Как Милен Цветков и още много като него можеха да бъдат живи

милен цветков катастрофа

Искрени съболезнования към близките на Милен Цветков, жалко за всички нас като общество, защото от загубата на журналист като него губим всички ние. В часовете след нелепата му смърт в автомобилна катастрофа започна дъжд от искания за още по-високи глоби, смърт за наркоманите и пр. Психологията на тълпата иска мъст, в краен случай възмездие.

Аз обаче искам това да не се случва повече. За съжаление, клишето „война по пътищата“ е нормализирано от години. И няма изгледи това да се промени. Днес говорим за Милен Цветков, защото всички го познаваме. Но вчера беше някой с инициали, утре също ще бъде някой с инициали. Вдругиден може да съм аз, а ден по-късно – ти или човек, когото обичаш. И когато се случи, ще има снимки на инцидента в някои FB групи и дело, което се точи с години.

Милен Цветков и още много, загинали като него в автомобилни катастрофи можеха да бъдат живи. Това щеше да е факт, ако всички големи градове, всички инфарктни точки и всички „места с концентрация на ПТП“ бяха обсипани с автоматизирани камери. Но само това нямаше да е достатъчно. Щеше да бъде, ако ВСИЧКИ нарушения, които тези камери засичат, бъдат санкционирани. Но и това все още нямше да е достатъчно. Щеше да бъде, ако тези санкции се изпълняваха мигновено. Толкова е просто. Струва няколко милиона и поправка в няколко закона и нормативни акта. Нищо повече.

Това обаче не се случва с години. В резултат, арогантността, наглостта и безочието на пътя избуяха до степен, в която убиват. Виждаме такива изпълнения всеки ден. Нека бъдем честни, понякога ги правим и самите ние. Само за малко, само този път. Все пак, министър-председателят редовно кара без колан, защо аз да го слагам?

Нека припомним, че България е на второ място в ЕС по брой жертви на автомобилни катастрофи на глава от населението. През 2018 г. сме изгубили 88 души на милион население. Пред нас са единствено румънците с 96 жертви на милион. Средното за ЕС е 49 жертви на милион, т.е. близо два пъти по-малко от нашето „постижение“, най-добре се справят британците с 28 загинали на милион население. А знаете ли какво има там? Изумителна мрежа от камери. И глоби, от които не може да се избяга.

Значи може. Но при нас не се случва. В най-добрия случай, управляващата партия превръща съсипана от загубата на детето си жена в депутат. И нещата продължават като преди.

Нека върнем към катастрофата с Милен Цветков. Стана ясно, че тестовете за наркотици на 22-годишният водач, причинил катастрофата показват употреба на метаамфетамини и марихуана. В резултат, народния съд, заседаващ в социалните мрежи поиска смърт на наркоманите и разбира се – по-високи глоби. Ако може линч на площада, най-добре. Липсата на спирачен път обаче казва друго – този човек не е гледал в пътя. Телефонче, селфи, много яка шега – няма как да знаем.

Бранимир Николов

Търси автомобилни истории и разказва за хората зад тях