Е 500 купе от Мерцедес-Бенц. Чиста хармония

Красотата на снимка и красотата пред теб са две много различни неща. Често пъти се случва някоя моделка или певица да направи убийствена фотосесия и когато я засечеш някога някъде се почесваш по главата и си казваш нещо като „Какво става тук? Това скумрия в консерва ли е?” Понякога обаче  между красотата на снимка и красотата пред теб има знак за равенство. Дори повече – това, което виждаш със собствените си очи е в пъти по-хубаво от запечатания с камера миг. И тогава си казваш „Мамка му, това не е справедливо…” Но такъв е животът. Крайно несправедлив.

Което изобщо не ни пречи да признаем и дебело да подчертаем красотата на новия Е-Class купе от Мерцедес-Бенц. Впечатляващо на снимки, луксозното купе на Мерцедес се оказа истинска визуална симфония и на живо. За разлика от Ауди А5 например, което в добро изпълнение на снимки изглежда добре, но в базов вариант и на живо е като дебела лелка в малки обувчици. Не че А5-та е грозна, в никакъв случай. Просто може да бъде подвеждащо…

Е 500 купе не подвежда. Изчистената естетика не агресира освен с размерите си. Не може и да се нарече скромна. Хармонията на този дизайн тече уверено от всяка линия, от всеки ъгъл на каросерията, провира се през великолепните джанти и свършва в перфектните стопове. Нищо в повече, нищо по-малко. Баланс в чист вид.

Същото е и усещането зад волана. Стаена мощ, която чака знак, за да изригне в експлозия от конски сили и нютонметри. 388 к.с. могат да бъдат тежко оръжие, овладяно от малцина. В топизпълнението си, купето на новата Е-класа е точно такова. Но контролирането му е детска игра. Колата е игрива при закачка с педала на газта, но никога не ти сритва задника като в бързооборотна японска бегачка. Изумителните резултати се получават плавно и без излишно напрежение.

За разлика от седана на новата Е-класа, която е тотално обезшумена и двигателя се чува в наистина редки случаи, купето Е 500 е доста по-вокално. Бензиновият грохот от който и да било V8 агрегат по дефиниция е музика. Но с този Мерцедес, немците със сигурност са постигнали бъдещ хит.

Сред недостатъците на тази машина ще посочим два смущаващи за нас момента. Първият е липсата на удобно място за поставянето на бутилка с обем от 1,5 литра. Вторият е отблясъците от хромираните елементи на духалките, които се виждат в огледалата за обратно виждане. И в двата недостатъка няма нищо критично. Коментираме ги вероятно, защото без тях колата би трябвало да бъде „перфектна”. А такава засега не е измислена.

Това, с което Е 500 печели точки са системите за сигурност. Амбициите в тази насока са много големи, включена е дори система срещу заспиване, която сканира 70 показателя от поведението на водача и сигнализира при забавяне на реакциите му. Pre Safe системата е стандарт, не пропуснахме да я тестваме с рязко натискане на спирачките при скорост над 50 км. час. Коланите веднага те залепят за седалката, а прозорците леко се отварят. Новост е и адаптивния круиз контрол, чрез който можеш да си вдигнеш краката от педалите и за теб да остане единствено работата с волана. Единственото условие е пред теб да има автомобил. Системата сама поддържа указанато разстояние и не надвишава определената от шофьора скорост. Звучи и изглежда сюрреалистично, но тя просто работи. Към другите хай – тек играчки можем да добавим паркинг асистента, който инструктира водача при успоредно паркиране. В началото изглежда, че ъгъла под който компютърчето иска да вкара близо пет метровата кола е невъзможен, но всъщност резултатът е отличен. Единственият минус е, че воланът не се върти сам при електронното паркиране, но това е невъзможно заради хидравличното серво.

Ключово важен момент, който трябва да отбележим е потресаващата аеродинамика на тази машина. Тя се колебае около коефицент на въздушно съпротивление от Сх 0,25. Това е изключителен резултат. За сравнение ще споменем, че тази стойност при доста по-малката Мазда 3 е Сх 0,30. Всичко това води до съществено редуциране на разхода на гориво при движение с по-висока скорост, за каквото всъщност е създадено Е 500 купе. Но лайт мотивът на инженерите е бил друг и това е надеждността. Мерцедес се отказват от технологичното състезание и се фокусират върху качеството и здравината. Така, както е било преди половин век. Върховите технологии ги има, но този път знаем, че те ще работят почти безотказно.

На финала ще споделим, че Е 500 купе е един изключително красив и отлично балансиран автомобил. Той е построен в духа на класическите GT, които шофираш със свалени стъкла през серпентините до някое крайбрежие. Страхотен крюизър, с който удоволствието не е в пристигането, а в самото пътуване.


More from Бранимир Николов
Форд Фиеста е българската Кола на годината за 2018 г.
7-о поколение на Форд Фиеста беше избрана за българската Кола на годината....
Read More