Рено Каджар: Един научен урок

Да вкараш 4х4 и Рено в едно изречение е доста смело решение. Не за друго, а защото ни припомня за печалния Scenic RX4, който беше (пък и все още е) фамилен ван с нелепа SUV дегизировка и който плюеше (пък и все още плюе) карданов вал както пубер изветрялата дъвка. Продължаваме с недоразумението Koleos, което беше безлична и скъпа 4х4 машина с физиономията на прищипан нерв. Върху това нерадостно наследство стъпва новия Kadjar. И по всичко изглежда, че французите са научили уроците от близкото минало.

Да вкараш 4х4 и Рено в едно изречение е доста смело решение. Не за друго, а защото ни припомня за печалния Scenic RX4, който беше (пък и все още е) фамилен ван с нелепа SUV дегизировка и който плюеше (пък и все още плюе) карданов вал както пубер изветрялата дъвка. Продължаваме с недоразумението Koleos, което беше безлична и скъпа 4х4 машина с физиономията на прищипан нерв.

Върху това нерадостно наследство стъпва новия Kadjar. И по всичко изглежда, че французите са научили уроците от близкото минало.

Отвън
Хубавец отвсякъде. Мощните извивки създават впечатление за атлетизъм, какъвто тази кола не предлага, но пък загатват голям вътрешен обем. Колкото повече го гледаме, толкова повече ни прилича на Clio след няколко стероидни цикъла. За щастие – без страничните ефекти. Kadjar използва технологичната рамка на Nissan Qashqai, но за разлика от повечето автомобилни близнаци е със собствени дизайн и физиономия. 60% от технологичните компоненти са еднакви и само 10 на сто от елементите в интериора са идентични с тези на идентичното предложение от Nissan. Комбинирайте Kadjar с червения металик и с големите 19 цолови джанти, за да получите ефектен, но все пак – паркетен всъдеход.

Отвътре
Интериорът на Renault Kadjar надхвърля очакванията с премиум материали и атрактивен дизайн. Към това добавяме почти разточителен вътрешен обем и плавни линии, подчертаващи френската естетика. Притежателите на SUV машини държат на определени луксове и Kadjar може да ги предложи под формата на естествена кожа, контрастни шевове на тапицерията, модерна мултимедийна система и скандално голям багажник. Достъпът до него е улеснен от ниския праг на 5-та врата, а подът (в зависимост от оборудването) може да бъде двоен. Обемът на багажника е колосалните 472 литра, които са напълно достатъчни за цялото ви оборудване, ако хукнете да покорявате къмпингите на Европа.

Задвижването
Kadjar се продава както с предно, така и с двойно предаване. Ако изберете първата опция, ще спестите 4 хил. лв. Ако изберете втората, ще се разделите с Н-образната греда, която изгражда задния мост, а на нейно място ще кацне мултилинк окачване, което е просто вълшебно. Някъде там ще бъдат сгушени диференциала и муфата, които познаваме от пълноприводните версии на Quasqai и Duster.

Двигателите са общо три – 1,2 литров бензин със 130 к.с., 1,5 dCI със 110 к.с. и 1,6 dCI със 130 к.с. Всички те са малолитражни турбо агрегати, които се справят с тежката до 1536 кг. (в зависимост от оборудването) каросерия. Ускорението от 0 – 100 км/час е постижимо за между 9,9 сек (4х2 1,6 dCI) и 11,8 сек (1,5 dCI). Не е бързо, но пък е достатъчно. Комбинираме с нисък каталожен разход на гориво от 4,9 литра дизел за големия нафтов двигател, който в реални условия се трансформира в около 7 литра нафта в смесен цикъл.

Механичната скоростна кутия на 4х2 версиите е същата като при Megane RS, но с други предавателни числа. Автоматикът е система с двоен съединител, каквато ще открием при Clio RS и доста по-прозаичния Fluance, но с други настройки. Като цяло – не струва. 6-степенната ръчка е оптимален вариант за тази кола.

Техно играчки
Рогът на изобилието се изсипва в Kadjar с изобилие от джаджи. На първо място са камерите, които са 2 на брой. Едната се включва при движение на заден ход, а другата работи постоянно без да дава образ. Тя гледа за, да захрани с информация системата, предупреждаваща за пресичане на хоризонтална пътна маркировка, системата разпознаваща знаците, системата за аварийно спиране, както и системата за самостоятелно паркиране. В общи линии, двете очи на Kadjar виждат всичко.

На пътя
Никога не сме очаквали, че ще го кажем, но това е самата истина – Kadjar е едно голямо и стабилно Renault. Френската марка е известна с компактни машини, каквато тази кола определено не е. Но пък колата има предсказуемо поведение на пътя, нисък разход на гориво и добър баланс между комфорт и мекота на окачването.

Плюсовете
Ефектният дизайн, добрият интериор и доказаната механика са сред големите предимства на Kadjar. Големият багажник и относително ниския разход на гориво го превръщат в практично подобие на всъдеход. Добавете 4 хил. лв., за да получите кросоувър по нова и подобрена френска рецепта.

Минусите
Задните стоп светлни са поразително малки, някои елементи от интериора (като контурите на остъкления покрив) не прилягат перфектно, безизразното серво на волана и … ами това е!

Става или не?
Без да е нещо изключително, Kadjar е резултатът от френския опит в създаване на характерен дизайн и японското умение за строеж на кросоувъри. Колата ще се справя успешно с много роли и няма да те натоварва с недостатъците си. Което я превръща в много балансирано предложение с цени между 35 и 55 хил. лв. с ДДС.

0
More from Бранимир Николов
Топ 6: Автомобилни обещания
6 предложения за автомобилно щастие, което лесно може да премине в главоболие...
Read More