De Tomaso: поредният кандидат за прераждане

 

През 80-те години на миналия век не съществуваше автосервиз без плакати на Саманта Фокс и De Tomaso Pantera. Ако първата наскоро призна, че си пада по момичета, за втората е ясно, че момичетата си падат по нея. De Tomaso произвеждаха суперавтомобили, наместили се удобно във внушителната компания на Ferrari, Lamborghini и Aston Martin. Това обаче беше наистина отдавна и дълго време за малката фабрика от италианския град Модена не се чуваше нищо. Ние от БГ Автоблог ви съобщаваме, че ако имате достатъчно пари, хъс и време, може да бъдете нейният нов собственик.

 

Подобно на много бизнес начинания, De Tomaso не успява да преживее смъртта на създателя си – автомобилният състезател Алехандро Де Томазо. Така марката се изправя пред продажба. За последно фирмата беше собственост на британския концерн MG Rover, който след фалит премина в китайски ръце. По тази причина около Модена настойчиво циркулират слухове, че възраждането на De Tomaso ще бъде свързано с поднебесната империя.

 detomaso-pantera-red-front-angle-st

Ако днес малката автомобилна фабрика, произвеждала легендарната и днес De Tomaso Pantera е в състояние на изкуствено поддържана кома, то някога фирмата е притежавала елитните Maserati, Motto Guzzi, Vignale и Ghia и е била в завидно здраве. Енергичният й създател е бил в перманентни усилия да развие бизнеса си. И понякога успява – ние в БГ Автоблог потвърждаваме това, като посочваме модела Pantera, който е бил почти в масово производство и смятан за успешна алтернатива на Ferrari. Неговата фабрика е предлагала почти достъпни суперавтомобили с доказани двигатели на Ford, BMW и разбира се Maserati. Всъщност първото De Tomaso е много красиво спортно купе и носи специфичното име Valelunga. Говори се, че следващият модел се нарича Mangusta, защото това е единственото животно, което закусва с кобри. През тези години Алехандро Де Томазо не успява да се договори с Ford да ползва най-новите им двигатели, които отиват при AC Cobra.

 

Освен всичко друго De Tomaso създават и няколко състезателни автомобила, някои от които са ползвани от сър Франк Уилямс в началото на кариерата му във Формула 1. Самият Алехандро Де Томазо е бил наистина добър пилот, макар никога да не се е радвал на славата на сънародника му Хуан Мануел Фанджо и британеца Стърлинг Мос. Старта на автомобилното производство е бил наложен от финансовата нужди за състезателната дейност на Де Томазо.

 

Освен суперавтомобили и състезателни болиди в мултимилионните частни колекции с емблемата на De Tomaso почиват и няколко луксозни машини. Лимузината Deauville прилича на любопитен хибрид между Jaguar и Lancia от края на 70-те години. Машината е нямала шансове да се изправи срещу немската конкуренция, особено по отношение на качеството, но Deauville е бил истинска рядкост, от него са произведени 244 бройки. Една единствена от тях е във версия комби и е била шофирана от съпругата на Алехандро Де Томазо – американската автомобилна състезателка Изабел Хаскъл.

 

От премиерата на последния модел на De TomasoMangusta са минали точно 10 години. Предстои да видим дали италианската марка ще се прероди за нов живот подобно на Bugatti и Mini. Дизайнерите вече са готови със своите версии за това как трябва да изглежда бъдещето на De Tomaso. И са сигурни, че то ще се нарича Pantera. Каквато през 60-те, някъде край розовите си кадилаци е паркирал и самият Елвис Пресли. 

More from Бранимир Николов
MINI Countryman: Развалиха името, развалиха MINI-то
MINI Countryman получи своята българска премиера. Накратко: "Селското" MINI изобщо не е...
Read More