Когато БГ политиците убиват зад волана, те не влизат дори в ареста

Лютви Местан е първото и засега единствено изключение. Сигурно сте чули за катастрофата с негово участие, която причини смъртта на 6-месечно бебе, а други двама души бяха настанени в болница. Тепърва вината ще се изяснява чия е вината, но това, което направи впечатление обаче е скоростното му задържане в ареста. Нещо което не се случи с нито един от другите трима БГ политици, причинили смърт зад волана през последните 15-на години. Този текст не търси отговор на въпроса защо Местан получава „специално“ отношение и влиза в ареста, макар да е ясно. Нито ще пледира за нечия вина, още по-малко пък ще съди някого.

Лютви Местан е първото и засега единствено изключение. Сигурно сте чули за катастрофата с негово участие, която причини смъртта на 6-месечно бебе, а други двама души бяха настанени в болница. Тепърва вината ще се изяснява чия е вината, но това, което направи впечатление обаче е скоростното му задържане в ареста. Нещо което не се случи с нито един от другите трима БГ политици, причинили смърт зад волана през последните 15-на години.

Този текст не търси отговор на въпроса защо Местан получава „специално“ отношение и влиза в ареста, макар да е ясно. Нито ще пледира за нечия вина, още по-малко пък ще съди някого. Личният ад на хората, причинили нечия смърт е център в „Престъпление и наказание“, вероятно най-добрият роман на всички времена. Целта на тази публикация е единствено да припомни широко известни и добре забравени известни факти, както и да потърси общото между тях.

Борислав Великов, бивш председател на Народното събрание / 1 загинал

На 12 декември 2009 г., на шосето между столичните квартали Требич и Илиянци има доста трафик. 42-годишният Славчо кара оранжевия си Москвич към работа, когато сиво ауди предприема изпреварване, заради трафика не успява да се прибере навреме в своята лента и се удря челно в добре гледаната соц реликва. Славчо загива на място. Зад волана на аудито е доц. Борислав Великов, бивш председател на парламента. Той прави опит да лансира версия, според която му е прилошало, но разследващите не намират доказателства в тази посока. За сметка на това става ясно, че по време на инцидента е имало видимост, участъкът е бил прав, пътят – относително сух, скоростта на москвича около 60 км/час, а на аудито – 90 – 100. В съда, Великов се признава за виновен и получава 1 г. лишаване от свобода условно с 3 г. изпитателен срок за това.

Великов изказва съжаление и съболезнования към близките на загиналия.

Красимир Катев, бивш зам. финансов министър / 2 загинали

В малките часове на 22 август 2012 г., на пътя между Балчик и село Оброчище е почти пусто. Двама млади роми от Оброчище пътуват в своя Опел Вектра, когато бившият заместник финансов министър навлиза в насрещното със своя VW Туарег и се врязва в тях. Единият умира на място, а другия – малко по-късно в болницата. 6-годишната тогава дъщеря на Катев е тежко пострадала, за нея с медицински самолет лети национален консултант и я връща за лечение във ВМА. В колата е пътувала и възрастна жена, бавачка на момиченцето, тя също е пострадала. Две години след инцидента, окръжният съд в Добрич оправдава Катев по делото срещу него за причиняване на смърт по непредпазливост. След още две години, делото отново се гледа от Окръжен съд – Добрич, тъй като е било върнато от Апелативния съд във Варна. Присъдата вече е друга – 4 г. затвор и 6 без книжка. Катев обжалва, но Върховният касационен съд връща делото във Варна, защото апелативния съд е използвал избирателно заключенията от двете експертизи. Последната информация за хода на поредното дело е, че то се бави заради нови експертизи.

Катев коментира пред журналисти, че съвестта му е чиста.

Ивайло Московски, бивш министър на транспорта / 1 загинал

В следобедните часове на 2 февруари 2018 г. (петък), действащият тогава министър на транспорта Ивайло Московски, се качва на моторна шейна, за да се разходи с колега и приятел в планината, след като са обядвали заедно в заведение в курорта Боровец. И двете му деца са върху шейните, едната управлявана от парламентарния секретар на министерството Ваньо Тодоров, а другата – от самия Московски. Според прокурорско постановление, министърът изпуска ляв завой, шейната се обръща надясно и се забива в дърво, а малкият му син, който стои в скута му загива на място. След почти година разследване, прокуратурата отказва да образува дело срещу транспортния министър, защото „става дума за случайно деяние и деецът не следва да отговаря за него, защото не е бил длъжен и не е могъл да предвиди последиците“. Според информация във вестник Сега, в прокурорското постановление не става и дума за направени алкохолни проби на министъра, за сметка на това се цитира представителството на марката, производител на шейните, според което „теоретичния и практически курс за управлението им не е задължителен“.

Московски не е коментирал инцидента.

Общото между тези три инцидента е чувството за недосегаемост, за правила, които не важат за теб. А това се превръща в бясна арогантност. В тези три случая, тя убива хора. Хора, които някой ги чака у дома. Хора, които никога няма да се приберат.

Как тръгваш да изпреварваш без да си сигурен, че можеш да се прибереш? Как и защо караш в насрещното и разплескваш кола с двама души и съвестта ти остава чиста? Как ставаш министър на транспорта и не взимаш базови предпазни мерки, когато возиш детето си, докато пътна полиция прави проверки за детски столчета?

Извинени сте, ако ви се повдига.

Изображение: Скрийншот НоваТВ

More from Бранимир Николов
Е 500 купе от Мерцедес-Бенц. Чиста хармония
Красотата на снимка и красотата пред теб са две много различни неща....
Read More