Автомобил произведен в България: пореден епизод

Малко са нещата, които бъзикат националното самочувствие по-добре от качествена автомобилна индустрия. Колите са нещо като визитката, която нациите размахват пред останалите народи. Шведите с право се дуят с Volvo и SAAB. За германците и японците да не говорим. Техните машини отдавна са нарицателно. Нещо като Xerox за копирите …

great-wall-hover-suv

България направи няколко опита да се намести на световната карта на автомобилното производство. И всичките завършиха с тотално фиаско. Дали от БГ тъпотия или по друга причина … Няма значение, резултатът е важен. И той очевидно е нулев.

Докато ловешката Литекс комерс не засвири на същата струна в акомпанимента на китайската марка Great Wall. От няколко месеца летят спорадични информации за дунавския град, който ще приеме сглобяването на китайските джипове Great Wall Hover. Дали наистина ще видим нещо подобно?

Шансовете за това са … малки. Но все пак съществуват.

1. Смислен завод за сглобяване на автомобили струва много пари. Една поточна линия е инвестиция на стойност около половин милиард лева. 500 000 000 лв. Изцяло нова производствена мощност струва около милиард лева. 1 000 000 000 лв. За сравнение, брутния вътрешен продукт на цялата ни страна възлиза на около 50-на милиарда лв. Т.е. говорим за страшно много пари, които във времена на криза няма откъде да се вземат.

2. В дружеството китайците не са вложили нито долар. Собствеността на Литекс Моторс е 100% на Гриша Ганчев. Капиталът на търговското предприятие е 20 млн. лв., с които може да се вдигне средно голям цех за производство на средно сложни машини.

3. Самите китайци твърдят, че целта им е българския пазар със всъдехода Hover. За справка, българският пазар през силната 2008 г. изкупи около 53 хил. автомобила. Да приемем оптимистичен сценарий, при който 20% от този пазар (който в момента се свива драстично, до -50%) се пада на родното производство на китайски автомобили – това прави около 10 хил. годишно. В този бизнес печалбите не идват от бутикови производства, освен ако не предлагаш Rolls-Royce.

Въпреки всичко това, трябва дебело да подчертаем, че тук става дума за възможност. В случай, че нещата се получат е много възможно Ловеч да бъде чайниз плацдарм за пекинската автоиндустрия, която вече поглежда към развитите пазари като Европа и САЩ. И да ударим кьоравото.

Но на този етап е твърде рано за възхитено пляскане с уши. Въпреки това ние в БГ Автоблог пожелаваме  успех на начинанието 😉

More from Бранимир Николов
Страхотна реклама от Honda
Новата Honda Insight, която скоро ще се появи на американския пазар и...
Read More