Хитрата PUMA

Като излязло от екшън филм, чието действие се развива в бъдещето, двуколката PUMA тихо прави първите си стъпки в света на микровозилата. Всъщност, не толкова тихо. Появата й на автосалона в Ню Йорк бе съпроводена с порядъчно количество светкавици, гарнирани с журналистически въпроси. И не малко аплаузи.

Странната конструкция прилича на хибрид между тротинетка и гондола на виенско колело. Всъщност хибридът е между Segway и GM, чиито инженери са запретнали ръкави в създаването на ултимативното превозно средство на мегаполисите от бъдещето. Концепцията на PUMA е изключително хитра и може да се представи като 3х35, която изразява 35 мили в час (55 км/час), пробег от 35 мили с едно зареждане и 35 цента сметка за пълно презареждане на батериите. Така двуместната машинка прави сериозна заявка за нещо наистина интересно вбъдеще.

В бъдеще, защото говорим за прототип, който не е твърде близо до серийното производство. И не е ясно дали изобщо ще настъпи. В чест на истината концепцията за подобен „микромобил” е изключително интелигентна. Но дали американците имат нужда от нея? Доколко приложима е тя в ежедневие, в което 55 километровата разходка зад волана е еквивалента на 4 пресечки в България. Милиони американци навъртат по 200 км. ежедневно, за да стигнат до работното си място. Дори имат специален глагол за точно този тип пътуване. По всичко изглежда, че PUMA ще намери повече приложение в добрата стара Европа, плюс високотехнологичната Япония. Култури, в които мегаполисите са далеч по-гостоприемни за подобни устройства, а властите щедро стимулират употребата им заради екологичността им.

Именно следвоенна Европа е люлката на микромобилите, най-известните от които са смешноватите Messershcmitt и BMW Iseta. В наши дни, в тази дисциплина се включва и страната на изгряващото слънце, но досега нито една микроконцепция за автомобил не е постигнала дори частица от това, което направиха Костенурката на VW и Модел Т на Ford за моторизацията по света.

 PUMA обаче има своите шансове най-малкото заради брилянтно лесния си начин на управление. Той е взаимстван от управлението на двуколките на Segway, но за разлика от тях има истински волан. Кормилото е оборудвано с две копчета. Едно за включване и едно за изключване на електродвигателя. Навеждането на волана напред води до движение в тази посока, връщането му назад резултира в спиране или намаляване на скоростта. Най-интересно е поведението на PUMA при завъртане на волана в спряло състояние. Тогава едното колело се движи назад, а другото напред, за да завърти машината около остта й. На кого му трябват въртележки?!?

 Концепцията притежава много от гениалността на простотата. Въпреки това, тя е резултат от технологичните постижения на човечеството. Балансирането на две гуми, контролът на динамиката са като извадени от филм на бъдещето, в който след телепортацията те очаква нещо от сорта на PUMA-та на Segway и GM.

Дали тя ще стане част от нашето утре зависи само от едно. И това е цената. В случай, че PUMA може да бъде достъпна за тези, които имат нужда от нея – успехът й на пазара може да бъде само въпрос на време. И инвестиции в производство, маркетинг и още развитие.

Ние тайничко ще стиснем палци PUMA да успее. От една страна, защото идеята за подобно нещо ни се струва симпатична. От друга, защото ще освободи повече място на пътищата, които трябва да бъдат свободни за истинските ентусиасти. 😉 

Още материали в сп. Автожурнал

Tags from the story
, , ,
More from Бранимир Николов
Открито е тялото на Уве Гембала, спекулациите около трагедията продължават
Тунерът на богатите и известните, германецът Уве Гембала е мъртъв, стана ясно...
Read More