Дали кризата ще вземе жертви?

Трудните времена не чукат на вратата. Те нахлуват като вълни цунами и удрят всички.

 

По цялото земно кълбо – от САЩ до Япония, през Русия и Европа продажбите на автомобили падат привлечени от гравитацията на световната финансова криза. Трудните времена не чукат на вратата. Те нахлуват като вълни цунами и удрят всички. Включително автомобилните компании и техните служители. Страдат и дилърите на нови и стари автомобили, дори шофьорте не сядат толкова често зад волана при шоковите цени на горивата от лятото. Загуби търпят всички производства и услуги свързани със появата на един нов автомобил пред нечий гараж.

 

Със сигурност, кризата в индустрията не се усеща в Куба ...
Със сигурност, кризата в индустрията не се усеща в Куба ...

За щастие, колата отдавна не е лукс, а затвърдена необходимост и в условията на каквато и да било криза, човечеството ще се нуждае от нови машини. Сладките печалби на автомобилните компании обаче се реализират от луксозни и бързи машини, далеч от базовото изпълнение. Именно по тази причина, повечето автомобилни марки плащат за много по-лъскав образ, отколкото виждаме в реалността. С неприятните новини от финансовите пазари и поскъпналото кредитиране, елитните автомобили се отдалечават от основния генератор във всяка нормална икономика – средната класа. За нея ще бъде невъзможно да плаща все по-скъпите вноски за внушителното BMW или пък на компактното Audi, които струват с около 40% повече от подобна кола от по-непретенциозна марка. Освен това несигурността в икономиката не е подкрепа за решение в посока автомобил на лизинг, каквито са 80 на сто от продажбите в България например.

 

Моментът е изключително труден. През юли европейците са купили със 7,5% по-малко коли в сравнение с юни, през август с 15,6% по-малко в сравнение с юли. Това води до стресови моменти в Детройт, където разчитаха европейския и развиващите се пазари да компенсират срива в САЩ. Кризата е истински сериозна не само и единствено заради изключително скъпите кредити. Сериозността й се крие в това, че тя вече се дължи на по-слабата икономика.

 

Авторитетната компания за статистическа информация в автомобилната индустрия J.D.Power прогнозира, че 2009 ще бъде тотален крах в продажбите. Изчисленията показват, че през тази година, потребителите ще карат средно с 4 месеца повече колите си преди да ги сменят. Това се равнява на стотици хиляди продажби по-малко.

 

Гигантите, като GM и Ford днес се крепят върху глинени крака. Но дали те ще се окажат достатъчно стабилни, за да издържат тези трусове? Според рейтинговата агенция Standard and Poor`s, следващата година ще бъде изключително критична за автомобилната индустрия, а двете американски компании са заплашени от фалит, в случай че се провалят с опитите си да получат достъп до свежи пари.

 

Междувременно General Motors обяви, че ще затвори с година по-рано от предвиденото фабриката, произвеждаща Chevy Suburban и GMC Yukon. 1200 души в Джейнсвил, Уисконсин ще останат без работа. Както и 6000 французи, работещи за Renault. Част от тях дори нападнаха есенния автосалон в Париж и единствено намесата на полицията е опазила изложбените павилиони. Nissan, Ford Volvo и Mercedes Benz Trucks са сред многото имена в черния за синдикалистите списък на компаниите, подготвящи масови съкращения в опит да покрият загуби и нарастващи разходи. Други, като Peugeot и Citroen, както и Skoda анулират нощните смени или доли цели работни дни.

 

В същото време някои сектори не страдат, дори напротив. Екзотичните автомобили се радват на небивал интерес от страна на петролните милиардериq станали още по-богати, благодарение на паниката около черното злато. И ако някога, големите пазари за тези ювелирни произведения на автомобилния инженеринг са били Европа и САЩ, това днес не е така. Русия и арабските износителки на петрол се радват на оборотни бутици, зад чиито витрини блестят Aston Martin, Porsche, Maserati и Ferrari. Само, за да ни потвърдят, че богатите могат да са още по-богати и да ни накарат да си спомним, че винаги, абсолютно винаги, когато някой губи – друг печели. 

More from Бранимир Николов
Ретро парад за шофьорския празник
Спасовден, както вероятно не знаете, е празник освен на шофьорите, но и...
Read More