Защо новите глоби на КАТ са смешка

Може и да си пропуснал, но вчера депутатите приеха поправки в Закона за движение по пътищата, които налагат още по-строги санкции от сега съществуващите. Например глоба в размер на 400 лв. глоба, ако превишиш максималната скорост с 40 км/час. Или пък ти свалят табелите на колата, ако откажеш проба с дрегер или тест за наркотици. Колкото повече четеш, толкова повече виждаш крумовите закони. Поглеждаш през прозореца към булеварда и виждаш стандартното софийско трафик клане. И ти става ясно, че нищо няма да се промени.

Може и да си пропуснал, но вчера депутатите приеха поправки в Закона за движение по пътищата, които налагат още по-строги санкции от сега съществуващите. Например глоба в размер на 400 лв. глоба, ако превишиш максималната скорост с 40 км/час. Или пък ти свалят табелите на колата, ако откажеш проба с дрегер или тест за наркотици.

Колкото повече четеш, толкова повече виждаш крумовите закони. Поглеждаш през прозореца към булеварда и виждаш стандартното софийско трафик клане. И ти става ясно, че дори да има промяна, тя няма да е в правилната посока.

Принципния проблем, който имаме със санкциите (не само тези на пътя, но и в обществения живот изобщо) не е в техния размер или строгост. Той е в тяхната неизбежност.

В България всеки иска да мине метър

Тъй като процесът по налагане и събиране на глоби/санкции у нас не се е променил кой знае колко много от късните 70-те години, но пък колите и шофьорите са в пъти повече – повечето успяват да минат метър.

Защо се получава така?

Безумен брой униформени служители на КАТ са ангажирани с това да висят като прани гащи в будки по кръстовищата (в София), за да натискат копчетата, с които бронираните коли на Бойко, Цецо, Цецка и прочее елементи на ниско, средно и високо ниво да получават зелена вълна на светофарите. Т.е., това са хора, чиято работа е да регулират светофарите, вместо да контролират спазването на правилата по пътищата. И това е само един много базов пример.

Все пак, може ли да се направи нещо?

Разбира се, че може! Прави се с техника. Например, пътната мрежа на Великобритания е нацвъкана с камери. В градовете, извън тях, по магистралите – има ги навсякъде. В момента, в който превишиш скоростта, една машина вече печата глобата. Т.е. санкцията е неизбежна. Не, че там няма дебили зад волана – има, но са по-скоро екзотика, докато тук са по-скоро правило. Зелената вълна на светофарите също може да се автоматизира.

В хърватската столица Загреб, наскоро бяха инсталирани 225 камери. 86 от тях са конфигурирани така, че да записват предефинирани събития като паркирани автомобили на забранени за това места. От там нататък, пътя до глобата е кратък и ясен.

zagreb-streets-2

Като теглим чертата, това означава, че с умно управление и не кой знае какви инвестиции в правилната посока, могат да бъдат решени проблемите с превишената скорост, с феномена дясна лента – ляв завой, с неправилно паркираните коли, с карането в насрещното – каквото се сетите.

Какво ще постигнат в България новите санкции и глоби?

Нищо, тъй като пак няма да са неизбежни. Но за сметка на това ще увеличат корупционния натиск. Едва ли ще издадем голяма тайна, но класическия рушвет за голямо нарушение е 400 лв. Защо е точно толкова? Защото това е сумата, която можеш да изтеглиш наведнъж от банкомат.

More from Бранимир Николов
Новият McLaren, но не Mercedes
Когато бъде показан, за тази кола се очаква да бъде върха в...
Read More