Топ 5 модела, с които ще помним Pontiac


1. Pontiac GTO
gto
4 карбуратора и 325 к.с. 3 степенна трансмисия, двоен ауспух. Тази кола подпали войната на muscle cars, родила Мустанг, Камаро и т.н. Била е продавана със скоростта на светлината или 3 пъти по-бързо от очакваното. Перлата в короната на Pontiac.

2. Pontiac Trans Am
100403_1978_pontiac_trans_am
Замислен като наследник на GTO, първото поколение е бил с по-малка мощност от оригинала, но пък с по-ниско тегло. Това го е оставило в групата на muscle cars и му е спечелило точки особено при кварталните драг състезания, организирани встрани от Мейн стрийт. През 80-те години Trans Am получава ролята на KITT – интелигентния автомобил на Девйд Хаселхоф в Knight Rider.

3. Pontiac Trans Sport
5zcas9f8iwcalsc0hmcak3iq50camhpscncaa6f7loca3rurmccaau9vehca82zxr5cawcgnlqca1yi655caqgia7vcas1oi4hcayqkpcxca1px0decaolrf6vcaiiwx2rcau0gjdacal4hgsbcafvdiwd
Въпреки, че не е уникален за марката модел (Олдсмобил и Шевролет), този миниван беше перфектния отговор на Chrysler, отворили щатите на миниванове. Trans Sport имаше перфектен силует и неслучайно бе наричан dustbuster. Продаваха го дори в Европа, включително с турбодизел на Peugeot.

4. Pontiac Bonneville
0609hppp_02z1966_pontiac_bonneville_convertiblerear_view
Това е топ седанът на марката и е бил нещо наистина изключително. С цена на Cadillac и трето място по продажби в началото на 60-те години. Истинският хит е трипъл опцията, която всъщност представлява три двойни карбуратора. Това се случва в годините на гигантските перки, многото хром и евтиния бензин. Работния обем е между 6,6 и 7,5 литра. Истинско изобилие…

5. Pontiac Aztec
2005_pontiac_aztek_ext_1
В повечето случаи печели класациите за най-грозни автомобили. Винаги в конкуренцията на Ssang Yong Rodius и Fiat Multipla. Макар че е приятно всъдеходче, губи освен заради потресаващия си външен вид и заради ниската си икономичност. Трябвало е да бъде привлекателен за хората с активен начин на живот. Уви, никой не го е сметнал за такъв.

Смяташ, че пропускаме нещо? Може би Firebird 😉 Коментирай какво и защо!

More from Бранимир Николов
Е 500 купе от Мерцедес-Бенц. Чиста хармония
Красотата на снимка и красотата пред теб са две много различни неща....
Read More