SMS-ващите зад волана са по-опасни от пияните шофьори

Повечето нормални хора осъждат шофирането на автомобил в нетрезво състояние и не си го позволяват. Всички знаем, че нещо повече от бутилка бира може да ни създаде сериозен проблем, докато караме колите си. За сметка на това говорим по телефоните си, а понякога четем или пишем SMS съобщения. Доколко това е безопасно разкрива интересен експеримент на екип от щатското списание Car and Driver.

sms_shofior

Те екипират с нужната техника една от служебните си коли. Инсталират червени светлини пред очите на шофьора, които ще играят ролята на стоповете на предната кола. Техниката може да изчисли времето за реакция на шофьора от момента на светване на червените светлини до натискането на спирачката. Резултатите са повече от интересни.

При скорост от 110 км/час и без отвличане на вниманието, времето за реакция е 0,56 сек. Под въздействие на 0,8 промила алкохол в кръвта, редакторът на списанието реагира малко по-късно – 0,6 сек. За тези 0,04 сек. при тази скорост са изминати малко повече от метър. Докато шофьорът чете SMS съобщение, времето му за реакция се увеличава на 0,91 сек. А разстоянието изминато преди да реагира на червената светлина нараства до малко повече от 10 метра. Ако зад волана пише SMS съобщение, времето за реакция става 1,24 сек., за които могат да се изминат 20-на метра при нормалната магистрална скорост от 110 км/час.

Да бродираш SMS-и зад волана у нас се наказва точно с толкова, колкото ако говориш без hands free – устройство. Глобата е 50 лева и 9 контролни точки от талона.

Още във видеото

More from Бранимир Николов
Opel Insignia – кола на годината. Точка
Сякаш Opel Insignia поставя едно ново начало, което няма да признаем, а...
Read More