RaceBox е БГ джаджата, която ще те научи да си бърз на писта

racebox
Говорим за телеметричен тракер, който чрез GPS проследява скоростта и позицията на колата и така можете не просто да си засичате време за обиколка, но и да знаете къде се справяте добре и къде губите време. RaceBox има вкарани над 2000 писти в паметта си, но можете и да си логнете собствена такава. Освен това става и за драг състезания, а ако карате в пресечен терен има и външна антена.

Рядко ни попадат толкова готини новини от автомобилния живот на България и по тази причина бързаме да споделим подробностите за RaceBox – джаджата, която ще те научи да си бърз на пистата. И не само.

Говорим за телеметричен тракер, който чрез GPS проследява скоростта и позицията на колата и така можете не просто да си засичате време за обиколка, но и да знаете къде се справяте добре и къде  губите време. RaceBox има вкарани над 2000 писти в паметта си, но можете и да си логнете собствена такава. Освен това, машината има т.нар. predictive mode чрез който тя информира, че настоящата обиколка върви много добре и имате шанс да запишете най-добро лично време. Или пък обратното, което означава, че е по-разумно да охладите колата и да се подготвите за следващата.

Освен за писти, RaceBox има и режим за драг рейсинг, чрез който можете да засичате време, скорост в края на отсечката, време до 100 км/час и т.н. Джаджата предлага и т.нар. функционалност „Коледно дърво“ чрез която тренирате стартовата си реакция. Представете си го като светофар, който засича колко бързо ще отлепите от старта. За сравнение ще отбележим, че Валтери Ботас засече реакция от 0,04 сек. на старта на миналогодишното състезание за Гран при на Япония от Ф1.

Машинката има собствена памет, която е достатъчна за около 1000 пистови обиколки, което повярвайте е страшно много. Тя се свързва със смартфон или таблет (поддържа Андроид и iOS), чрез който визуализира събраните данни и така можете да анализирате представянето си на пистата. Който някога се е занимавал или пък дори гледал моторни спортове знае, че данните са основата, върху която се базира развитието на една машина или състезател.

Капитална грешка е да предполагаш без да имаш данни.

Артър Конан Дойл

С две думи – ако мечтаете да се похвалите с гръмовна обиколка на Нюрбургринг, имайте предвид, че се нуждаете от телеметрична машинка като RaceBox. Конкурентните предложения са професионални, докато българското изделие цели любителския сегмент.

Цената ще бъде 499 лв., €299 и $299 за различните пазари. В момента обаче тече Kickstarter кампания, в чиито рамки (все още) можете да си закупите RaceBox за $150. Много е вероятно, когато този текст стигне до вашия екран, бройките вече да са изчерпани. Основната причина за това е, че конкурентните телеметрични джаджи на AiM Motorsports и Racelogic са доста по-големи, скъпи и с повече възможности, тъй като са насочени към професионалисти. Българското предложение в сегмента обещава точност до 20 см. на позицията на автомобила и то с вътрешна батерия (4/5 часа каране с включен WiFi модул), а разликата между записаното от измерващата техника на пистата време и това на RaceBox е нищожна.

В цялата тази история има два много хубави момента. Първият е, че говорим за нещо изцяло българско. От идеята, през проектирането на платките и компонентите до дизайна и производството – всичко е създадено в България. Тук не говорим за покупката на готови китайски компоненти, а за проектиране на изцяло нови такива. Дизайнът е на Илиян Милинов, производството е поверено на великотърновското предприятие Тремол, което освен касови апарати произвежда и модулите за LED фаровете на настоящото Porsche Panamera.

Второто симпатично нещо е, че екипът зад RaceBox работи върху нова версия на софтуера, която ще позволи да комбинирате телеметричните данни с видео, записано от смартфона и тогава ще можете да се хвалите с клипчета в мрежата.

Повече за RaceBox ще научите от техния уебсайт: https://www.racebox.pro

More from Бранимир Николов
Nissan Murano CrossCabriolet: Носорог с френски педикюр
Първото Murano беше сред първите машини, които дръзнаха да направят пряка връзка...
Read More