Епизод 2 на сагата бонус-малус е по-тъп и от първия

В медийната въртележка някак тихо блесна и угасна информацията, че Комисията за финансов (КФН) надзор е готова с второ, ревизирано предложение за системата бонус – малус. Накратко, целта на тази система е да предложи по-ниска цена за застраховка Гражданска отговорност (ГО) на коректните водачи и по-висока за тези, които не са. Звучи много добре, но дяволът, казват, е в детайлите. И тук те са попиляващи за здравия разум, базовата справедливост и в крайна сметка – за интереса на собствениците и водачите на автомобили. Тук са нашите 4 причини.

В медийната въртележка някак тихо блесна и угасна информацията, че Комисията за финансов (КФН) надзор е готова с второ, ревизирано предложение за системата бонус – малус. Първото беше взривяващо, но и зарядът на второто не е за подценяване. Накратко, целта на тази система е да предложи по-ниска цена за застраховка Гражданска отговорност (ГО) на коректните водачи и по-висока за тези, които не са.

Звучи много добре, но дяволът, казват, е в детайлите. И тук те са попиляващи за здравия разум, базовата справедливост и в крайна сметка – за интереса на собствениците и водачите на автомобили. Причините за това са следните:

  • Предлага се бонусът да е до 25% (по-ниска цена), а малусът да е 400% (по-висока цена на застраховката ГО). Базовата справедливост изисква някаква реципрочност между бонус и малус. Между числата 25 и 400 разликата не е голяма, огромна е. В съседна Румъния например, бонусът и малусът са 50 на 80%.
  • Предлага се бонусът и малусът да се начисляват на база извършени нарушения на пътя. Даже е подготвена и скала, от която ще ви литне шапката. В цивилизования свят, към който искаме да избутаме българското общество, бонусът и малусът се начисляват на база виновно причинени щети. От една страна, предложението на КФН и световната практика се разминават драстично, от друга – има вероятност, при която шофьор да бъде санкциониран два пъти за едно и също нарушение. Първо, това противоречи на всички правни норми, второ – то широко отваря вратата за корупция на пътя. Ако за едно нарушение ГО ще поскъпне 4 пъти и от (да речем) 200 лв./годишно стане 800 лв., санкциониращите ще имат отличен лост за, да го наречем, въздействие.
  • Предлага се още при сключване на ГО, собственикът да посочи и шофьор, който е различен от него. Ако собственикът не направи това, той ще носи административна отговорност!!! Това означава, че една кола може да бъде карана от един, двама, най-много трима души. По всичко изглежда, че инцидентните шофьори ще бъдат извън застрахователното покритие, поради което и извън закона.
  • Предлага се още, когато си купиш кола да стартираш от стандартната тарифа. Т.е., не можеш да получиш бонус, ако си бил съвестен шофьор, просто защото си купил нова/друга кола. Но пък малусът остава …

Нямаме идея чии са мозъците стигнали до този шедьовър и/или ограниченията, които са довели предложението до тази му форма. Те обаче са пореден пример за некомпетентност, некачествено управление и работа, която не е в интерес на гражданите. Не е и в интерес на застрахователите, макар вероятно те да са на друго мнение. Просто защото, ако зрелостта на застрахователния пазар наложи още по-голям ръст в цените на ГО, тогава застрахователните гиганти на ЕС ще влязат на нашия пазар и той ще стане драстично по-тесен.

И още нещо – и това предложение няма да мине в този му вид. Знаем как и защо.

More from Бранимир Николов
Уличен боец: Renault 4 и Mini Cooper
Нова среща с Уличния боец. Така БГ Автоблог нарича автомобилите, чието присъствие...
Read More