$5 млн. за ръждиво кабрио

Престън Тъкър е американец, създал една от най-интересните американски коли. Неговата машина, Tucker 48 е била произведена в малко едва 50-на екземпляра, но отвъд окена има статут на легенда. И то преди производството й да започне. Нещо, като пиеса от велик режисьор, поставена само веднъж и играна едва няколко пъти. Но получила обожанието на критици и публика преди изобщо да се появи… 

Легендата на Tucker е разказ за визионерство, страст и талант на ръба на гения. Престън Тъкър е работил с Хенри Форд върху състезателния му автомобил, с който бащата на серийното производство „пробива” в този бизнес. По-късно става известен със създения от него лек, но брониран военен автомобил с иновативни картечници, включително оръжие за противовъздушна отбрана. Според биографичния филм, създаден от Джордж Лукас и Франсис Форд Копола, бронираната машина на Тъкър не била взета на въоръжение в щатската армия, защото е била … по-бърза от танковете 🙂 След войната, амбициозният инженер, за когото думите „защо” и „не” често стоят в словосъчетание създава собствена компания. 

Новата марка обявява производство на автомобили, каквито светът не е виждал досега. Tucker 48 е бил с три фара, средният от които е следвал завоите, функция широко достъпна едва днес (изключваме Citroen DS, също изпреварил времето си) и то не сред най-масовите автомобили. Автомобилът е бил първият с обезопасени стъкла и с възможност за смяна на двигател и трансмисия само в рамките на 15-на минути. Така, собственикът на седана е щял да разполага с колата си след четвърт час, през който механиците инсталират оборотна задвижваща система. 

Историята на Tucker е действително интересна, но разказът ни е фокусиран върху една находка. Американската компания, специализирана във възстановяването на ретро автомобили успява да се добере до шаси на Tucker, което обаче не е … стандартния Tucker 48 известен от фирмената документация. Машината е недовършена и е с по-ниско челно стъкло, липсваща задна част и само две врати, но по-дълги от обичайното. Каросерията е с открита, но върху нея е разположена тръбна конструкция за гюрук, а самото шаси е усилено. Tucker Cabriolet? Най-вероятно, макар във фирмената документация да не е открита нито дума за подобен проект. 

Историците на компанията твърдят, че е малко вероятно находката да е пълен оригинал. Те потвърждават, че шасито е на стандартния седан, но не вярват във вероятността прототипа да е дело на самата компания, която за краткото си съществуване е била под сериозен натиск да произвежда колкото се може повече. От друга страна, прототипите не присъстват в производствените книжа, по правило те са част от бюджетите за развойна дейност. 

60 години по-късно, въпросното шаси попада в американската фирма за реставрация на класически автомобили Benchmark Classics. Тя обявява амбициозния си план по довършването на легендарния прототип. Както и неговата продажба, преди проектът да бъде завършен. Наддаването в Интернет започва от $1 млн., но опцията „Купи сега!” е на стойност $5 млн. долара.

Цената може да изглежда висока, но според пазарната логика позицията от която наддаването стартира е повече от приемлива. Последният Tucker 48 е сменил собственика си през лятото на миналата година срещу сумата от $1 017 500. Всъщност този кабриолет е безценен. Както и всеки един от останалите 51 автомобила. Защото носят легендата на Престън Тъкър със себе си.

 

Виж още:

Tucker: The Man and His Dream, филм на Джордж Лукас и Франсис Форд Копола за Престън Тъкър и борбата му с голямата тройка от Детройт

Официален сайт на проекта Tucker Cabrio 

сп. Автожурнал

More from Бранимир Николов
Искаш мощен дизел? Виж това!
Очаквано, най-големият контейнеровоз е собственик на най-големият дизелов двигател в света. И...
Read More