Opel Insignia – кола на годината. Точка

Сякаш Opel Insignia поставя едно ново начало, което няма да признаем, а ще подчертаем – ИЗГЛЕЖДА ДЯВОЛСКИ ДОБРЕ. Нетипично за вектрите, които никога не сме смятали за дизайнерски икони, но не са били и грозна гледка. С тази кола Opel бута летвата много нависоко. Толкова нависоко, че Insignia става кола на годината.

Безумните имена на хора със сигурност са една от вечните теми. Не точно по начина по който са секса, колите, казармата и парите, но нещо такова. Убеждавам се отново, когато започват закачките по адрес на Велик Костадинов, чиято визитка обикаля масата. След кратък хилеж някой подава реплика, че неговите родители могат да имат нещо общо и с Есенция Лимонова, за която друг пояснява, че верно имало такава и тя била дъщеря на … професорът по химия Лимон Генов.

Изборът на име е толкова ключово важен, че слабо представяне в дисциплината може да нанесе непоправими щети. Или пък да ни каже много. И това се отнася не само за хора, фирми, проекти… Важи и за автомобилите.

С името Insignia, немците от Opel очевидно правят знаков ход като зачеркват 20 години история в лицето на Vectra и представят нещо генерално ново. Колата се очертава знакова и това се заявява още в началото – със името. Вероятно по тази причина хората от Opel гръмко да твърдят, че това е ново име за нова ера.

Сякаш Opel Insignia поставя едно ново начало, което няма да признаем, а ще подчертаем – ИЗГЛЕЖДА ДЯВОЛСКИ ДОБРЕ. Нетипично за вектрите, които никога не сме смятали за дизайнерски икони, но не са били и грозна гледка. С тази кола Opel бута летвата много нависоко. Толкова нависоко, че Insignia става кола на годината. За първи път през последните 22 тази награда се печели от хората в Рюселсхайм. Макар победата не е категорична, само с една точка повече от Ford Fiesta, която взе второто място, Insignia ненатрапчиво показва че е заслужена. С всяка една извивка, с всяка линия.

Opel Insignia е продуктът, на който GM ще разчита много. Той ще се продава на общо пет континента под имената Buick Regal в Китай, Holden Insignia в Австралия и Нова Зеландия, Saturn Aura в САЩ и като Chevrolet Vectra в Латинска Америка. В Европа ще бъде с великолепното си ново име и с омагьосващия си дизайн, за да притесни сериозно конкурентите си от класа на семейните седани.

Външният вид действително е един от козовете на Insignia, която е симфония от форми. Въпреки, че авторството на някои от тях може да бъде изключително спорно, крайният резултат е много добър. Определено достоен за „Кола на годината”. А погледът отблизо само допълва усещането за великолепно изпълнение. Въпреки, че е сред най-големите в класа си, тази кола не изглежда глупаво голяма и несъразмерна. Всеки допълнителен сантиметър е осребрен от дизайнерите в чиста естетика.

Отвътре колата посреща пътниците си със съчетание от изчистена елегантност, ненатрапчива технологичност и усещане за дискретна изключителност. Пластмасите не изглеждат скъпи, но поне не крещят „ЕВТИНО”. Седалките постигат перфектният балнс между мекота и опора. Салонът е повече от просторен и Insignia действително е кола за петима, с малката забележка че отзад пространството за главите е повече адекватно, отколкото разточително. За сметка на това багажникът е с обема на три барела от поевтинияващия напоследък петрол…

След завъртането на контактния ключ можете да чуете 7 различни звука, колкото са опциите за двигател. От 110 дизелови к.с. до 260 бензинови коня, придружени от двойно предаване. Тягата им се предава на пътя от ръчни или автоматични трансмисии, които са с по шест предавки. Опциите са толкова много, че има за всекиго по нещо – както за чевръстия дядо гледащ право напред, така и за любителите на светофарния катапулт. Екостандартът Евро 5 естествено е покрит, така че Insignia ще допринася за по-чистия свят. Който нека признаем, повечето хора в България отказват да повярват, че е нужен.

Движението с Insignia допълва заявката, направена с дизайна. Изцяло новата техническа платформа, върху която автомобилът лежи, осигурява винаги трудният за намиране баланс между комфорт и стабилност. Колата е перфектен крюизър и по тази причина със сигурност ще кацне пред много фирмени централи. И ще бъде гледана със светнали очи. Но те няма да виждат системата Flex Ride, която дава възможност за контрол на твърдостта на окачването, а ако не желаете да установите контол и над това, Insignia сама настройва амортисьорите в зависимост от настилката. И го прави умно.

Някой би казал, че сред другите плюсове на Insignia са 20 цоловите джанти в списъка с екстрите. Ок, печелят възхищение, но бих насочил погледа към системката за разчитане на пътни знаци Opel Eye. Малка камерка, вградена в огледалото се озърта вместо шофьора и бодро дисплейва на таблото всички ограничения, условности и препоръки на пътното платно. Крайно полезно, ако си нов в квартала. Нали отворко с фучаща тройка? Готино ли е да губиш точки, защото не знаеш къде са местните „засади”?

Tags from the story
, , , ,
More from Бранимир Николов
Sbarro Autobau: Гигантски оранжев епилатор
Единствено малкото ни останало възпитание ни спира да кажем в детайли какво...
Read More