Когато Менда ти е бонус, но тя се окаже малус

bonus malus
Каквото и да ти говорят – знай, че става дума за пари. Казал го е Стайнбек, не го казвам аз, но пък ни го повтаряха в университета. И колкото повече се развива кълбото с въжделения на застрахователния бранш в БГ за есенния полусезон на 2018 г., толкова повече потвърждения виждаме. Идиотеката е толкова изумителна, че след всяко ново включване на бранша и управляващите си мислиш, че такава тъпотия е невъзможна, те обаче са – ха, подръж ми бирата – и произвеждат опровержение в лицето на още по-голяма тъпотия.

Каквото и да ти говорят – знай, че става дума за пари. Казал го е Стайнбек, не го казвам аз, но пък ни го повтаряха в университета. И колкото повече се развива кълбото с въжделения на застрахователния бранш в БГ за есенния полусезон на 2018 г., толкова повече потвърждения виждаме.

Идиотеката е толкова изумителна, че след всяко ново включване на бранша и управляващите си мислиш, че такава тъпотия е невъзможна, те обаче са – ха, подръж ми бирата – и произвеждат опровержение в лицето на още по-голяма тъпотия.

Трябва да подчертаем, че БГ Автоблог не разполага със застрахователна експертиза, но пък умеем да четем цифри и да разбираме думи, заедно със смисъла зад тях.

Действие първо

Всичко започна с любимата ни анимационна героиня Менда Стоянова, финансовото острие на ГЕРБ в парламента, която се смрадливо се изряза, че обезщетенията при смърт на пътя не трябва да са повече от 20 хил. лв., защото видиш ли – застрахователите щели да фалират, заради едно решение на Върховния съд, според което не е задължително да сме си преки наследници, за да търсим обезщетение. Ще отбележим очевидното, а именно – подобна теза е израз на, както следва:

цинизъм, безочие и задължителната за БГ – въпиюща некомпетентност

Като човек, изгубил член на семейството в автомобилна катастрофа мога да ви кажа, че няма пари, които ще върнат някого от оня свят, нито има сума, която ще ти направи живота след подобна загуба по-лек. От друга страна, военни, полицаи, магистрати и т.н. получават при пенсионирането си доста повече … Сложете двете „събития“ на везните и преценете сами.

Действие второ

След като настоящият първи (за който вече знаем, че е същия като бившия първи) Бойко Борисов плесна госпожа Менда през ръчичките и тя даде назад, разни застрахователни адепти плъзнаха по телевизиите да обясняват, как браншът е пред фалит, защото (забележете!) 40% от обезщетенията по автомобилно застраховане отиват за т.нар. румънски застраховки, при които съседите се изхитряват да заобикалят тяхната система и избират нашата, защото им е по-изгодно, но пък ти да видиш – там и обезщетенията били повече. Та по тази причина, трябва да направим гражданската 1000 лв. Не да си урегулираме застрахователния сектор и Комисията за финансов надзор да си оправдае огромните бюджети и такси, а да натоварим шофьорите с по 1000 лв. годишно!

Действие трето

Минаха няколко дни, гърнето с недоволство заклокочи и на застрахователния бранш му текна, че явно и така няма да стане. Това е моментът, в който се повява прастарата дъвка с името бонус – малус (застрахователен принцип при който ако не причиняваш щети плащаш по-малко, ако причиняваш – повече). Само за протокола ще отбележим, че тя е нещо като електронното правителство – утре, най-късно вдругиден го правим и така вече 15 години. Този утрешен ден тръгна да пристига и – подръж ми бирата отново – ще бъдат наказвани не само шофьорът, но и колата. Причината била, че застраховка се прави на кола, но пък как да обясниш, че сама по себе си колата не може да направи катастрофа. Обаче, ако си продадеш наказаната кола, по-скъпата гражданска отговорност ще я плаща и новия собственик, защото видиш ли – предишния бил джигит. За каското не искаме и да си помисляме!

Това обаче се оказа само началото. За разлика от цивилизования свят, в който тази система е базирана на предходните плащания по твоята полица – т.е., ако виновно си причинил щета, следващата ти застраховка ще струва повече, тук ще се санкционираме на ниво нарушение на Закона за движение по пътищата и неговия правилник. Кой, как, кога, защо и с какъв ефект налага санкциите знаем много добре, само ще припомним факта, че за последните 10-на години, броят на загиналите по пътищата у нас е устойчиво х2 над средното за ЕС (брой загинали на 1000 души население). Т.е. две глоби за неправилно паркиране и вече си много опасен, а застраховката ти вече трябва да е 400% по-скъпа – това ти е малусът. Ако си изряден – получаваш 25% бонус, но само при условие, че имаш 7 години без нарушение.

Справедливо, нали!

Тук се включват от Асоциацията на застрахователите, за да обяснят на нас простосмъртните, че тъй като изрядните шофьори в България са повече от наказаните, сметката излиза по този начин и ако ни се струва нередно, да си ревизираме мнението, защото това са актюерски разчети, от които ние нищо не разбираме.

И за финал – най-сладкото! От схемата бонус – малус щели да бъдат освободени държавните и общинските автомобили. Те ще са единствените в БГ, които няма да могат да бъдат виновни, за разлика от всички останали мепесета и пепесета.

Менда, госпожа, хайде да върнем специалните регистрации за държавните коли, и волгите да върнем също, с перденцата в тях. Така ще има пълно щастие за всички. Простосмъртните ще ви плюят, вие пък няма да разбирате и така имаме шанса да си живеем в хармония още поне пет мандата…

В очакване сме на действие четвърто. Убедени сме, че ще е голям смях. Или тъга. Ама то в БГ това е почти едно и също.

И малко цифри за финал, защото не разбираме много от застрахователно и сродните му дела, както и от актюерски разчети. За миналата 2017 година, общият приход на застрахователите (не включва животозастраховането) в БГ е 1,749 млн. лв. За обезщетения те са платили 856 млн. лв. Разликата е 893 млн. лв. и тя е маржът (надценката), с който работи пазара на общо застраховане у нас. Осчетоводената печалба на застрахователите за 2017 г. е 77 млн. лв., което пък е доста малко на фона на оборотите. Т.е. или секторът крие данък печалба или мениджърите му са некадърни. Може и комбинация от двете.

Но защо БГ шофьорите трябва да плащат за това? Защото Менда върти бюджтетите в парламента, а това уважаеми си е чист малус …

More from Бранимир Николов
Блог на деня: Дъвките Turbo
Тези картинки с автомобили от дъвките Turbo бяха събирани, грижливо пазени и...
Read More