Играта на играчките

Откакто конските впрягове напуснаха каретите, автомобилът постоянно се усъвършенства и развива. Макферсона, радиото, ел. стъклата, климатикът, ABS системата и още много превърнаха шофирането от трудоемко, миризливо и понякога тежко занятие в истинско удоволствие.

Днес автомобилните производители се надпреварват да пуснат на пазара по-невероятна екстра. Нуждаете се от вибриращи или надуващи се седалки? Няма проблем, ще ги получите, както и възможността да имате синоптик в колата.

 Volvo срещу слепите точки

Функцията на системата BLIS е да активира лампички в купето, когато в сляпата зона на огледалата има автомобил, за който се очаква да изпревари. Мигането не спира до момента на поява на колата в огледалата за обратно виждане.  

Плюсовете: Работи, със сигурност привлича погледа

Минусите: Може да бъде разсейващо. Не работи в мъгливо време, когато има най-голяма нужда от тази информация.

 

Citroen не се престроява без мигач

Lane Departure Warning System е една от онези технологии, които са безкрайно интересни и които могат да станат изключително досадни на 15-та минутка. Сензори, насочени към пътя следят за пресичане на маркировка без мигач. В такива случаи, вероятно като наказание – седалката вибрира. Очаква се, че по този начин изтощените шофьори ще бъдат предпазени от заспиване.

Плюсове: Струва по-евтино от Mercedes-Benz CL с масажни седалки

Минуси: Активира се и при минаване върху стрелки и друг тип пътна маркировка

Мамо, мамо, аз паркирам!

 

Volkswagen окуражават паралелното паркиране със системата си VW Park Assist. Активираш копче, движиш се бавно, системата засича място, в което може да се гмурне и стартираш процедурата. Водачът се грижи за газта и спирачката, а воланът се върти самостоятелно, за да създаде перфектното паралелно паркиране. Toyota имат подобна система, Citroen предлагат екстра, която проверява дали пространствата за паркиране са достатъчни, за да може автомобилът да влезе.

Плюсовете: Всички сме радетели за по-качествено и компактно паркиране

Минусите: Прави половината от цялата работа!

Осморки

 

Lexus се славят като изключителен инженерен успех, но осем степенната автоматична трансмисия далеч не е нещо изключително. Тя има три режима за работа и два различни източника на въртящ момент, което вероятно обяснява крайното тегло на LS 600h от 2270 кг. Възможните комбинации за работа са десетки, което подчертава уникалността на първата 8-степенна трансмисия за лек автомобил.

Плюсовете: Технологията трябва да се движи напред и нагоре, това е един от начините

Минусите: Автоматикът може да избира измежду 8 предавки. Всеки би имал нужда от време, за да избере точната

Синоптикът на BMW

 

Баварците бяха остро критикувани заради системата си iDrive, която е призвана да информира и забавлява пътниците във висшите носители на синьо-бялата емблема. Въпреки всичко, iDrive осигурява синоптични прогнози. Как точно го прави – дали тегли информация от сателит или пък колата измерва влажността и атмосферното налягане на всеки 15 минути – нямаме информация. В кабриото на 6 серия, синоптикът дава резултат със „Приятно за кабрио”, „Става за кабрио – хладно”, „Нестабилно, възможен слаб дъжд”, „Приберете гюрука”.

Плюсовете: Вероятно това е част от немското чувство за хумор

Минусите: Синоптик вграден в борд компютъра? Наистина ли имаме ли нужда от инквизиторски наказания за бедните учени.

още материали от автора в сп. Автожурнал

More from Бранимир Николов
Vilner със собствено студио в Китай
България вече не изнася само автомобилни компоненти, които ще бъдат тихо закрепени...
Read More