Благой и неговите над 4 хил. коли, автобуси и камиони

Нито един от тези над 4 хил. автомобила, за които разказва този текст няма двигател и всеки един от тях е в мащаб. 1:18, 1:24, 1:32, 1:43, 1:64 – каквото пожелаеш. Но Благой Русев не е поредният колекционер на железни колички. В гаража му от над 4 хил. моделчета, десетки (ако не и стотици) са свързани с България. И то как! Като дете, Благой събирал всичко. Естествено, в един момент му става ясно, че практически е невъзможно да има смислена колекция от всичко и се фокусира върху автомобилните модели и влакчетата. На 18 е имал 400. Сега са над 4 хил.

blagoi-rusev-bg-diecastНито един от тези над 4 хил. автомобила, за които разказва този текст няма двигател и всеки един от тях е в мащаб. 1:18, 1:24, 1:32, 1:43, 1:64 – каквото пожелаеш. Но Благой Русев не е поредният колекционер на железни колички. В гаража му от над 4 хил. моделчета, около 1300 са свързани с България. И то как!

Като дете, Благой събирал всичко. Естествено, в един момент му става ясно, че практически е невъзможно да има смислена колекция от всичко и се фокусира върху автомобилните модели и влакчетата. На 18 е имал 400. Сега са над 4 хил. Добра работа!

Особено в българската част. Благой събира, както произведени в България колички, така и чужди изпълнения на коли, свързани с нашата страна. Интересът му към тях се събужда малко след промените през 89-та година. Търговец му предлага добър сет от над 10 моделчета на GAMA, произведени в завод „Мир“, в Разград на твърде добра цена.

Защо? В началото на 90-те има внос от всичко, а монополът на Корекомите е свършил, докато БГ производството потъва със страшна скорост и никой не търси българските колички. Нашият човек ги купува, макар да не са в ценния за него тогава мащаб от 1:64 и с 10-ната колички от GAMA серията, слага началото на системно събираната си колекция на БГ тематика. Началото е дадено със Citroen SM. Стилно, откъдето и да го погледнеш.

Междувременно животът си тече и Благой Русев се мести да живее в чужбина. Очаквано, задължителната за имигрантите носталгия в неговия случай не се изразява в битовизирано страдание по липсата на лютеница с хорце и горнооряховска луканка. Колекционерът насочва интереса си към моделчета на машини, свързани с България. Какви могат да бъдат те? Бедна ви е фантазията!

Стартираме с колекцията от 12 моделчета на коли, участвали в началото на 60-те в рали Спа – София – Лиеж. Там е и един от победителите – класическия Mercedes 300 SL, известен още като Пагода. Присъствието му е в няколко мащаба. Благой бележи точки и с много силна колекция от камиони и автобуси.

Такива са и два от най-скъпите и ценни модели, които притежава – автобус Temsa на Етап Адрес, както и предвоенен камион на Horch със Столично пиво.  Сякаш като от умалена съкровищница на българската автомобилна история, Благой показва макет на произвежданата в Шумен Лиаз Мадара. Нарежда до тях няколко камиона Mercedes с логото на Willi Betz и Сомат. И за да накара очитети ти да изскочат от орбитите може да добави и няколко 80-тарски камиона Volvo на Сомат в оригиналните им цветове – жълто и зелено. И усещаш как персоналното ти гърне с емоции върви към имплозия, тъй като ти напомня за едно безвъзвратно отминало време.

Гледаш и виждаш функционален и цветен макет на българската автомобилна култура, такава каквато е била. И за капак на всичко това – извънземната Mercedes линейка на Правителствена болница. В няколко екземпляра. Наместват се съвсем удобно върху автовоз Mercedes Actros на Willi Betz, произведен от Herpa.

Радвате се на Фейсбук хаштага #съботенсоц? Има и за вас – полицейска Волга от началото на 90-те. Иска ви се нещо от дълбокия соц? Заповядайте Волга 21 с надпис „Народна милиция“. Също като в доброто старо време. Пожарна ЗиЛ или камион КамАЗ с БГ надпис „Кока Кола“? Има ги и тях. Електрокар от вече несъществуващия Балканкар и Микрокар камионетка от ГДР, с каквито се извършваха различни комунални услуги също са на разположение. Автобус Икарус, но от старите? О, да!

В БГ сегмента от колекцията на Благой живеят и няколко военни машини. Танкове Skoda и Vickers с обозначенията на българската армия са сред най-добрите екземпляри, но има и необозначена военна техника – различен набор от пехотни камиони ЗиЛ и ГаЗ, но и ПВО ракетни установки „Волхов“ и „Нева“, на които армията ни вероятно все още разчита.

Но най-готината част от неговата колекция е свързана с рали-спорта. Извън колекцията, посветена на Спа-София-Лиеж, Благой се гордее много с Рено Алпин А110, с който Илия Чубриков се състезава на рали Монте Карло през 1971 г. До него застава оранжевото Porsche 911, с което Пламен Кралев се състезаваше в Льо Ман, декорирано с Prista Oil на задния спойлер. В рали секцията са и Ford Focus WRC, както и Peugeot 307 CC WRC, участвали на рали България през 2010 г., когато беше кръг от световния шампионат.

Сред най-готините експонати на небългарската част от колекцията на Благой Русев с автомобилни модели са шареното Porsche 356 на Джанис Джоплин, психеделичният Rolls Royce на Джон Ленън, както и Остинът на г-н Фолти от, точно така – сериалът Фолти Тауърс. Соц. линейката Skoda ни докосва, тъй като всеки българин на възраст от 40 години и повече със сигурност е виждал такава, но най-впечатляващи са класическите Бенцове. Много и вълшебни. Няколко перфектно изпълнени камиона IFA, деветдесетарско Renault Twingo, Lincloln Continental със семейство Кенеди, както и Trabant P60 довършват еклектиката.

Ако попиташ Благой, какво иска да има в БГ частта на своята колекцията, след кратко замисляне ще ти отговори – Булгаррено или Булгаралпин, но в мащаб 1:1. Пожелаваме му го. На себе си – също.

Снимки: Благой Русев

Към колекцията http://www.bulgariancollection.com

More from Бранимир Николов
Ford Puma: Вероятно най-добрият малък кросоувър. Засега
Първият опит на Ford при малките всъдеходи беше неуспешен. Ecosport стана първото...
Read More