БГ Електромобил за 10 хил. лв.

Десетки, ако не стотици екипи от цял свят работят по създаването на електроавтомобил. Всички те търсят уникалната комбинация, която ще разклати хегемонията на двигателя с вътрешно горене. Засега неуспешно. Прототипите са стотици, но нито един от тях не успя да превърне авторите си в звезди.

Дали старозагорецът Цветомил Белчев ще успее. Неговата заявка изглежда повече от силна. Проектът XCAR Sherpa има потенциал да се превърне в достъпен електромобил, перфектен за градски условия. Към днешна дата е създаден единствено едноместен прототип, работи се по версия с две седалки. 35-годишният заралия вече се похвали пред журналисти, че първата му поръчка е пристигнала от българин, живеещ в Гренландия.

Защо XCAR Sherpa има шанс? Не защото е нещо изключително гениално, изумително красиво или потресаващо ефективно. А защото е достъпна. Работилницата на Цветомил Белчев може да произвежда своите електрически “шерпи” с цена от 10 хил. лв., равни на 5 хил. евро. За сравнение, набиращият популярност (и доста грозноватичък) двуместен електромобил G – Wiz се предлага в обединеното кралство на цена от около 8 хил. паунда., равни на около 9 500 евро. Или два пъти по-скъпо в сравнение с българското предложение.

С максимална скорост от 45 км./час, пробег от 100 км. с едно зареждане, чиято цена е 1 лв. Sherpa има достатъчен потенциал. Ако създателите му успеят да спечелят вниманието на лондончани например, имат истински шансове за успех, тъй като местните власти свалят безумно високите пътни такси за екологично чистите коли.

Още информация на bgvolt.com

Видео

More from Бранимир Николов
Quo Vadis Mitsubishi?
Така получаваме нехомогенна смес от модели, като междувременно Mitsubishi Ralliart е бледо...
Read More