багажника на 435i Cabrio живее отбор от хидравлични роботи, които се грижат за прецизното движение на конструкцията. Това е малко притеснително, защото като нови механизмите вършат работата си безотказно, но с течение на времето могат да бъдат истински капризни.

Ако при свален покрив отворите багажника ще се натъкнете не просто на ограничено пространство, но и на труден достъп до него. Тук се намесва едно много дискретно копче, което може да вдигне цялата конструкция с 30-на сантиметра, които ще позволят безпроблемното складиране на делничните покупки.

Плюсовете

Макар и да е открит автомобил, BMW 435i Cabrio е автомобил за 4 сезона. Обикновено кабриолетите са втори (или дори трети) автомобил в домакинството, но тази може да бъде соло и нищо няма да липсва. Изглежда добре и лови окото. Освен това има 4 пълноразмерни места.

Минусите

Цените на BMW от години са в космоса, но хубавите неща никога не са стрували евтино. Високото тегло успява да парира турбо-шута на 3 литровия двигател, който със сигурност получавате в по-лека каросерия.

Мисли за тази кола като за …

… една от практичните и елегантни възможности да усещаш природата, когато пътуваш.

0
More from Бранимир Николов
Опел Адам търси Ева
Опел Адам търси своята Ева. И тук не говорим за отчаяна обява...
Read More