Ford Focus RS: Шампион в делничен костюм

Форд Фокус RS не е горещия хеч на синия овал. Тази емблема е за Фокус ST. Фокус RS е шампионска кола, конструирана на ръба. Или дори отвъд него. В БГ Автоблог имахме шанса да направим няколко кръгчета с нея само и единствено, за да разкажем какво е да си зад волана на семеен хеч с 350 к.с.

Форд Фокус RS не е горещия хеч на синия овал. Тази емблема е за Фокус ST. Фокус RS е шампионска кола, конструирана на ръба. Или дори отвъд него.

Информация в аванс: Moto Pfohe, вносителите на Ford в България, бяха така любезни да ни поканят на писта Калояново, за да ни срещнат с Ford Focus RS и така да го вкараме в нашия GTi сериал, в който вече участваха Renault Megane GT, BMW M3 Competition pack, MINI Coupe JCWFord Focus STRenault Twingo RS 133BMW 125d M-SportPeugeot 208 GTiRenault Clio RS 200Skoda Octavia RSCitroen DS3 RacingFord Fiesta ST, VW Golf GTI, Renault Megane RS Trophy 275.

Отвън

Стандартният Focus, който идва в базовото си изпълнение идва с 1-литров, 3-цилиндров двигател изглежда добре. RS модификацията добавя убийствени цветове, гигантски заден спойлер и сплитери отпред и отзад. Предната маска крие интеркулер с размерите на Съветския съюз, а предните спирачки получават специални отвори за охлаждане.

Джантите са 19-цолови, а ако искате директно от магазина да го закарате на пистата, можете да си поръчате кованите джанти със същия размер и с полу-сликовете Michelin Pilot Sport Cup 2 срещу 3720 лв. В базовата цена обаче влизат 4-буталните спирачки Brembo, чиито дискове отпред са с диаметър от 35 см. или колкото една много голяма пица.

Клиренсът е доста по-малък и това превръща градското атакуване на бордюри в не много умна постъпка. За сметка на това, осанката на Focus RS е истински шампионска.

Отвътре

Нашият Focus RS беше оборудван с Recaro седалки, които са най-близкото до корито, което многотиражен модел някога е получавал в завода. За тях ще трябва да доплатите 3100 лв. и да се лишите от настройка на височина, подгряване и от страничните въздушни възглавници. Вярваме, че коритото е нещо лично и трябва да ти бъде по мярка. По тази причина бихме си спестили точно този разкош, но пък не може да се отрече, че той инжектира състезателна тръпка по неповторим начин. Ще искаш да се лишиш от нея в момента, в който качиш Focus RS на павиран път.Задните седалки се делят в съотношение 60/40, което е доста практично за кола с 350 к.с. към 4-те гуми, но пък нямаш резервна.

Задвижването

За разлика от предишното издание на Ford Focus RS, който разчиташе на 5-цилиндров турбо мотор от Volvo, нашият симпатяга се доверява на 2,3 литров Ecoboost, какъвто ще намерите и във Ford Mustang. За нуждите на Focus RS той е изпилен на максимум и благодарение на туин-скрол принудително пълнене произвежда вече споменатите 350 к.с., които са повече от тези при Mustang.

Целият този ужас от мощност стига до 4-те колела чрез много интересна AWD система. Вместо класическия Haldex диференциал, какъвто разхожда VW Golf R, инженерите от Ford се спират на нещо много по-интересно. Те са избрали електро-хидравлична система с насочване на въртящия момент, която се състои от модул, способен да върти задните гуми с 1,8 пъти по-висока скорост. Системата разчита на съединители за двата диференциала с отделен кулер, свързани така, че да действат като отворен диференциал с насочване на въртящия момент чрез спирачките. Звучи сложно, но на практика е ефективно и красиво като бразилски отбор по плажен футбол.

Като бонус, получавате придобилия звезден статус Drift Mode, чрез който задните колела на Focus RS могат да се движат с 1,8 пъти по-бързо от предните и така да дрифтирате с 4х4 автомобил. Уви, не го пробвахме.

На пътя

Това е сред най-добре завиващите коли с предно разположен двигател, в които сме сядали до момента. Точка. Ford Focus ST е много добър в тази дисциплина, но Focus RS е безапелационен.

Воланът прави само 2 оборота от пълен ляв до пълен десен, но радиусът на завой не е от най-щедрите. За сметка на това имате относително информативно и точно по отношение на корекциите кормило.

Натискате бутона за старт на двигателя и чувате тихото гъргорене на правата генерация с едно единствено гърне. Focus RS може да бъде учудващо тиха в ниските обороти, но ако стоварите десния си крак като чук върху газта ще получите турбогрохот и пукотевица. Чудесно, нали!

Истината е, че Focus RS е еднакво добър както на пистата, така и извън нея. Разбира се, в градски условия опционалните Recaro седалки ще ви се сторят не особено удобни, а комфортните настройки на окачването няма да ви понесат върху летящо килимче. Но пък колата е еднакво пригодна да бъде спътник в делничния ден, така и да бъде персоналната ви инжекция адреналин.

Плюсовете

Изглежда перфектно, ускорява перфектно, спира перфектно, завива перфектно и ни се струва, че е перфектна. Струва два пъти повече от стандартен Focus, но получаваш три пъти повече мощност или ако трябва да сме съвсем точни – плащаш по 228 лв. за всяка конска сила, която получаваш.

Минусите

Може да бъде кола за всеки ден, но само ако силно си падаш по спортната тръпка. В противен случай, ще я намериш за по-корава от необходимото.

Става ли?

Ford Focus RS е шампион в делничен костюм. Дали става?

0
More from Бранимир Николов