Ford Mustang 5.0 GT vs 2.3 Ecoboost: Когато 8 почти е равно на 4

Няма да сгрешим, ако кажем по адрес на Форд Мустанг, че класическият му силует е познат (и обичан) в цял свят. Новото поколение е достъпно в Европа (и България) от миналата година и този път то може да бъде купено с 4-цилиндров Ecoboost двигател с турбокомпресор, наред с класическата атмосферна V-8 опция. Коя от двете е по-добра? Старата школа на големия V-осмак или модерните технологии, разчитащи на два пъти по-малко цилиндри. Имахме шанса да завъртим няколко кръгчета на писта „Дракон“ и с двата Мустанга и има какво да споделим.

Няма да сгрешим, ако кажем по адрес на Форд Мустанг, че класическият му силует е познат (и обичан) в цял свят. Новото поколение е достъпно в Европа (и България) от миналата година и този път то може да бъде купено с 4-цилиндров Ecoboost двигател с турбокомпресор, наред с класическата атмосферна V-8 опция.

Коя от двете е по-добра? Старата школа на големия V-осмак или модерните технологии, разчитащи на два пъти по-малко цилиндри. Имахме шанса да завъртим няколко кръгчета на писта „Дракон“ и с двата Мустанга и има какво да споделим.

Отвън

Отвън разликите са малки. Големия мотор получава различен спойлер под броните отпред и отзад, а пони емблемата на задния му капак е заменена от инициалите GT. Ecoboost версията изглежда една идея по-скромно, но вярваме, че спортните пакети могат да направят чудеса в тази посока.

Отвътре

Отвътре имаме готин, но не и възхитителен интериор. Действително, спортните модели на Porsche предлагат много повече, но при два пъти по-висока цена (стартовата цена за 2.3 Ecoboost в България е 79200, а за 5.0 GT е 88 хил. лв). Това до голяма степен обяснява защо Ford Mustang е най-продаваната спортна кола в Европа. Багажникът е учудващо голям, а пътниците отзад трябва да се примирят с липсата на място за главите им, защото все пак се возят в спортно купе.

Двигателите

4-цилиндровият Ecoboost е с мощност от 310 к.с., които получавате при 5500 об./мин. срещу 435 к.с. при 6500 об./мин. за 5-литровия V8 двигател. Първият е с турбо и директно пълнене на цилиндрите с гориво, а вторият е с многоточков инжекцион и атмосферно пълнене. И двата се движат с премиум бензин.

На пистата

4-цилиндровият Мустанг беше оборудван с механична 6-степенна трансмисия, а големият 5-литров мотор разчиташе на 6-степенен автоматик. Всичко това води до едни 80 килограма повече върху предния мост за 8-цилиндровия мотор. Не са кой знае колко много, но отражението им върху „пистовото“ поведение на автомобила е огромно.

Истината е, че малкия Мустанг звучи като сешоар. Големият предлага 8-цилиндрова гърготевица, характерна за класическия щатски мускул.

На правата, големия мотор се представя по-убедително, но иска обороти. Много. Прекъсвачът удря на 7000 оборота в минута и ако автоматичната му трансмисия беше по-чевръста със смяната на предавките, щяхме да имаме нещо истински заплашително.

Малкият двигател компенсира в завоите. Можете да ги атакувате с по-голяма скорост и да излезете от тях още по-бързо. Допълнителните килограми на V8-та си казват думата точно тук. Ускорението на 4-цилиндровия двигател е доста по-чевръсто, доколкото имате тяга в по-широк оборотен диапазон. С риск да се повторим, големият мотор иска обороти.

И двата автомобила имат добър баланс между комфорт и спортни възможности на окачването, поради което осезаемият наклон на каросерията в завой нито изненадва, нито смущава. Задните гуми с размер от 275/40/19 осигуряват впечатляващо сцепление, което опровергава усещането ти, че

„ето-на-сега-задната-гума-излиза-извън-асфалта-и-с-Мустанга-е-свършено“.

Спирачките са доста по-добри от очакваното за автомобил с неговото тегло и въпреки агресивното шофиране, на което двата автомобила бяха подложени на писта Дракон, те не показаха и следа от прегряване.

В крайна сметка

Това са две напълно различни коли. Големият двигател е за бавно и ефектно круизване, малкият е перфектен за бързо градско движение. И двете не са пестеливи на бензиностанцията, но V8-та очаквано има стабилен апетит, предвид 125-те к.с. повече, които предлага. Именно тя е най-харесвана в България.

От Moto Pfohe споделиха за БГ Автоблог, че 70% от продадените в страната ни Ford Mustang са с 5-литровия двигател и с автоматична трансмисия. Явно обичаме голямото, когато можем да си го позволим.

More from Бранимир Николов
Даника Патрик: Горещо от пистата
А сега ти представяме младата и красива американка Даника Патрик. Тя кара...
Read More