Сбогом Pontiac

Ти си земеделец. Имаш нива, да кажем от 100 декара. На 15 от тях отглеждаш памук. На други 20 си засял краставици. На 6 дка имаш люцерна, на други 30 си организирал бостан с дини. На нови 18 дка зреят череши. На останалите 11 дка не знаеш какво точно си засял и съответно не знаеш какво точно ще поникне.
pontiac-logo-304x500
Събирането на реколтата е трудоемко за теб, защото изисква много и различна техника. Производствената й цена вече е по-висока от тази, която постига конкуренцията. Нещо повече – конкуренцията е майстор в черешите, а твоите не са чак толкова добри, освен че струват повече…

Събрал си продукцията, продаваш на загуба само и само да останеш на пазара, следващия сезон заменяш черешите с пъпеши и бавно влизаш в свредела на фалита. Ако GM бяха земеделски производител вероятно съдбата им щеше да бъде такава. Те обаче произвеждат коли. И вече обявиха фалит.

За да се спасят, GM решиха да запазят само 4 марки и да продадат или затворят останалите. Saturn беше продаден на Penske, Hummer бе купен от китайци, а потенциално печелившият Opel стана собственост на консорциум между канадци и руснаци. Pontiac обаче трябваше да бъде затворен заради тясната си връзка с GM, която няма как да бъде прекъсната при евентуална продажба.

Всъщност Pontiac беше системно съсипван от детройтските умни глави в продължение на 40-на години. Първо я лишиха от символите на спортна марка, като преминаха на коли с предно предаване. След това й назначиха доволно некадърни дизайнери. По-късно Pontiac бе изтеглен от сериите NASCAR, което финално зачеркна спортния й имидж. Междувременно най-добрият модел, GTO беше спрян за 30 години. Част от колите на марката бяха екипирани с 4-цилиндров, с по два клапана, 2,5 литров двигател, известен като Iron Duke (железният херцог) който е пълна мърда, вероятно като всеки уважаващ себе си херцог. В същото време, V8 двигателят който превърна Pontiac в това, което беше – бе заменен с агрегати на GM.

Последната кола с тази емблема ще бъде произведена този август. Тя ще бъде Pontiac Vibe. По ирония на съдбата, това е модел разработен от Toyota …

Сбогом Pontiac

Виж Топ 5 модели Pontiac

Tags from the story
, , , ,
More from Бранимир Николов
20-годишно VW Scirocco е най-бързата кола в България
VW Scirocco на над 20 години стана най-бързата кола в България. Това...
Read More