Топ 5 на най-тъпите (и понякога скъпи) екстри в колите

Гласови команди

Въпреки многомилиардните опити на човечеството, засега не е открита система с която гласовите команди да имат успех при децата, како остава за автомобилите. За разлика от последните, малките бандитчета и бандитки в повечето случаи имат интелект и гласовите команди понякога имат успех. Частичният такъв е рядкост при автомобилите, които предлагат на водача си гласови команди. Който е пробвал – знае. Досега не се е чуло ефектната врътка да се получава истински качествено, дори Майкрософт не опитват повече. Освен това, системите за гласови команди не разбират български, ние все още не разбираме системен английски. А за да активираш каквото ти трябва в кола с такава система, трябва да си минал актьорска школа – перфектно фразиране, изключителна дикция и правилна интонация. Когато сме сами в колата, рядко говорим като Ани Салич, нали?!?

Отопление на волана

Зима е, притичването от входната врата до паркинга при  -10 градуса понякога е съпроводено със звучно тракане на зъбки. Гмурването във возилото на първо време те лишава от бръснещия вятър, който умее да е крайно неприятен, особено при минусови температури. Да имаш вградено отопление във седалките е великолепна опция, особено през зимата. Безценното ти четирибуквие спира да трепери далеч преди стрелката за температурата да се отлепи от дъното. Но нека да се разберем – отопление на волана? Това сериозно ли е? Нужно ли е срещу четирицифрени суми да имаме възможността да си топлим безценните пръстчета през онези 3 минути, докато колата загрее? Опцията „отопление на волана” дори не е отвъд ръба на каприза, тя е обикновена лигня.

 Навигация с хард диск

Изключителната тъпотия HDD Navigation става все по-популярна и то сред баровски марки. Учудващо, при положение че след точно две години един твърд диск е позорно малък, а често пъти дава и дефекти. Като имаме предвид, че става дума за колелце, което се върти с огромна скорост, докато някой движи кораба-майка по дупки и сокаци – шансовете от съсипването му далеч не са малки. Да го използваш е точно толкова умно, колкото да завъртиш грамофон на задната седалка. Изобщо, твърдият диск в автомобилите е пълно безумие, след като съвременната технология вече стигна до Masstorage (големи флаш карти) и USB портове, през които можеш да движиш голямо количество информация за кратко време.

 Автоматични чистачки

Идеята, че сензор за дъжд може да командва движението на чистачките на първо четене звучи повече от прилично. Все пак сензорите се оправят успешно с доста по-сложни задачки в съвременните автомобили. Практиката обаче показва средно пръстче. Автоматичните чистачки рядко схващат точният момент, в който трябва да се активират и още по-рядко уцелват момента, в който трябва да спрат. Факт е, че имат много успешни включвания – когато например някой ти хвърли кофа киша и гняс с новите си Ултра грип. Но не ползваме чистачките само тогава, нали. Добре, че поне тази опция е относително достъпна.

 Двузонов климатроник

Истинската тъпотия, мерило на лукс и безмозъчност е двузоновият климатроник. Нямаме нищо против климатроника, това е все едно да се обявим срещу автоматичната пералня. Но двузонов… Кой шофьор ще си обдухва кълките с 21 градуса, докато неговият спътник ще пожелае и настоява така важните за битовия му комфорт 23 … Истинската посредственост на функцията двузонов климатроник се крие именно в простичкия факт, че машинката не предивжда температурна разлика над 2 градуса Целзий. Т.е. кой по дяволите настоява за това? И то при тези цени… Добрият стар климатроник е нещо, което ще ползваме и за което ще плащаме. Но тези два градуса разлика са просто смехотворни, нещо като умалена версия на опит да стоплиш космоса.

More from Бранимир Николов
Когато държавата прави търг за коли, тя вече ги е избрала
Обществените поръчки се пишат по-безочливо от дяволския прочит на евангелието. Редят се...
Read More