Юруш на Бугатита и Ламборджинита

Когато парите нямат значение, придобивка като суперавтомобил е нещо почти задължително. Изобилието в банковата сметка на купувача води до ултимативни предложения. В резултат, екзотичните коли са толкова изключителна, че срещите им с дневната светлина са повече от редки.

Една такава машина е Lamborghini Reventon. Най-мощният автомобил на екзотичната италианска марка е тотална екзотика с двайсетте екземпляра, в които е произведена. Обикновено техните собственици са приказно богати петролни шейхове, изключителни финансисти и крупни бизнесмени. Разбира се, има и изключения. Като чеченският президент Рамзан Кадиров, голям ценител на мощното и скъпото. По тази причина кортежът му се състои от Porsche Cayenne, в гаража му почиват Ferrari F430, Mercedes-Benc SLR, Rolls-Royce DropHead Coupe и … Lamborghini Reventon. Общо 56 са автомобилите, ангажирани с охраната на чеченския президент. И някои от тях наистина са супер.

Финансовата криза се настани трайно и дискретно дръпна килимчето изпод краката на много хора. Включително такива, които вчера са търсили отговор на въпроса каква точно да бъде новата им яхта. Огромните печалби от безумно скъпия петрол и гигантските премии за мениджърите в банки и инвестиционни фондове се оказват минало.

Така хората, които вчера са били на върха на хранителната пирамида в системата, рамкираща човешките отношения, днес се налага да слязат няколко стъпки надолу. Без значение дали слизането е плавно или рязко, активи като едно от двайсетте Lamborghini Reventon не стоят добре в баланс, натоварен от кредити и задължения. Вероятно това е причината, поради която в интернет магазина за богаташи Jameslist.com за продажба бяха обявени 7 (седем) от общо 20-те суперавтомобила.

За три от тях е сигурно, че са със по-малко от 100 навъртени километра. Цените им грубо се движат между 1,2 и 1,5 млн. евро. За останалите 4 не е обявена детайлна информация. Единият от Reventon-ите идва от ОАЕ, два от САЩ и четири от Германия. Общата стойност на 7-те обявени за продажба в интернет машини е около 10 млн. евро, на колкото например възлиза годишната издръжка на институция като Сметната палата. При толкова много предложения, единственото което ни остава да попитаме е дали има отстъпки за количество?

Кризата изкарва на пазара не само Reventon, но и юберавтомобила Bugatti Veyron. Един от ексклузивните центрове за продажба на автомобили в Бевърли Хилс, Калифорния предлага не един, а два от безценните екземпляри. Единият от тях е с производствен №001. Да притежаваш първото Bugatti от един модел е гаранция, че след 50-на години ще можеш да го разхождаш като уникална рядкост по конкурсите за ретроколи. А цената му със сигурност ще бъде една идея по-висока от тази на останалите екземпляри.

За добро или лошо, собственикът му явно не може или не желае да го задържи. А колата е с едва 400 мили на километража. Това са приблизително 600 км. пробег.  Може да е твоя срещу само $2,4 млн.

Още материали в сп. Автожурнал

More from Бранимир Николов
[Test Drive] BMW 430d xDrive Gran Coupe: Баварски крем
BMW 4 Gran Coupe е 4-врата версия на 2-врато купе, базирано върху...
Read More