BMW M3 Competition Pack: 444 кубика адреналин, венозно

Макар да не са бестселъри, М-моделите на BMW са основна част от аурата на марката и една от ключовите причини баварците да имат толкова много и верни фенове. “Емките“ са главен герой в мокрите сънища на ...

Макар да не са бестселъри, М-моделите на BMW са основна част от аурата на марката и една от ключовите причини баварците да имат толкова много и верни фенове. “Емките“ са главен герой в мокрите сънища на поразителни социокултурни персонажи като надъханите дрифтъри, нацепените батки, кварталните рацери и прочее амбициозни дами и (най-вече) господа. Тези коли са връзката между радостта и шофирането, с които баварците се хвалят в лъскавите си реклами.

В рамките на М-Drive Tour на BMW, в който имахме късметът и радостта да се включим, успяхме да си кажем здрасти с Х6 и М6 Grand Coupe, но аплодисментите ни са за BMW M3 Competition Pack. Една от най-злобните М3-ки, които някога са напускали халетата на заводите в Бавария. Поне засега.

Отвън

Competition пакетът за М3 включва скандални 20-цолови джанти, многозначително наречени 666М и които са основната визуална разлика с „базовата“ модификация. На снимка изглеждат прекалени, на живо също. Но са страхотни. Ще разпознаете Competition Pack и по черната решетка пред радиатора, както и по сигнатурата на задния капак, която също е в черно.

Нашата М3 беше в епичен стоманено сив цвят, досущ като високоскоростен военен разрушител, но за разлика от него е силно забележима в естествената й среда. Този лак напомня за Вермахта повече от необходимото, но това не ни притеснява. Също както и вулгарно огромните спирачни апарати на керамично-карбоновите М-спирачки, които са боядисани със също толкова вулгарно златен лак.

Отвътре

Черният салон е изпълнен от комбинация между щампирана като карбон кожа и текстил. Предпазните колани съдържат дискретна лента в бяло, червено и синьо, за да напомнят, че все пак си зад волана на чистокръвен М-автомобил. Олекотените седалки стягат щърбавия ми гръб и се чудя как ли бих се разливал извън тях, ако хранителните ми навици ме бяха дарили с 20 кила отгоре…

Всичко това обаче губи всякакво значение, в мига, в който погледът ти падне върху М Performance волана. Напълно в духа на рацерските мечти, той е инкрустиран с микроскопичен екран на върха и със светодиоди от двете му страни. Френетичното им мигане означава, че вече е време да смениш предавката, докато малкото екранче може да те информира в реално време за G-съпротивлението, на което поставяш себе си и колата в завой. Това последното не е особено практично, защото в завоя съответното екранче е по-близо до коленете ти, а точно в този момент те не са най-важното нещо около теб. Но пък цялата тази монохромна и светодиодна прелест, комбинирани с перфектна алкантара те пращат директно в Need for Speed, където както знаем, най-трудното е да натиснеш бутона Quit Game.

Задвижването

Състезателният пакет на М3 включва активен М-диференциал, допълнителни 19 к.с. до общо 444, както и адаптивно окачване с още по-директни настройки. 6-цилиндровият двойно-турбиниран бензинов мотор предлага общо 444 к.с., стига да ти стиска да пратиш газта на 7 хил. об/мин. Автоматичната DCT скоростна кутия е със 7 предавки и два съединителя, и с нея можеш да свалиш ускорението от 0 – 100 за по-малко от 4 секунди. Да не забравяме, че съвсем доскоро такива резултати бяха територия на суперавтомобили като Mercedes SLR, Bentley Continental SuperSports и Ferrari F40.

На пътя

Тази кола е като крясък на лекар в спешното отделение – АДРЕНАЛИН, ВЕНОЗНО! 444 кубика първична ярост, която протича във вените ти в момента, в който сриташ педала на газта. Мощността на двигателя е като пневматичен чук, който блъска валовете 7 хил. пъти в минута.

20-минутният магистрален ластик, който си спретнахме с нашата М3 Competition Pack остави адреналинов вкус в устата и схванати от стискането на волана ръце. Това не е просто бърз круизер какъвто е М6, например. Това е истинско торпедо, което завива и ускорява, сякаш е подгонено от самия дявол. Зад волана на тази кола не се отпускаш. Тя не ти го позволява.

Смяната на предавките се увенчава с картечен звук, излизащ от опционалната изпускателна система на Akrapovich.

Пукот, шут в гърба, свистене на турбини, блоу оф клапан. Повторение, в тунел.

Все едно участваш в снимките на “Гръм в рая”, но Хълк Хоган не се мярка никъде. Цялата тази еуфория приключва в момента, в който пожелаете да спрете бързо. Тогава керамично карбоновите спирачки ще искат оптимална работна температура, за да свършат качествено това, за което са създадени. А магистралата не е писта и спирането със студени дискове от този вид може да бъде истински трудно.

Разходът на гориво? 16 на сто при юнашко каране в горната четвърт на оборотомера. Дърпа ¼ от резервоара за 20-на минути.

Плюсовете

Дяволски добра в това, за което е създадена. Освен това харчи относително малко, изглежда ефектно и е съвсем валидна в градски условия. Цветът е убийствен.

Минусите

Карбоновите спирачки не са за всекидневна употреба.

Става или не?

BMW M3 Competition Pack e всекидневна ракета с 4 врати и цената на приличен мезонет в добър столичен квартал. Тази кола е директна като доктор Хаус, бърза като многоцелеви изтребител и е прецизна като лазерно насочван скалпел. Състезателния пакет на М3 може да инжектира в теб кубици адреналин и да направи скачането с бънджи сходно с изживяването в детски увеселителен парк. С три думи – колата е покъртително добра.

0
More from Бранимир Николов
Искаш мощен дизел? Виж това!
Очаквано, най-големият контейнеровоз е собственик на най-големият дизелов двигател в света. И...
Read More